Capital.ba

Prognoza EBRD-a realna – BiH na rubu recesije

26.01.2012. / 15:05

SARAJEVO, Prognoza Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ da će BiH ove godine imati najslabiji ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi od svega 0,5 odsto je, prema ekonomskom ekspertu Spoljnotrgovinske komore BiH Dujku Hasiću, najrealnije urađena prognoza jer se zemlja zbog unutrašnjopolitičke situacije, ali i drugih spoljnih faktora poput krize u evrozoni zaista nalazi na rubu recesije.

Hasić je istakao da je od polovine četvrtog kvartala 2011. godine, kada su se i pripremali planski dokumetni, ukazivao da BiH neće imati bolju stopu rasta u 2012. godini od 0,5 odsto, napominjući da veliki dio krivice snosi politička situacija, neformiranje vlasti, neusvajanje budžeta za 2011 . i 2012. godinu.

“Postoji i dodatni efekat koji se odnosi na Centralnu banku BiH i otplatu kredita po osnovu stranih obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama što utiče da zemlja sve dublje tone. Pored unutrašnjih imamo i spoljne faktore koji negativno utiču, među koje spada i kriza u evrozoni koja se širi i za koju nema izgleda da će biti okončana u kraćem vremenskom roku”, rekao je Hasić.

On je ukazao da se zbog svih efekta, kako unutrašnjih tako i spoljnih, može reći da se BiH nalazi ne samo na rubu recesije nego i depresije jer pokazatelji poput 535 000 nezaposlenih ljudi dovodi socijalnu, a nakon toga i ekonomsku, odnosno, političku situaciju do usijanja.

“To je ogromna brojka koju treba rješavati, ali nema naznaka da organi vlasti na svim nivoima nešto rade. Lično bih procjenu EBRD-a o lošem stanju proširio i na 2013. godinu, jer je posljedica nastale recesije, odnosno, depresije jeste i otežan pristup kreditnim sredstvima”, rekao je Hasić.

On je napomenuo da se i zbog dužničke krize u evrozoni bilježi i rast rizika i pritisak na povećanje cijena zaduživanja što ima efekta i na BiH, u kojoj je već tokom 2011. godine došlo do umanjenja kreditne aktivnosti poslovnih banaka.

“Podvukao bih i momenat da je sve usmjereno ka `krpljenju` i popunjavanju budžeta dok se o u ostalim ekonomskim kategorijama gotovo i ne razmišlja”, dodao je Hasić.

Prema njegovim riječima, definitivno je da vlade u narednom periodu neće moći odlagati opšte rezove u potrošnji,  pogotovo u Federaciji BiH.

“Završni udarac za BiH bi bio dalji pad kreditnog rejtinga sa `B` na rang `C`,  što znači nema kreditnih sredstava i nema stranih ulaganja, proizvodnje i to bi bila katastrofa”, podsjetio je Hasić.

Prema novoj prognozi EBRD-a, koja je značajno snizila svoju raniju projekciju, BiH će ove godine imati najslabiji ekonomski rast u jugoistočnoj Evropi od svega 0,5 odsto.

Prema navodima “Nezavisnih novina”  EBRD je u oktobru prognozirala da će rast bruto domaćeg proizvoda BiH u 2012. godini iznositi 2,3 odsto, po čemu je BiH bila u regionalnoj sredini.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!