Capital.ba

„Prointer“ poslao ugovore kladionicama: Nemate prava na izmjene, ali imate obaveze

08.03.2021. / 13:29

BANJALUKA – Samo nekoliko dana nakon što je Ministarstvo finansija Republike Srpske obavijestilo javnost da je kompanija “Prointer” dobila milionski posao za uvezivanje kladionica i kockarnica u sistem za održavanje, nadogradnju i razvoj (RAS), priređivačima su poslati pripremlji ugovori, na koje nemaju prava bilo kakve izmjene.

FOTO: Pixabay

Da ih protumače imaju rok do četvrtka, i to do podne kada su zakazali potpisivanje i prezentaciju rada RAS sistema.

Predmetni Ugovori su usaglašeni sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i u cjelosti sačinjeni prema odredbama Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću, te se isti ne mogu mijenjati. Dostavljamo vam navedene ugovore na uvid kako biste bili upoznati sa njihovom sadržinom i pravima i obavezama koje iz istih proizilaze”, poručili su kladioničarima iz kompanije “Prointer” putem elektronske pošte.

Inače, u Ugovoru koji je u posjedu CAPITAL-a se napominje kako je svaki priređivač igara na sreću u Srpskoj dužan da se poveže na RAS te da plaća jednokratnu naknadu za priključenje i mjesečnu naknadu za korištenje i to do 10. u mjesecu za prethodni mjesec.

Naknada veća od kirije

A te naknade su prema Pravilniku iz prošle godine ogromne. Za priključenje na server za internet igre ili za elektronske igre plaćaće se jednokratna naknada od po 5.000 maraka. Da se kladionica uključi u sistem plaćaće se 300 maraka jednokratno, zatim 50 maraka za svaki aparat, te pola marke po svakom igraču.

Nakon toga biće u obavezi mjesečno da plaćaju naknadu od 100 maraka po uplatno-isplatnom mjestu i po 40 maraka za svaki aparat. Po svakom aktivnom igraču u internet igrama, dužni su da plaćaju jednu marku.

Ugovorne strane saglasno konstatuju da je u slučaju neplaćanja naknade priređivač dužan da plati naknadu u visini od 0,1 odsto za svaki dan kašnjenja, a najviše 10 odsto od naknade definisane na fakturi”, navodi se u Ugovoru koji se potpisuje na period od deset godina.

Iz Udruženja priređivača igara na sreću (ALPIS) Republike Srpske su ranije sabrali kako će ih novi sistem mjesečno koštati oko 700 maraka po uplatnom mjestu. Takođe tada su ocijenili kako je riječ o bespotrebnoj i fiktivnoj usluzi.

Takođe, priređivači će se ugovorom obavezati da će o svom trošku obezijediti minimalne tehničke uslove nepohodne za nesmetan rad RAS sistema, a koji se odnose na brzinu internet veze, ruter, kablove i slično.

RAS

Da podsjetimo, preko RAS-a će ministarstvo moći da kontroliše svaku marku koju igrači potroše u kladionici ili aparatu.

Portal CAPITAL je još u maju prošle godine najavio uspostavljanje ovog sistema, a kompaniju Prointer kao izvjesnog administratora. Naime, Ministarstvo finansija Republike Srpske se potrudilo da za taj milionski posao mogu da konkurišu samo najveći igrači na domaćem tržištu.

U Pravilniku o tehničkim karakteristikama računarskog sistema je stajalo kako RAS može da izradi samo preduzeće registrovano u Republici Srpskoj koje ima godišnji promet od najmanje deset miliona maraka u oblasti izrade i održavanja računarskih sistema.

Na taj način ministarstvo je sve manje IT igrače izbacilo iz trke za ovaj posao, jer su samo „Prointer“ i „Lanaco“ mogli da ispune taj uslov.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!