Capital.ba

Propala „Bobar banka“ neće nikad naplatiti 230 miliona KM kredita

20.07.2017. / 9:05

– Samo dva odsto kredita pravnih lica u “A” kategoriji
– Bobar banka od povezanih lica potražuje 102 miliona KM

BIJELJINA – „Bobar banka“ u stečaju od pravnih lica potražuje 244,9 miliona maraka, a s obzirom na veoma lošu naplatu gotovo izvjesno je da čak 230,5 miliona KM neće biti moguće naplatiti, saznaje portal CAPITAL.

Stečajni upravnik „Bobar banke“ Laze Đurđević u informaciji, koja je u posjedu CAPITAL-a, navodi da banka u od pravnih lica potražuje kredite sa dospjelom  glavnicom i kamatama u ukupnom iznosu od 244,9 miliona KM, dok od fizičkih lica potražuje 24,2 miliona KM.

Najveća potraživanja su od pravnih lica koja se i nalaze u najlošijoj kategoriji. Đurđević je naveo da banka 244,9 miliona KM potražuje od ukupno 312 pravnih lica, po 1.220 partija.

U „A“ kategoriji je vrlo mali iznos, svega 3,4 miliona KM ili oko dva odsto. Svega 40 komitenata banke svoje obaveze izmiruje redovno ili sa kašnjenjem do 30 dana.

Đurđević konstatuje da se čak 98 odsto potraživanja nalazi u kašnjenju i da je naplata dobrog dijela potraživanja vrlo upitna.

„Od ukupno 312 korisnika kredita njih 256 je u „E“ kategoriji ili čak 230,5 miliona KM plasiranih sredstava je upitne naplate. Od ukupnog iznosa potraživanja od pravnih lica utuženo je 221,4 miliona  KM, dok neutužena potraživanja iznose 23,5 miliona KM“, navodi se u informaciji koju je pripremio Đurđević.

Kada su u pitanju potraživanja od fizičkih lica, koja ukupno iznose 24,2 miliona KM, banka taj iznos potražuje od ukupno 1.193 lica koja imaju 1.443 partije.

„Vidljivo je da se plasirana sredstva vrlo loše vraćaju, te da je od ukupno 1.193 klijenata u „A“ kategoriji svrstan samo 181 klijent“, navodi se u informaciji.

Đurđević ističe da je posebno veliki broj klijenata, a time i plasmana koji se nalaze u E kategoriji. Ukupno 873 klijenta duguju Banci 20.184.678 KM, sa kašnjenjem u izmirivanju svojih obaveza dužem od šest mjeseci.

Od ukupnog iznosa potraživanja od fizičkih lica, utuženo je 19,8 miliona KM, dok neutužena potraživanja iznose 4,3 miliona.

Đurđević u informaciji navodi da nisu tuženi klijenti koji određene iznose redovno uplaćuju u svotama koliko su to u mogućnosti, svakog mjeseca, te da se smatralo da bi utuženje i pretpostavke vezane za dužinu trajanja sudskog procesa još više produžile vrijeme naplate.

O ovom pitanju Odbor povjerilaca će zauzeti stav i tražiće od Skupštine povjerilaca dodatne smjernice.

U Izvještaju o kreditima povezanih lica, koji su razmatrali članovi Odbora povjerilaca Bobar banke u stečaju navodi se da Banka od povezanih lica iz Bobar grupacije potražuje ukupno od 32 dužnika 102 miliona KM.

Najviše potražuje od Bobar Autosemberije (38,4 miliona KM), od BMD Bijeljina  – Janja (13,2 miliona), od Univerzala (devet miliona), od Elvaka (8,7 miliona) od preduzeća „Kriška“ (8,5 miliona), od Bobar Group (9,6 miliona), od Septem Mont – Zvornik (3,7 miliona) i drugih firmi.

CAPITAL: Lj.Lj.

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Propala „Bobar banka“ neće nikad naplatiti 230 miliona KM kredita

 1. Cestitke

  Bravo Agencijo za bankarstvo, ministre finansija, komitetu za finansijsku stabilnost!
  Ovo pomnozite sa 5 puta kod Nove banke.

 2. front

  Kaže ministar da nije posao Agencije da spasava banke. Da, tačno, ali joj je posao da gubitak banke ograniči do iznosa kapitala, a ne neograničeno, kao u ovom slučaju. Po svemu objelodanjenom Bobar banka i Banka Srpske su velike pljačke, najveće u istoriji, a odgovorni zauzmu govornicu i uriniraju po poslanicima i narodu.

  • Slavica

   Problem izvlacenja sredstava preko povezanih lica bio je za vrijeme mog i mandata Dusanke Novakovic. Glavni kontrolori banke i njene aktive bili su Dragan Serdar, Rade Rastoka i Srdjan Kondic. Nisu obavjestili MUP i SIPU niti mene kao direktoricu vec su prikrili kriminal. Rade Rastoka je predlagao ciljane umjesto sveobuhvatnih kontrola i tako je izbjegnuto davanje kompozitnog ranga kao ocjene stanja banke i onemoguceno sprovodjenje adekvatnih i blagovremenih mjera.

   • Referenca za budućnost

    Na taj način rade i revizori. Uzimaju nereprezentativne uzorke. Nego kako je bilo biti interni revizor u Bobar i Banci Srpske? A kako je biti u Novoj banci?
    Ili možda raditi u risk controllingu?

  • Grof Djuras

   Ovog mog bivseg komsiju Kondica stalno spominju. On je bio i ostao sizofrenicar i alkoholicar, bas me interesuje sta on uopste i radi.

 3. Tani

  Serdar rece da imaju najkvalitetnije kadrove i kontrolore?

  Ko su tu kontroloru i kako su zaposljavani , zna li ti neko ?

  • Pušing ili lizing

   A kako nam se zaposlila ćerkica od ministra nepostojeće prosvete i obrazovanja Komića?

   • Pušing ili lizing

    Pardon Komić je valjda ministar nepostojeće nauke i tehnologije. Zaboravih.

  • Slavica

   Takodje na intervenciju Slavice Grebenar, vlasnice slasticarne Pingvin, zaposlen je kontrolor Nenad Tepic koji je zaduzen za prikrivanje kriminala kroz izvlacenje sredstava preko slasticarne Pingvin iz Balkan banke. Nenad Tepic je prikrivao kriminal u Bobar, Balkan i Banci Srpske, kao i u Novoj banci.

 4. Felga

  Tani ti da se napijes danas i ta tintara da te zaboli, sutra bi okrivila konobara.

  • mag oec ?

   Jel se to odnosi i na bivšeg uposlenika Agencije za bankarstvo Srđana Kondića, koji je potom bio šef rizika u Novoj banci a sad ponovo uposlenik Agencije za bankarstvo?
   Da ne pominjemo Serdare i Rastoke, stručnjake za propalo bankarstvo.

 5. Ne mogu da vjerujem

  Kakav je ovo poslovni portal kada dozvoljava ovakvim ljudima da komentarišu na ovakav primitivan način …. sram da vas bude…

  • Banjalucani

   Narod podrzava zastitu svih ljudi koji postuju Ustav i zastitu imovine i ustavnih kategorija .

  • Ni ja ne mogu da vjerujem

   A ne možeš da vjeruješ da Agencija za bankarstvo tvrdi da je bankarski sektor stabilan a da Centralna banka tvrdi suprotno i da se uz to zadužuje država da bi se spasao taj isti sektor?
   Ove ljude u normalnoj državi ne treba komentarisati na portalima već uhapsiti i dati im pravo na poštenu odbranu. Bolje će im to biti nego da ih narod povješa na bandere jer je već dobro prekardašilo.

 6. Robijanje 100%

  Samo nastavi Nikola pozuri uskoo neces imati mogucnosti . Jadan li je profa koju bolesnu budalu hrani.

  • Sale

   Koji Nikola ?

 7. LULA

  Slavice, nije te sramota da pišeš kako te nije Rastoka i ostali obavijestili o stanju i da su vršili ciljane kontorle.Gospođp koja si primala nekoliko hiljada maraka platu, ako si pismena i direktor kao odgovorno lice onda ne treba da te obavještavaju,
  nego treba da čitaš izvještaj i sama da narediš ko će šta kontrolisati.
  Ovim komentarom si pokazala svoju nestručnost, ato je odlika svih SNSD kadrova , jer Vas stranka imenuje na direktorska mjesta kojima niste dorasli i tako ste cijelu privredu i državu upropastili.
  Tebi je najbolje da malo leškariš u zatvoru da se na osnovu tvog rada drugi opamete.

  • Ko razumije shvatice

   Njoj je plata bila za meze i za kafe.