Capital.ba

Prodaja prasetine pala za 50 odsto

21.12.2020. / 13:24

BANJALUKA, BIJELJINA – Prodavci pečenog prasećeg mesa, koji su proteklih godina u ovo doba zbog praznika i krsnih slava imali pune ruke posla, sada se žale da je prodaja mršava, a isplativost nikakva, na šta je uticala epidemiološka situacija, odnosno preporuke da se okupljanja svedu na minimum.

izvor: Nezavisne novine

Istina, dobar dio građana posti, ali ima i onih koji ne poste, a koji su proteklih godina u ovo vrijeme masovno kupovali pečenicu.

Kako kažu farmeri, cijena prasadi znatno je povoljnija u odnosu na prethodne godine, na šta je uveliko uticao virus korona, ali i uvoz mesa iz EU.

Međutim, bez obzira na niske cijene, u skladu sa trenutnom situacijom prouzrokovanom pandemijom, stanovništvo se odlučuje na kupovinu manjih količina mesa, upravo zbog toga što su ljudi prinuđeni da praznike provedu u najužem krugu porodice.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, smatra da su virus korona, kao i ograničenja i zabrane okupljanja, uticali i na lošu prodaju mesa.

“Situacija sa virusom korona uticala je na sve privredne sfere, pa i na prodaju prasadi. Iako su praznici pred nama, zabrane su na snazi, a samim tim naši ljudi iz inostranstva spriječeni su da dođu. Prema tome, neće biti slavlja niti okupljanja, a to će za posljedicu imati i slabu prodaju prasadi”, kaže Maljčić za “Nezavisne”.

Lider uzgajivača svinja dodaje da je uzrok pada cijena mesa u RS ujedno i uvoz jeftinijeg mesa iz EU.

“Naši proizvođači ne uspijevaju prodati ono što proizvedu, jer je uvozno meso povoljnije u odnosu na domaće, a stanovništvo se većinom odlučuje za kupovinu povoljnijeg mesa iz uvoza”, zaključuje Maljčić.

Iz jedne banjalučke pečenjare kažu da je prodaja pečene prasetine pala za 50 odsto te da su cijene mnogo niže u odnosu na prethodne godine.

“Generalno, prodaja prasadi je opala za 50 odsto. Uzrok loše prodaje je prvenstveno trenutna situacija koja je uzrokovana virusom korona. Što se tiče cijena, u zavisnosti od kilaže, kilogram žive vage košta od 3,5 do četiri KM”, kažu iz ove banjalučke pečenjare. Prema njihovim riječima, pred praznike je cijena malo viša, a doskora je bila do tri KM po kilogramu.

“U odnosu na prethodne godine, cijena je smiješna i mnogo je niža. Klanje i čišćenje prasadi košta 10 KM, dok je za uslugu pečenja potrebno izdvojiti 30 KM. Kod nas često dolaze i po dvije porodice da kupe po pola praseta. Oni koji su prethodno kupovali 15 kg mesa, sad kupuju četiri kg”, dodaju iz pečenjare.

U pečenjari iz Bijeljine takođe se žale zbog novonastale situacije te i oni potvrđuju da je prodaja mesa upola manja u odnosu na prošlu godinu.

“Nismo zadovoljni prodajom, upola manje mesa se proda u odnosu na prethodne godine, a na to je veliki uticaj imao virus korona. Trenutna cijena prasadi je 3,5 km po kilogramu žive vage”, kazali su iz pečenjare.

Kako dodaju, cijene klanja, čišćenja i pečenja kreću se u zavisnosti od toga za koju kilažu se odluče kupci prilikom kupovine praseta.

“Za prase do 30 kg cijena klanja iznosi 10 KM, a za pečenje takvog praseta potrebno je izdvojiti 20 KM. U posljednje vrijeme često dolaze dvije porodice i traže da kupe po pola praseta. Traže i po kilogram prasećeg pečenja, ali mi ne radimo na taj način, ne prodajemo tako male količine pečenja”, dodaju iz bijeljinske pečenjare. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!