ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prošle godine dodjeljeno 3.625.000 KM pomoći

Objavljeno u FINANSIJE

BIJELJINA, Vlada Republike Srpske (RS) dodijelila je prošle godine nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama Srpske 3.625.000 KM novčane pomoći.

U Budžetu RS za 2010. godinu, u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave, na poziciji Pomoći nerazvijenim opštinama, planirana su sredstva u iznosu od 3.350.000 KM, ali je Vlada posebnom odlukom dodijelila i novčanu pomoć – opštini Oštra Luka u iznosu od 45.000 KM za otkup zemljišta za izgradnju rasklopne trafostanice i poslovne zone i opštini Čajniče 230.000 KM za prevazilaženje problema nastalih u funkcionisanju opštine, navodi se u Informaciji o utrošku dodjeljene novčane pomoći koju je usvojena na posljednjoj sjednici Vlade RS.

Analiza utroška novčane pomoći prema Pravilniku o kriterijumima i postupku za dodjelu novčane pomoći jedinicama lokalne samouprave pokazuje da je najveći dio utrošen za izgradnju novih, rekonstrukciju i održavanje postojećih objekata komunalne infrastrukture – 40,62 odsto ili u apsolutnom iznosu od 1.360.780,27KM.

Druga veća kategorija utroška sredstava – 819.770,31 KM ili 24,47 odsto od ukupno dodijeljene pomoći odnosi se na zdravstvenu zaštitu stanovništva i pomoć socijalno ugroženom stanovništvu, dok je 787.157,91 KM ili 23,50 odsto utrošeno za druge namjene radi lokalnog razvoja i efikasnog izvršavanja poslova opštine.

Ulaganja nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u oblasti obrazovanja i sporta iznose pet odsto i veća su u odnosu na prethodnu godinu, dok su ulaganja u oblasti poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja neznatno manja u odnosu na prošlu godinu i iznose 129.046,24 KM ili 3,85 odsto.

Kada se posmatra odvojeno kategorija nerazvijenih opština, 52,98 odsto ili 887.375,80 KM utrošeno je u oblasti izgradnje novih, rekonstrukciju i održavanje postojećih objekata komunalne infrastrukture, a 30 odsto u oblasti zdravstvene zaštite stanovništva i pomoći socijalno ugroženom stanovništvu.

Izrazito nerazvijene opštine najveći dio sredstava – 764.482,35 KM ili 45,64 odsto utrošile su za redovno obavljanje poslova /plate i materijalni troškovi/, a 28,26 odsto ili 473.404,47 KM za izgradnju novih, rekonstrukciju i održavanje postojećih objekata komunalne infrastrukture.

U Informaciji se navodi da su opštine dostavile izvještaj o utrošku pomoći, uz relevantnu dokumentaciju na osnovu koje je Ministarstvo utvrdilo da su sredstva namjenski utrošena i u skladu sa Zaključcima Vlade.

Budžetska pozicija – Pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama pri Ministarstvu uprave i lokalne samouprave već pet godina planira se u iznosu od 3.000.000 do 3.350.000 KM /svake godine dodatno se dodjeljuju sredstva iz budžetske rezerve i pridružuju ovoj stavci, u prosjeku iznos od 300.000 KM/.

“Uzimajući u obzir zahtjeve opština upućene Vladi i resornim ministarstvima, na početku i u toku svake tekuće godine, očigledno je da su planirana sredstva nedovoljna, te bi trebalo u narednim godinama ovu budžetsku poziciju povećati”, navedeno je u Informaciji.

U Informaciji se dodaje da je u Budžetu RS za 2010. godinu, u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave, planirana budžetska pozicija – pomoći jedinicama lokalne samouprave u vanrednim situacijama u iznosu od 300.000 KM, a da je Ministarstvo dodjelilo novčanu pomoć opštinama u iznosu od 714.109 KM.

“Izvještaj o utrošku dodjeljene novčane pomoći, Ministarstvo će dostaviti Vladi RS po dobijanju kompletnih izvještaja od opština pogođenih poplavama”, zaključeno je u Informaciji.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+