Capital.ba

Prihvaćen Izvještaj Glavne službe za reviziju

07.06.2012. / 17:18

BANJALUKA, Upravni i Nadzorni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske (RS) prihvatili su danas Izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, koja je dala pozitivno mišljenje bez ijedne rezerve za finansijsko poslovanje Fonda u 2011. godini.

Upravni i Nadzorni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS konstatovali su da pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju predstavlja priznanje poslovodstvu Fonda, koje je zasluženo kontinuiranim i sistemskim zalaganjem za razvoj Fonda zdravstvenog osiguranja prema najvišim standardima, navodi se u saopštenju Fonda.

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Goran Kljajčin istakao je da je pozitivno mišljenje revizije bio jedan od ciljeva poslovnog plana Fonda i da se to uklapa u viziju razvoja ove institucije koja pretenduje da bude efikasan javni servis čijim će radom biti zadovoljni osiguranici, što je dobrim dijelom već postignuto.

“Zvanična potvrda da smo u ovom segmentu postigli napredak u izgradnji naše institucije je veoma značajna, ali je naš krajnji cilj održivo finansiranje cjelokupnog zdravstvenog sistema i mišljenje Glavne službe za reviziju tumačim kao korak više ka ostvarenju toga cilja”, istakao je Kljajčin.

U Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Fonda RS za 2011. godinu navedeno je da je “finansijsko poslovanje Fonda u toku 2011. godine bilo u svim materijalno značajnim aspektima usklađeno s važećim zakonskim propisima”.

U revizorskom izvještaju navedeno je da je Fond u 2011. godini u bilansu uspjeha iskazao prihode u iznosu od 547.728.887 KM i rashode u iznosu od 545.454.612 KM.

Kako su prihodi u 2011. godini porasli za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a rashodi za samo jedan odsto, to je imalo pozitivan uticaj na finansijski rezultat poslovanja Fonda.

“Brži rast prihoda u odnosu na rashode rezultirao je iskazivanjem pozitivnog finansijskog rezultata u iznosu od 2.274.275 KM”, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Glavna služba za reviziju u svom izvještaju je ukazala na neke okolnosti na koje Fond ne može da utiče, ali imaju nepovoljan uticaj na poslovanje.

U prvom redu Revizija ukazuje na nepovoljan uticaj obavezujućih propisa višeg nivoa vlasti, kao što su Budžet RS, kojim su planirana manja sredstva za zdravstveno osiguranje nezaposlenih lica nego što bi trebalo prema Zakonu o doprinosima.

Nepovoljan uticaj na poslovanje Fonda ima i Uredba o dopuni Uredbe o indirektnom zaduživanju RS za račun fondova i javnih zdravstvenih ustanova, prema kojoj rizik nemogućnosti zdravstvenih ustanova da izmire obaveze pada na teret Fonda bez instrumenata koji bi štitili interese Fonda, te Odluka Vlade o naplati doprinosa u akcijama, čija je fer vrijednost znatno manja od nominalne vrijednosti po kojoj je izvršena naplata doprinosa.

“Navedene okolnosti na koje Fond ne može uticati otežavaju obavljanje djelatnosti i nepovoljno utiču na njegovo poslovanje”, zaključuje se u revizorskom izvještaju. Srna

 

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Prihvaćen Izvještaj Glavne službe za reviziju

 1. Mil

  a rizik revizije je da nece identifikovati ,pronaci sve greske.dobro cuvane ……..al ipak dostupne .

 2. Mil

  dakle,troskovi su obuzdani. svaka cast i za tu cinjenicu.eto opredeljeni ste i za smanjenje troskova .svjesni ste da su troskovi previsoki.a sta bi tek nama korisnicima , rekla pojedinacna procjena troskova.hocete reci da je stavka bruto plata zanemarljiva u strukturi ut.i da je politika zaposljavanja koju je predhodnih godina provodio ovaj menadzment legalna stvar.o kako bi bilo lijepo cuti da je porodicna firma ovog direktora zaposlila bar pola ljudi koliko ih je dovela u ovaj fond iz Srpca. ne nisu ovo napadi,ovoje tek konstruktivan predlog vrsnom direktoru.
  da novac ulaze u razvoj vlastitog kraja i kroz zaposljavanje pomogne lokalnoj zajednici.

 3. Mil

  E sad ili laže koza ili rog?I gdje je taj antikoruptivni SDS tim ,da mu se pojasne detalji ,jer i oni idu ko kiša oko Kragujevca .