Capital.ba

PU raskinula reprograme i pokrenula prinudnu naplatu u više od 100 preduzeća

15.02.2016. / 15:16

– Poreska pokušava prinudno naplatiti više od 29 miliona KM
– Prinudna naplata u firmama „Orao“, „Skonto prom“, „Metal“

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske raskinula je 134 sporazuma o reprogramu poreskog duga „teškog“ 29,4 miliona maraka zbog neplaćanja dospjelih rata i pokrenula prinudnu naplatu u više od stotinu preduzeća, među kojima su „Orao“ Bijeljina, „Skonto prom“ Prijedor, „Metal“ Banjaluka i „Mehanika“ Zvornik, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

PURS

Od ukupnog broja raskinutih sporazuma prošle godine, 62 se odnosi na reprograme koje je odobrilo Ministarstvo finanasija RS na iznos duga od 28,4 miliona KM, dok se 72 odnose na one koje je odobrila Poreska uprava, a njihova vrijednost je daleko manja i iznosi 979.400 KM.

„Reprogrami onih poreskih obveznika koji nisu bili ažurni u plaćanju dospjelih anuiteta su raskinuti. PURS je preduzela mjere prinudne naplate u skladu sa Zakonom o poreskom postupku RS“, potvrdili su za portal CAPITAL u Poreskoj upravi RS.

Među najvećim sporazumima koje je Poreska uprava raskinula nalaze se po dva reprograma sa bolnicom „Sveti apostol Luka“ iz Doboja vrijedna 10,2 miliona KM i sa preduzećem „Orao“ čiji reprogrami su vrijedni 2,8 miliona KM, te tri reprograma sa firmom „Jelšingrad livar“ Banjaluka vrijedna 2,5 miliona KM.

Značajne iznose reprograma koji su raskinuti imali su i „Mehanika“ iz Zvornika 2,2 miliona KM, „Metal“ Banjaluka 1,9 miliona KM, „Put“ Banjaluka 1,7 miliona maraka, „Skonto prom“ iz Prijedora 1,2 miliona KM, Tehnički remont iz Bratunca čiji reprpogram je bio 713.361 KM.

Reprogrami su raskinuti i sa članicama Bobar grupacije – „Bobar autosemberija“ u iznosu od 109.389 KM te „Elvako“ iz Bijeljine koji je imao reprogram od 309.429 KM.

Poreska uprava je u prošloj godini raskinula reprograme i sa dvije opštine i to opštinama Srbac i Novo Goražde koje su imale reprogramirane obaveze od 92.033 KM odnosno 120.165 KM.

Zdravstvene ustanove

U Poreskoj upravi su rekli da je dug zdravstvenih ustanova u RS na kraju prošle godine iznosio 49,4 miliona KM, a da 46 zdravstvenih ustanova ima odobren reprogram na iznos od 167,4 miliona KM.

„Na zahtjev Ministarstva zdravlja, Poreska uprava je privremeno deblokirala račune zdravstvenih ustanova. Problemi dugovanja zdravstvenih ustanova, uz aktivno učešće Fonda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravlja, pokušaće se riješiti do kraja marta ove godine, do kada će Poreska uprava primjenjivati mjere deblokade računa, a u svrhu nesmetanog rada i funkcionisanja zdravstvenih ustanova u RS“, kazali su u Poreskoj upravi.

Na kraju prošle godine u RS je na snazi bilo 239 reprograma na iznos duga od 2,6 miliona KM koje je odobrila Poreska uprava, te 197 reprograma na iznos duga 253,9 miliona, a čiji je donosilac Ministarstvo finansija. U PURS su su istakli da obveznici po tim reprogramima uredno izmiruju obaveze.

CAPITAL: Marina ČIGOJA

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!