Capital.ba

Prijete Ustavnim sudom zbog obaveznog članstva u Privrednoj komori RS

12.07.2008. / 13:59

BANJALUKA, Savez poslodavaca Republike Srpske najavio je da će pred Ustavnim sudom pokrenuti inicijativu za ocjenu ustavnost nedavno donesenog Zakona o Privrednoj komori RS, koji obavezuje sva privredna društva, banke i osiguravajuće kuće da plaćaju Komori godišnju članarinu.

Predsjednik Saveza poslodavaca Damir Miljević rekao je za poslovni portal Capital.ba da se odredbama Zakona o privrednoj komori kojima se utvrđuje obavezno članstvo krše osnovne tekovine demokratskog društva o slobodi udruživanja, te međunarodne konvencije koje je BiH potpisnik.

„Uvođenje obaveznog članstva je „guranje prsta u oko“ privredi“, kaže Miljević dodajući da članovi njegovog udruženja pitaju šta dobijaju za članarinu.

„Ukoliko ne uspijemo pred Ustavnim sudom oboriti ovaj zakon, podnijećemo inicijativu za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH, a ako bude potrebno žalićemo se i Sudu za ljudska prava u Strazburu. Prosto je nevjerovatno da u 21. vijeku samo zato što ste pravni subjekat i što postojite morate državi plaćati harač“, kaže Miljević.

Miljeviću je nejasno kako se može narediti privrednicima da plaćaju taksu Komori, koja je u istom tom Zakonu definisana kao neprofitna i nevladina organizacija. Smatra da ovim „Vlada RS umjesto ravnopravnog partnera, u Komori dobija poslušnika kojeg ta ista Vlada plaća“.

Usvojen na jednoj od poslednjih sjednica Narodne skupštine RS, Zakonom o Privrednoj komori, Skupština Komore propisuje visinu članarine. Ostavljena je mogućnost da članarina iznosi do 0,05 % od ukupnih godišnjih prihoda člana, tako da bi naprimjer Telekom Srpske sa godišnjim prihodom od oko 400 miliona KM, na ime obaveznog članstva morao izdvojiti 200 hiljada KM.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kaže da nije bitno koliko će novca biti prikupljeno, već da se motivišu svi privredni subjekti da aktivno učestvuju u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta. „Ne vidim gdje je tu monopol. Niko ne brani privrednicima da budu članovi i drugog udruženja“, rekao je Đurić.

Obavezno članstvo u Privrednoj komori RS ukinuto je 2003. godine u okviru projekta međunarodne akcije ukidanja suvišnih administrativnih barijera i propisa „Buldožer“. Međutim, dok je članstvo u Komori RS poslednjih godina bilo dobrovoljno što je dovodilo u pitanje njeno poslovanje, u Gospodarskoj komori Federacije BiH, kao Spoljnotrgovinskoj komori BiH članstvo je bila obavezno.

Zakon o Privrednoj komori RS primjenjivaće se od 01. januara 2009. godine.

Share Tweet Preporuči

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Prijete Ustavnim sudom zbog obaveznog članstva u Privrednoj komori RS

  1. evropa

   Ako članarina iznosi do 0,05% prihoda onda telekom izdvaja do 200 000 KM. Telekom ne mora da izdvoji nego se članarina dogovara, koliko sam ja razumeo. Interesantno je da se vidi kakva je praksa u okruženju. Konkretno znam da se u Crnoj gori upisom u sudski registar odmah postaje član komore. Mislim da je RS jedina u svijetu gde članstvo u komori nije bilo obavezno, ovaj podatak se može provjeriti. Negativna stvar cele priče jeste što će komora naviknuta na redovne prihode od članstva smanjiti efikasnost u svom radu.