Capital.ba

Prvi pjenušac u Srpskoj

09.10.2012. / 15:13

TREBINJE, Vinarija “Podrumi Vukoje” iz Trebinja danas je predstavila prvi pjenušac u Republici Srpskoj, rađen korištenjem tradicionalnih metoda, koji će se do kraja godine pojaviti na tržištu Srpske, rekao je direktor vinarije Radovan Vukoje.

Vukoje je istakao da je ideja bila da se spoje internacionalne i autohtone sorte vinove loze, te da je pjenušac spravljan od 70 odsto šardonea sa lokaliteta iz Zasad polja i 30 odsto žilavke iz Carskih vinograda.

“Na ovaj način smo objedinili oba naša lokaliteta koja posjedujemo, a koja su pjenušcu dala moćnost i eleganciju, te osjećaj prave iskonske Hercegovine”, rekao je Vukoje novinarima u Trebinju.

Prema njegovim riječima, na tržištu Srpske do kraja godine biće plasirano oko 1.000 boca ovog pjenušca, čija će prezentacija uskoro biti upriličena i u Banjaluci.

Vukoje je najavio uskoro proizvodnju i novog roze pjenušca i jedinstvenih dezertnih vina.

“Podrumi Vukoje” danas su ozvaničili i početak šeste berbe u Carskim vinogradima na Ušću kod Trebinja.

Ova vinarija dobitnik je više od 100 medalja na brojnim vinskim manifestacijama u BiH, okruženju i Evropi, među kojima se posebno izdvajaju osvojena prva mjesta na sajmovima u Parizu, Ženevi, Pragu, Milanu i Briselu.

Vina “Podruma Vukoje” se spravljaju od grožđa sa vlastita 22 hektara vinograda, i to Carskih vinograda na ušću rijeka Sušice i Trebišnjice, te vinograda na lokalitetu Zasad polja.

“Podrumi Vukoje” od 1992. godine bave se ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti