Capital.ba

Prioritet korištenje svih raspoloživih fondova EU

17.05.2008. / 10:35

BANJALUKA,  Ministar za ekonomske odnose i koordinaciju Republike Srpske (RS) Jasna Brkić rekla je da će jedan od prioritetnih zadataka Ministarstva ove godine biti korišćenje svih raspoloživih fondova EU, koji su u fazi pridruživanja na raspolaganju BiH.

Ona je navela da su ispunjavanje prioriteta definisanih dokumentima o evropskom partnerstvu i implementacija preuzetih obaveza najvažnije aktivnosti koje će Ministarstvo provoditi ove godine u vezi evropskih integracija.

“Utvrdili smo konkretne mehanizme programiranja da bismo poboljšali sve faze tog procesa, obezbijedili veću transparentnost i uključenost institucija Srpske. Vrlo važan i permanentan zadatak Ministarstva biće i dalje privlačenje stranih investicija i podsticanje izvoza, a radiće se i na jačanju institucionalnih kapaciteta i edukaciji kadrova”, rekla je Brkićeva u intervjuu za “Glas Srpske”.

Ona je dodala da je Ministarstvo dobrim dijelom uspjelo da ispuni i jedan od svojih osnovnih zadataka, a to je unapređenje ekonomskih odnosa sa inostranstvom.

“Investicije koje imamo u energetskom sektoru, zatim u puteve i određene proizvodne kapacitete potvrđuju da smo uspjeli da zainteresujemo strane investitore da ulažu u Srpsku”, navela je Brkićeva.

Ona je dodala da predstavništava RS u Srbiji, Rusiji, Njemačkoj i Izraelu rade na unapređenje privredne, prosvjetne, naučne, kulturne i sportske saradnje sa zemljama u kojima se nalaze.

“Iz Federacije BiH, pa i sa nivoa BiH, često se mogu čuti negativni komentari o radu naših predstavništava. Podsjećam ih da RS može da ima svoja predstavništva u inostranstvu, da ona rade u skladu sa Ustavom, te da sarađuju sa ambasadom BiH u zemljama gdje im je sjedište”, rekla je Brkićeva.

Ona je naglasila da je Vlada RS donijela odluku o otvaranju privrednog predstavništva u Briselu i rezervisala sredstva za njegov rad, ali da se još traži odgovarajući prostor za njegov smještaj.

“Obavljaju se i konsultacije o kadrovskim rješenjima. Očekujem da će predstavništvo vrlo brzo, možda i prije godišnjih odmora, biti stavljeno u funkciju i da će biti od velike koristi za RS”, rekla je Brkićeva.

Brkićeva je dodala da je Ministarstvo za ekonomske odnose i koordinaciju RS u neposrednim kontaktu sa velikim brojem privrednih subjekata koji ostvaruju značajne rezultate u izvozu, a s ciljem stvaranja povoljnijeg privrednog ambijenta i podsticanja izvoza.

Ona smatra da se pitanje statusa imovine koja se nalazi na teritoriji država bivše Jugoslavije treba da bude rješavano sa nivoa BiH.

“Za Vladu RS je pripremljena informacija na osnovu koje treba da pokrene inicijativu prema Savjetu ministara BiH oko potpisivanja bilateralnih sporazuma. Do sada na ovom polju skoro ništa nije učinjeno i vrijeme je da se na osnovama punog uvažavanja prava postignu dogovori oko naše imovine na prostorima drugih republika bivše SFRJ, ali i imovine koja je na ovim prostorima”, navela je Brkićeva.

Ona je naglasila da je nakon potpisivanja Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama došlo do intenzivnije i bolje privredne saradnje između RS i Srbije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!