Capital.ba

Procese vezati za strategije u EU

12.07.2012. / 11:33

SARAJEVO, Određivanje koraka ka uspostavljanju dugoročne vizije socijalnog razvoja na zapadnom Balkanu, usklađene sa socijalnom agendom EU, glavni je cilj dvodnevne regionalne konferencije „Novim vještinama do novih radnih mjesta“ koja je jutros počela u Sarajevu.

Zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Jelica Minić izjavila je da su svi ciljevi vezani za agendu socijalnog razvoja do 2020. godine, i da je želja da procesi u regionu budu vezani za ključne strategije u toj oblasti u EU, jer je region i trgovinski i finansijski, sa tržištem radne snage, upućen na EU.

“Pokušavamo da napravimo dugoročnu viziju u okviru koje možemo da korak po korak idemo ka ciljevima koje zacrtamo. To ne može da bude prosta imitacija onoga što se dešava u EU. Moramo da osmislimo na pravi način ono što je realno za naš region” – pojasnila je Minićeva.

Prema njenim riječima, pred nama je period kada EU počinje sa novim ciklusom Instrumenta za pretpristupnu pomoć i od zemalja regiona se očekuje da predstave ozbiljnu dugoročnu strategiju sa koracima u njenom izvršavanju u narednim godinama.

Od zemalja u regionu se očekuje da izađu sa jasnim programima i strategijom kako riješiti važna pitanja bolje organizacije tržišta rada i adekvatne obuke radnika za sektore koji su perspektivni, jer imaju višak ponude radne snage, a manjak poslodavaca – istakla je ona.

“Potrebno je da damo i rješenja kako prilagoditi obrazovni sistem, kako zavode za zapošljavanje osposobiti da izađu na kraj sa tim problemima, kako unaprijediti statistiku u ovoj oblasti” – navela je Minićeva.

Naglašavajući da se zemlje regiona nalaze u veoma teškoj krizi i recesiji, da je prisutna emigracija najkvalifikovanije radne snage i procvat sive ekonomije, koja daje pogrešne informacije o tržištu rada, Minićeva je rekla da je u regionu rastuća svijest o dimenzijama problema sa kojim se suočava i mjerama koje bi trebalo preduzeti u ovoj oblasti.

Ona je navela da se pokušava organizovati snažna struktura koja će da omogući da u narednim godinama budu učinjeni ozbiljni pomaci u ovom domenu, što znači da bude bolje organizovano tržište radne snage, da mu bude data regionalna dimenzija koja će smanjiti jaz koji postoji u određenim sektorima između ponude i potražnje radne snage.

“Pri tome, imamo u vidu posebne ciljne grupe kao što su mladi, starija radna snaga koje tržište rada u periodima krize izbacuje i marginalizovane grupe. Imamo i nove mehanizme reafirmisanja zadrugarstva, socijalnog preduzetništva koje naročito može da pomogne pri rješavanju problema u lokalnim zajednicama“ – istakla je Minićeva.

Konferencija je okupila važne socijalne partnere, predstavnike ministarstava ekonomije i rada zemalja regiona, sindikata, udruženja poslodavaca, akademske zajednice, te međunarodnih institucija koje podržavaju ovu regionalnu aktivnost, među kojima su Evropska komisija, Svjetska banka i Međunarodna organizacija rada. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!