Capital.ba

Prinudna naplata blokirala 20.000 računa

09.09.2019. / 12:35

BANJALUKA – Poreska uprava RS u prvih šest mjeseci ove godine postupcima prinudne naplate blokirala je skoro 20.000 žiro-računa preduzeća, ustanova, organizacija, kao i ličnih računa stanovnika Republike Srpske.

Prema riječima direktora Poreske uprave Gorana Maričića, riječ je o ukupno 19.828 blokiranih žiro-računa pravnih i fizičkih lica, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo blokirano 28.867.

Iako je evidentno da je u prvoj polovini ove godine situacija povoljnija i dalje je prisutan problem sa neredovnim platišama poreza.

Kako pojašnjavaju u Poreskoj upravi, u ovoj godini najzastupljenije su bile opomene za plaćanje prijavljenih obaveza i to sa učešćem od 46 odsto. Na drugom mjestu su rješenja prinudne naplate u vezi sa poreskim računima za porez na nepokretnosti – 32 odsto, a zatim slijede prekršajni nalozi i sudska rješenja, koji čine oko 20 odsto svih postupaka prinudne naplate pokrenutih u ovom periodu.

Ekonomista Zoran Pavlović objašnjava da Poreska uprava RS trenutno primjenjuje noviji softver, koji omogućava precizno praćenje situacije sa plaćanjem poreza, a zahvaljujući kojem blagovremeno upozoravaju i podsjećaju korisnike koji nisu izmirili obaveze.

– Time je Poreska uprava pokazala da je partner privredi, a to je i razlog zbog kojeg je u ovoj godini smanjen broj blokiranih žiro-računa – rekao je Pavlović, dodavši da je ipak i dalje prisutan problem nelikvidnosti, pa mnogi nisu u poziciji da izmiruju obaveze.

Kada su u pitanju dospjele, a neizmirene obaveze sa 31. majem ove godine, evidencije Poreske uprave RS pokazuju da im pet najvećih dužnika zajedno duguje više od 180 miliona maraka.

Prva mjesta na ovoj neslavnoj listi i dalje zauzimaju zdravstvene ustanove. Iza Univerzitetskog kliničkog centra RS, koji je dužan 66,9 miliona maraka, po visini duga prema Poreskoj upravi je zvorničko preduzeće “Birač” u stečaju sa 33,1 milionom KM duga. Bolnica Istočno Sarajevo, kako pokazuju evidencije, duguje 31,6 miliona, bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj 28,9, miliona, dok je dug Univerzitetske bolnice Foča 22,1, milion maraka.

Mjere

Zakonom o poreskom postupku RS propisano je da Poreska uprava RS pokreće postupak prinudne naplate poreskih obaveza po službenoj dužnosti istekom roka za plaćanje prijavljenih poreskih obaveza ili istekom roka za plaćanje iz izvršnog rješenja o utvrđivanju poreskih obaveza. U postupku prinudne naplate Poreska uprava na raspolaganju ima više mjera, a to su blokada žiro-računa, obustave na ličnim primanjima obveznika, zapljena gotovine i pokretnih stvari, zapljena potraživanja poreskog obveznika, kao i upis hipoteka nad nepokretnom imovinom. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!