Capital.ba

Promet na berzi skočio za 150 miliona KM

21.05.2016. / 12:15

berzaBANJALUKA , Promet na dvije berze u BiH, u prva četiri mjeseca ove godine, premašio je 420 miliona maraka, što je za čak skoro 150 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci sa Banjalučke i Sarajevske berze (SASE).

 

Većina prometa u tom periodu odnosila se na prodaju dužničkih hartija od vrijednosti – obveznica i trezorskih zapisa, koje su emitovale entitetske vlade za servisiranje budžetskih obaveza, što ukazuje na slab promet akcijama na tržištu kapitala u BiH, koje postaju sve manje interesantne investitorima.

 

Naime, u sva četiri mjeseca promet obveznicama i trezorskim zapisima činio je većinu prometa ostvarenog na berzama u pojedinom mjesecu, a sve to i ne treba da čudi ako se uzmu u obzir kamate koje investitori dobijaju kupovinom obveznica.

 

Stručnjaci iz ove oblasti ističu da su obveznice dominantne na domaćem tržištu kapitala i da će tako i ostati sve dok se ne podigne nivo poslovanja kompanija čijim se akcijama trguje na berzi.

 

Posmatrajući pojedinačno, veći ukupni promet je ostvaren na Sarajevskoj berzi (SASE) u prva četiri mjeseca, i to u iznosu od 216.617.495 KM, dok je na Banjalučkoj berzi prometovano 204.928.307 maraka.

 

Mjesec u kojem je ostvaren najveći promet na Sarajevskoj berzi u ovoj godini bio je april, kada je prometovano 94,6 miliona maraka, u odnosu na 25,8 miliona maraka koliko je bilo u istom mjesecu prethodne godine.

 

Međutim, najveći rast je ostvaren u februaru ove godine kada je promet iznosio 20,4 miliona maraka, što je čak 4,7 puta više nego u istom mjesecu prošle godine, kada je promet bio 4,4 miliona maraka.

 

S druge strane, najprometovaniji mjesec na Banjalučkoj berzi bio je februar, kada je promet iznosio 77,5 miliona maraka, dok je u istom mjesecu prošle godine promet bio 21,1 milion maraka, što pokazuje da je promet bio veći čak 3,7 puta.

 

Inače, promet na Banjalučkoj berzi u tom mjesecu činio je 79,1 odsto ukupnog prometa ostvarenog na berzama u BiH. Od tog iznosa 60,9 miliona maraka je ostvareno javnom ponudom obveznica i trezorskih zapisa, što iznosi 78,5 odsto ostvarenog prometa na ovoj berzi u februaru.

 

Branko Kecman, direktor banjalučkog društva “Advantis broker”, rekao je da je na berzama bilo sekundarnog prometa novim emisijama obveznica RS i FBiH.

 

“Jednostavno smo došli do toga da su te hartije od vrijednosti sada interesantne za investitore, banke. Dugo vremena smo pričali da će se to desiti i desilo se”, rekao je Kecman.

 

S druge strane, on je kazao da akcije pokazuju da nisu interesantne toliko investitorima iz razloga što nivo korporativnog upravljanja u kompanijama nije dobar. “Te kompanije kojima se trguje na berzi ne pokazuju velike nivoe profitabilnosti i nema interesa za trgovanje”, smatra on.

 

Prema Kecmanovim riječima, teško je procijeniti do kada bi ovakvo stanje moglo trajati, ali je izrazio očekivanje da će ukoliko bude završen aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom biti još veće interesovanje za obveznice jer budžeti dobijaju određenu stabilnost.

 

Uz to, dodao je i da je bankarski sektor u BiH sve likvidniji, ali i da osiguravajuća društva sve više ulažu u obveznice.

 

 

Brojke:

 

 

421,5 miliona KM promet na berzama u BiH u prva četiri mjeseca

272,1 milion maraka promet u istom periodu 2015. godine

94,6 miliona KM promet na SASE samo u aprilu
Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!