Capital.ba

Proizvodnja svježeg mlijeka u padu, a izvoz raste

08.05.2020. / 9:38

SARAJEVO, BANJALUKA – I pored toga što se u posljednje četiri godine proizvodnja svježeg sirovog mlijeka smanjuje, Bosna i Hercegovina istovremeno bilježi rast izvoza i proizvodnje mliječnih proizvoda.

mlijeko

Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u Bosni i Hercegovini za period 2016-2019. godina, koju je uradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pokazala je da je proizvodnja sirovog mlijeka u 2019. godini u odnosu na 2016. godinu manja za 58 miliona litara.

Kako se navodi, u 2016. godini proizvodnja sirovog mlijeka iznosila je 701.166 hiljada litara, dok je 2019. godine ta proizvodnja bila 642.820 hiljada litara.

U istom periodu, izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda porastao je sa 67 miliona KM, koliko je iznosio 2016. godine, na 106 miliona KM, koliko je bilo u 2019. godini.

“Ukupna spoljnotrgovinska razmjena mlijeka i mliječnih proizvoda u 2019. godini iznosila je 286 miliona KM, od čega je udio uvoza u ukupnom prometu iznosio 63 odsto, a udio izvoza oko 37 odsto. Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u 2019. godini zabilježio je rast od 17 odsto, a izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je zabilježio znatno viši rast, i to za 20 odsto u poređenju sa prethodnom godinom“, navodi se u analizi.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni, u analizi se ističe da je nepovoljno to što se i dalje uvoze visokovrijedni mliječni proizvodi, u prvom redu sirevi, maslac, voćni jogurti i slično, a da izvozimo niskovrijedne, jeftine proizvode, a najviše od toga mlijeko koje ima malu dodanu vrijednost, a samim tim i nisku cijenu.

Što se tiče proizvodnje, i dalje dominira konzumno mlijeko, čija proizvodnja bilježi konstantno povećanje, a osim toga i proizvodnja fermentisanih mliječnih proizvoda je dostigla 57.031 tonu, što je za skoro 17.000 tona više nego 2016. godine.

“Na tržištu, kada se radi o mlijeku, ništa se konkretno ne dešava. U posljednje četiri godine sve je isto, i proizvodnja, i izvoz, i sve. I dalje najviše izvozimo u Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, a i proizvodnja je tu negdje“, rekao je za “Nezavisne” Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

On naglašava da podaci iz analize koju je uradilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nisu tačni,  da, kako on smatra, nema govora da se u BiH proizvedu 642 miliona litara mlijeka te da ta proizvodnja nije veća od 250 miliona litara.

Prema analizi, oko 250 miliona litara je otkup sirovog mlijeka u BiH, i u posljednje četiri godine bilježi rast, tako da je u 2016. godini otkup iznosio 243 hiljade tona, dok je u 2019. godini to bilo 261 hiljadu tona.

“Značaj mljekarskog sektora ogleda se u vrijednosti primarne proizvodnje od 300 miliona KM godišnje kao i 13.000 proizvođača koji u cijelosti ili djelimično ostvaruju egzistencijalne prihode domaćinstva proizvodnjom mlijeka”, ističe se u analizi.

Naglašava se da je proizvodnja mlijeka u BiH jedna od najvažnijih poljoprivrednih grana koja čini okosnicu poljoprivrednog i ruralnog razvoja. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!