Capital.ba

Prijedlog budžeta RS za 2012. 1,8 milijardi KM

27.12.2011. / 19:10

BANJALUKA, Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2012. godinu iznosi 1,825 milijardi KM, koliko je bilo predviđeno i nacrtom, od čega se 1,439 milijardi KM odnosi na domaću budžetsku potrošnju, a 385,9 miliona KM na ostalu budžetsku potrošnju, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Obrazlažući Prijedlog budžeta u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tegeltija je rekao da ukupni budžetski okvir za 2012. čine budžetski prihodi od 1,595 milijardi KM, primici od izdavanja hartija od vrijednosti od 100 miliona KM, primici od refundacije otplaćenih zajmova od krajnjih korisnika od 69,2 miliona KM i primici od dugoročnih zajmova od 60 miliona KM.

Tegeltija je rekao da je u Prijedlogu u odnosu na Nacrt budžeta Republike Srpske za 2012. godinu izvršena preraspodjela, tako što su za pet miliona KM umanjeni prihodi po osnovu poreza na dobit pravnih lica, za koliko su povećani primici od izdavanja dugoročnih obveznica. Na rashodovnoj strani, unutar zadatog budžetskog okvira od 1,825 milijardi KM, izvršene su izmjene kroz preraspodjelu sredstava u okviru i između budžetskih korisnika.

Tegeltija je rekao da su poreski prihodi u 2012. godini planirani u iznosu od 1,451 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 82,6 miliona KM, odnosno šest odsto u odnosu na rebalans budžeta za 2011. godinu.

Prema njegovim riječima, prihod po osnovu poreza na dobit u 2012. godini iznosi 121,5 miliona KM, što predstavlja umanjenje od 11,3 miliona KM, odnosno 8,5 odsto u odnosu na iznos planiran rebalansom budžeta za 2011. godinu.

Projektovani prihodi po osnovu poreza na dohodak u 2012. godini iznose 199,6 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 12,5 miliona KM, odnosno 6,7 odsto u odnosu na procijenjeni iznos u 2011. godini.

Po osnovu projektovanih prihoda od indirektnih poreza očekuje se da će biti doznačen iznos od 1,116 milijardi KM, što predstavlja uvećanje od 7,9 odsto u odnosu na 2011. godinu.

U 2012. godini očekuje se 144,7 miliona KM neporeskih prihoda, što predstavlja uvećanje od 11,3 miliona KM, odnosno 8,5 odsto u odnosu na iznos procijenjen u 2011. godini.

Tegeltija je rekao da rashodi za lična primanja u 2012. godini iznose 699,7 miliona KM, što predstavlja uvećanje od tri miliona KM, odnosno 0,4 odsto u odnosu na sredstva koja su planirana rebalansom budžeta Republike Srpske za 2011. godinu.

Sredstva planirana za rashode po osnovu korišćenja roba i usluga u 2012. godini iznose 95,8 miliona KM, dok sredstva za subvencije iznose 115,5 miliona KM.

Tegeltija je rekao da će subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iznositi 60 miliona KM, subvencije “Željeznicama Republike Srpske” 25 miliona KM, podsticaj izvoza 20 miliona KM, subvencije nefinansijskim subjektima u oblasti šumarstva pet miliona KM, subvencije za kamatne stope za stambene kredite mladih i mladih bračnih parova 900.000 KM.

Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno – otadžbinskog rata Republike Srpske, pored godišnjeg boračkog dodatka uvodi se kategorija mjesečnog boračkog dodatka, za šta su obezbijeđena dodatna sredstva, te sada ukupno izdvajanje za borački dodatak za 2012. godinu iznosi 40 miliona KM.

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2012. godinu predviđene su i tekuće doznake za realizaciju akcionog plana za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih boraca i djece poginulih boraca, za šta su obezbijeđena dva miliona KM, dodatna izdvajanja za borački dodatak, te doznake za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih boraca i djece poginulih boraca.

Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2012. godinu obezbjeđena su i dodatna sredstva za neometan rad i funkcionisanje određenog broja budžetskih korisnika, uz istovremeno smanjenje ostale budžetske potrošnje i sredstava koja su Nacrtom planirana u okviru Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!