Capital.ba

Privatne IT kompanije profitiraju od IZIS-a

27.08.2021. / 14:25

BANJALUKA – Svi  softveri namijenjeni zdravstvu, koji imaju tehničke preduslove, imaju pravo i mogućnost da se povežu sa Integralnim zdravstvenim informacionim sistemom (IZIS), čime je privatnim IT kompanijama omogućeno da prodaju nove softvere zdravstvenim ustanovama i zarađuju na tome, potvrđeno je CAPITAL-u.

Foto: Pixabay

Naime, kompanija „Lanaco“, koja je jedan od tvoraca IZIS-a, nudi na tržištu svoj program „CAREOLL“ za koji navode da je integrisan s IZIS-om.

Ni oni, ni Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, ne vide ništa sporno u tome da privatne kompanije kroz svoje proizvode nude povezivanje sa državnim sistemom.

„IZIS je nezavisan sistem u odnosu na bilo koji drugi softverski proizvod i u vlasništvu je Fonda zdravstvenog osiguranja. Drugim riječima, nije moguće da softverske kompanije ili treće organizacije na bilo koji način nude IZIS sistem kroz svoje druge proizvode“, kažu u firmi „Lanaco“.

Međutim, dalje dodaju da svi softveri namijenjeni zdravstvu, koji imaju tehničke preduslove, imaju pravo i mogućnost da se povežu sa IZIS sistemom.

„Jedan od osnovih ciljeva IZIS-a je omogućavanje razmjene potrebnih medicinskih podataka između centralnog registra medicinske dokumentacije, odnosno podataka pod okriljem FZO-a, i baze podataka drugih zdravstvenih ustanova. Povezivanje drugih softverskih rješenja sa IZIS-om je definisan regulativama, ali i međunarodnim standardima, koji možete detaljnije istražiti na www.ihe.net, ističu u kompaniji „Lanaco“.

Tvrde da „CAREOLL“, kao i ostali zdravstveni softverski proizvodi, kreirani u skladu sa Tehničkim preduslovima za integraciju sa IZIS-om, imaju tehničke protokole ostvarivanja konekcije sa IZIS-om.

„S obzirom na to da je vlasnik podataka i sistema IZIS Fond zdravstvenog osiguranja RS, isključivo ta institucija i daje pristupne parametre drugim zdravstvenim ustanovama. Po odobrenju FZO-a, korisnik CAREOLL-a ili bilo kog drugog zdravstvenog softverskog rješenja dobija pristupne parametre za ostvarivanje komunikacije sa softverskim rješenjem IZIS. Kako se radi o osjetljivim podacima, ovo ne znači da privatne ordinacije mogu dobijati sve informacije o svim pacijentima koji su u IZIS-u, i obrnuto, te upravo zato i postoje nacionalne regulative, ali i globalni standardi, koji se bave definisanjem i razjašnjavanjem ovog pitanja“, dodali su u odgovoru iz „Lanaca“.

U Fondu zdravstvenog osiguranja su CAPITAL-u odgovorili da je jedna od osnovnih uloga IZIS-a da sve zdravstvene ustanove, i privatne i javne, budu međusobno uvezane, integrisane, odnosno da između njih bude moguća razmjena medicinskih podataka.

„To znači, ako je pacijent bio u bilo kojoj privatnoj ustanovi ili više njih, da kada dođe u npr. službu hitne pomoći ili u UKC RS ili u bilo koju bolnicu, da nadležni ljekari, u skladu sa definisanim pravom pristupa, vide koji pregledi su rađeni tom pacijentu u drugim ustanovama, koje terapije je primao…“, istakli su u FZO.

Dodaju da su definisana dva načina integracije zdravstvenih ustanova i to putem novih aplikacija Centralnog aplikativnog sistema IZIS-a i putem servisa Centralnog integracionog sistema IZIS-a.

„Prvi način je namijenjen integraciji onih ustanova koje nisu imale nikakav svoj informacioni sistem u upotrebi ili nisu bile zadovoljne postojećim. Integracija putem servisa je namijenjena za integraciju zdravstvenih ustanova koje zadržavaju sopstveni informacioni sistem u upotrebi, te za apoteke“, navode u FZO.

Dakle, javne zdravstvene ustanove koje su imale svoje informacione sisteme imale su mogućnost da izaberu da li da se integrišu sa IZIS-om putem novih aplikacija ili da svoje postojeće sisteme ”uvežu” sa IZIS-om preko veb servisa.

Kada su u pitanju privatne ustanove, one se sa IZIS-om integrišu samo preko servisa koji su specifikovani isključivo za razmjenu medicinskih podataka. Aplikacija kojom se ustanove integrišu sa IZIS-om mora biti kompatibilna sa IZIS-om.

„Dakle, bitno je da softver bude kompatibilan sa IZIS-om, a ustanove same odlučuju koji softver i kojeg proizvođača će odabrati. Na tržištu je dostupno više programa i proizvođača koji nude softvere za razmjenu medicinskih podataka, a jedan od tih je i ”Careoll”“, istakli su u FZO.

Dodaju da ne može ”svaki kupac” pristupiti IZIS-u već da to mogu samo ovlaštene zdravstvene ustanove koje imaju programe kompatibilne sa IZIS-om.

Server sa bazom podataka o osiguranicima je smješten u Fondu i FZO je vlasnik tog servera, a kompanije nemaju pristup ličnim podacima osiguranika. Dobavljač je obavezan da Fondu isporuči izvorni kod za sve softverske komponente i podsisteme IZIS-a.

„Kao što smo više puta naglašavali u javnosti, lični podaci građana će u okviru Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema biti potpuno bezbijedni, jer se prilikom izrade i realizacije ovog projekta posebno vodilo računa upravo o bezbjednosti i sigurnosti ličnih podataka građana“, tvrde u FZO u opširnom odgovoru.

IZIS plaćen 25 miliona KM

Podsjećamo, ”MMSCODE” i ”Lanaco” iz Banjaluke, sa firmom ”Ericsson Nikola Tesla” iz Zagreba izabrani su za najpovoljnijeg ponuđača za implementaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) vrijednog čak 22,9 miliona KM bez PDV-a, odnosno više od 25 miliona KM s uračunatim porezom.

Pored e-kartona i e-kartica, IZIS podrazumijeva i elektronske uputnice i recepte. Elektronska uputnica omogućava razmjenu informacija između različitih nivoa zdravstvene zaštite i pruža podatke za liječenje pacijenata. E-recept omogućava elektronsko propisivanje recepata, te pruža podatke o alergijama na lijekove, kao i obnavljanje terapije.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Privatne IT kompanije profitiraju od IZIS-a

  1. Radiolog

   Pogledajte tehničku specifikaciju IZIS-a i videćete da je u taj projekat uključen softver za rad sa pacijentima u javnim zdravstvenim ustanovama. Kupovina nekog drugog softvera za bilo koju ZU za rad sa pacijentima od bilo koje firme znači kupovinu jednog te istog softvera dva puta. Bez ikakve potrebe.

  2. Marko

   Ovaj članak mi liči na dobro smišljenu reklamo za taj lanaco careol

  3. Dejan

   Daj da i ja otvorim neku IT firmu pa da skromno zaradjujemo 10tak hiljada KM čisto, nisam neumjeren ko ovi ,da li to ide s godinama privilegija ili šta već..:)

  4. Vedran

   IZIS je pljacka u kojoj pored Lanaca i MMSCODA je ucestvovao i Nites iz Srbija jer dio softera je zapravo njihov koji radi u Srbiji, ali o tome se ne prica..ali se sve sazna prije ili kasnije. Taj isti Nites tj Skrbic vedri i oblaci po Srbiji preko Vucica i nabacuje i poslove Planetsoftu i Jaricu koji se prsi kao on je sve to tamo dogovorio..ahahahahahahaaa..