Capital.ba

Promjenom energenta do prevazilaženja poteškoća

29.01.2012. / 14:40

ZVORNIK,  Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović izrazio je danas uvjerenje da bi Fabrika glinice “Birač” iz Zvornika, realizacijom projekta prelaska sa tečnog na čvrsto gorivo, uspješno prebrodila sadašnje poteškoće nastale na svjetskom tržištu metala, a koje su izazvane drastičnim padom cijena glinice i aluminijuma i enormnim povećanjem cijene zemnog gasa.

Stevanović je rekao da su stručnjaci “Birča”, prateći kretanje cijena na svjetskoj berzi, uvidjeli ovu problematiku i odlučili se za promjenu energentskog imputa, za šta je potrebno oko 20 miliona KM kreditnih sredstava od Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

“Svjedoci smo da su cijene aluminijuma i glinice u padu, dok je učešće zemnog gasa, kao osnovnog energenta, u cijeni tone proizvedene glinice preveliko da bi proces proizvodnje mogao biti nastavljen bez gubitaka”, dodao je Stevanović.

Ističući da je Vlada Srpske prepoznala problem “Birča”, Stevanović je izrazio uvjerenje da će Vlada iznaći mogućnosti da kreditira promjenu energentskog bilansa u ovom preduzeću.

Stevanović je ocijenio da “Birač” za regiju predstavlja mnogo više od fabrike koja zapošljava hiljadu radnika.

“Fabrika glinice predstavlja žilu kucavicu za cijeli region, jer je tu, prije svega, kompanija `Boksit` iz Milića sa oko 700 radnika, te Rudnici boksita u Srebrenici sa oko 200 radnika, kao i na desetine drugih preduzeća u regiji, koja imaju ugovorene odnose sa zvorničkim `Birčem`”, rekao je Stevanović.

Ocijenivši da “Birač” predstavlja motornu snagu ovog kraja, Stevanović je izrazio uvjerenje da će Vlada Srpske naći rješenje da se ovoj fabrici obezbijedi kreditna linija za prelazak sa tečnog na čvrsto gorivo, kako bi se smanjilo učešće energije u proizvedenoj toni glinice.

Naglašavajući da je interes lokalne zajednice da se očuvaju radna mjesta, jer “Birač” zapošljava hiljadu radnika, Stevanović je rekao da ako, u vremenu koje je pred nama, bez posla ostanu ti ljudi, pitanje je kako bi se zaposlio toliki broj radnika.

“Rekonstrukcijom kotlova i prelaskom na čvrsto gorivo bili bi stvoreni uslovi da se u fabriku primi još oko 200 radnika, a kasnije i više, odnosno povećanjem proizvodnih kapaciteta stvarali bi se uslovi za otvaranje novih radnih mjesta”, dodao je načelnik opštine.

Stevanović je ocijenio da bi nerealizacija ove investicije imala nesagledive posljedice po cijeli region, jer bi bez posla ostalo direktno oko 2 000 radnika “Birča”, “Boksita” i Rudnika Srebrenica, a indirektno nekoliko hiljada radnika u preduzećima koja imaju ugovorene poslovne odnose sa Fabrikom glinice.

“U slučaju da ne bude kredita, to bi značilo prestanak proizvodnog procesa Fabrike glinice, a šta bi poslije bilo veliko je pitanje – da li bi došlo do normalizacije cijena na svjetskom tržištu, da li bi preduzeće otišlo u stečaj, da li bi bile zatvorene kapije Fabrike – o tome ne bih da nagađam”, rekao je Stevanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić ocijenio je nedavno u Zvorniku da je potrebno dati podršku Fabrici glinice “Birač” da nastavi proizvodnju, kako bez posla ne bi ostalo više od hiljadu radnika.

Džombić je, nakon razgovora sa menadžmentom “Birča” tada rekao da je najnoviji pad cijena aluminijuma za 25 odsto i glinice za oko 30 odsto, te povećanje cijene energenata, odnosno zemnog gasa, koji u procesu proizvodnje najviše koristi ovo preduzeće, prouzrokovao gubitak “Birča” od oko milion evra na mjesečnom nivou, što je oko 12 miliona evra godišnje.

“Podrškom ovom projektu praktično se direktno spašava oko 2 000 radnih mjesta u `Birču`, `Boksitu` i rudnicima Srebrenica, a indirektno se spašava više od nekoliko hiljada radnih mjesta, koja su u lancu poslovanja ovih kompanija”, istakao je Džombić. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Promjenom energenta do prevazilaženja poteškoća

  1. zgembo

    Treba ljudima dati kredit, vratiće. Kome ste sve dali kredit ne vidim razlog da ne date ovoj firmi od koje zavisi egzistencija najmanje 10000 ljudi i čitave birčanske regije.