Capital.ba

„Prointer“ traži dodatnih 200.000 KM da u sistem „Šuma“ upiše ŠG „Rudo“

26.08.2021. / 11:53

BANJALUKA – S obzirom na to da je ove godine osnovano novo šumskog gazdinstvo „Rudo“, iz „Šuma Republike Srpske“ i „Prointera“ traže dodatnih 200.000 KM iz Budžeta RS kako bi bio nadograđen integralni informacioni sistem koji je već plaćen 17 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

šume rs prointer

Foto: Capital

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske je razmatrana Informacija o realizaciji Projekta izrade integralnog informacionog sistema u „Šumama Republike Srpske“, sa Prijedlogom zaključka.

Kako CAPITAL saznaje u informaciji se navodi da je pomenuti sistem neophodno izmjeniti kako bi se dodalo ŠG „Rudo“ i da je za to neophodno obezbijediti 200.000 KM u Budžetu Srpske.

Zaključeno je da ministar finansija Zora Vidović dodatne stotine hiljada za „Prointer“ nađe i ukombinuje u rebalans Budžeta koji će uslijediti do kraja godine.

CAPITAL je objavio kada je Vlada u martu ove godine osnovala ŠG „Rudo“ izdvajanjem iz ŠG „Panos“ Višegrad.

To je razlog da se nadogradi integralni informacioni sistem preduzeća „Šume RS“ za čiju je izradu izabran „Prointer“.

Međunarodni tender za nabavku integralnog informacionog sistema raspisan je u junu 2018. godine. Na tender se javio samo „Prointer ITSS“ koji je za taj posao tražio čak 15,7 miliona KM, odnosno tri puta više od plana, zbog čega je javna nabavka poništena. Vlasti Srpske su procjenu „Prointera“ shvatile ozbiljno, pa su odlučile da plate čak i više, odnosno da za informacioni sistem „Šuma“ daju više od 17 miliona KM.

Tako je za izradu sistema za „Šume RS“, nakon dvije godine raspisivanja i poništavanja tendera te povećanja vrijednosti sa 5,5 miliona na 17 miliona KM, 2019. godine izabran „Prointer“.

O „tender sagi“ i namještanju tog milionskog posla CAPITAL je pisao u više tekstova, zbog čega nas je „Prointer“ i tužio, ali je tužba nakon određenog vremena povučena.

Kompanija „Prointer ITSS“ Banjaluka odbacila je navode da su uslovi u tenderu za integrisani informacioni sistem “Šuma” namješteni za njih ističući da su spremni da „…doprinesu unapređenju poslovanja u tom javnom preduzeću“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: „Prointer“ traži dodatnih 200.000 KM da u sistem „Šuma“ upiše ŠG „Rudo“

  1. Goran

   hahahaha, koji carevi! Hoće da kažu da su hardkodovali sva šumska gazdinstva umjesto da su ih definisali u jednoj najprostijoj tabeli gdje dodavanje novog traje 12 sekundi.

   • Agape

    Kakvi su stručnjaci ni to nije nemoguće 😀

  2. T

   Je li to stigao kredit od IMF-a?

  3. Planeta

   O kolikoj pljacki Prointera, tj sina Igora i tate Baje, se radi u Sumama RS govori tender o nabavci IS u Sumama Srbije koji je dobio PlanetSoft i Atos sa SAP-om i koji je placen 1.5 miliona EUR. (Integrisani informacioni sistem, Jp Srbijašume, 818).

   Sume Srbije koje su 10 puta vece od Suma RS, su platile isti taj program 5 puta manje!!!!!

   E tako je isti bilo u Putevima RS, tako je u Poreskoj upravi RS, tako je u Elektroproivredi RS gdje je Lanaco izvuako sa Atosom na desetine miliona KM. Tako ce biti i u Alumini itd. Nigde nema skupljih SAP projekata kao u nasoj voljenoj RS u kojo jBaja kaze da mu je najbolje, i njemu i njegovom sinu i cerki, kumovima, prijateljima, crvenim…

   proguglajte malo…

   Tenderi Naručilac Srbijašume – Javne nabavke
   https://www.javne-nabavke.com › s…
   Prevedi ovu stranicu
   Nabavke naručioca Srbijašuma i svih ostalih javnih naručioca potražite na našem portalu. … Integrisani informacioni sistem, Jp Srbijašume, 818, 24.07.21 …

   PLAN JAVNIH NABAVKI – Srbijašume
   https://srbijasume.rs › 2021/01 › PlanJN2021
   PDF
   28. dec 2020. — Integrisani informacioni sistem, Jp Srbijašume, 818. 170.000.000,00 Otvoreni postupak. 2. kvartal. 48000000 – Programski.

   • Antonic

    Prointer je jedna od najvecih pljacki na ovi prostorima i samo je pitanje kada ce neko zavrsiti u zatvoru jer reci da nisi znao da nesto kosta nekoliko puta jefitnije te nece spasiti osude, zatvora…

  4. Milinovic

   Prointer i Milinovic nastavljau pljacku na uslugama koje se izmisljaju po 10 puta.

   Dodela objavljena: 03.09.2021. ID tendera: 6130477 Dodjela tendera – Nabavka usluga reaktivne i proaktivne podrške, održavanja, te konsultantskih usluga u domenu virtuelizacije, serverske, storage i mrežne infrastrukture uz administraciju Microsoft servisa on-premise i u cloudu, te kreiranje rezervnih kopija servisa i virtuelnih mašina na lokaciji Regulatorne agencije za komunikacije
   Oglašavač: Regulatorna agencija za komunikacije BiH
   Izvor: Portal javnih nabavki BiH

   OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
   770-1-2-129-5-87/21
   Broj obavještenja o nabavci
   770-1-2-129-3-85/21

   IV 1. Podaci o najuspješnijem ponuđaču/grupi ponuđača
   Grupa ponuđača

   IV 1.a. Broj članova grupe ponuđača
   Država
   1PROINTER ITSS DOO BANJA LUKA-ČLAN 4403865130009 Banja Luka
   Bosna i Hercegovina
   INFINITY INTERNATIONAL GROUP
   2”PROINTER ITSS” D.O.O. SARAJEVO
   4202442080000 Sarajevo Centar
   Bosna i Hercegovina

   IV 2. Informacije o dodjeli ugovora

   IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
   56700,00

   IV 2.b. Godišnja vrijednost bez PDV-a u KM
   56700,00

   IV 2.c. Datum zaključenja ugovora/okvirnog sporazuma
   30.8.2021.