Capital.ba

Prihodi od igara na sreću veći za 42 odsto

02.10.2009. / 7:30

zdravko-milicevicBANJALUKA, Od početka rada Odjeljenja za inspekcijski nadzor u okviru Republičke uprave za igre na sreću prihodi budžeta Srpske po ovom osnovu povećali su se za 42 odsto, dok je broj nelegalnih priređivača drastično smanjen.
Inspekcija je za trideset dana rada obavila 256 kontrola i izdala 92 prekršajna naloga kojima je naplaćeno 451.000 maraka. Inspektori su zapečatili 84 objekta u kojima su se nelegalno priređivale igre na sreću.
Rekao je ovo u intervjuu direktor Republičke uprave za igre na sreću Zdravko Milićević.

Kada je Uprava počela sa radom u punom kapacitetu i koji su još rezultati ostvareni?
MILIĆEVIĆ
: Republička uprava za igre na sreću počela je sa radom u julu ove godine, a Odjeljenje za inspekcijski nadzor 1. septembra. Za trideset dana rada možemo da se pohvalimo dobrim rezultatima, koji se, prije svega, ogledaju u enormnom povećanju broja zahtjeva za dobijanje odobrenja za priređivanje igara na sreću. Naime, u septembru je pozitivno riješeno 250 zahtjeva. Za sto odsto smanjen je broj priređivača, dok je znatno povećan broj prijavljenih radnika u ovoj oblasti. Prema našim podacima, u ovoj oblasti u RS do sada je prijavljen 1.291 radnik. Našim dosadašnjim radom izuzetno su zadovoljni registrovani priređivači od kojih smo dobili apsolutnu podršku da nastavimo dosadašnjim tempom.

Koja je specifičnost djelatnosti igara na sreću?
MILIĆEVIĆ: Ova djelatnost je specifična po tome što je njen primarni karakter javni interes i socijalna dimenzija ove oblasti. Sa aspekta države, priređivanje igara na sreću nije prvenstveno sticanje dobiti nego ostvarenje javnog interesa. To se ogleda u određivanju uslova, načina i obima priređivanja igara na sreću, ograničavanje negativnih dejstava i posljedica koje igre na sreću imaju ili mogu da imaju na igrače i njihove porodice, te uticanje na određivanje namjene i korišćenje sredstava od priređivanja igara na sreću.

Šta je donio novi Zakon o igrama na sreću?
MILIĆEVIĆ: Novi zakon je na snagu stupio u junu ove godine, a njime je uspostavljen potpuno novi sistem i uslovi priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara. Takođe, određene su obaveze po pitanju osnovnog kapitala preduzeća, garantovanog depozita koji se osigurava u novcu ili bankarskom garancijom, te pitanje jednokratnih naknada za priređivanje igara na sreću. Iz organizovanja igara na sreću isključena su fizička lica, odnosno preduzetnici, koji mogu da se pojave samo kao priređivači zabavnih igara.

Koji su zadaci Republičke uprave za igre na sreću?
MILIĆEVIĆ: Republička uprava obavlja sve stručne i upravne poslove koji se odnose na igre na sreću, a glavni zadatak je kontrola i nadzor nad radom priređivača iz ove oblasti. Primarni cilj je zaštita igrača, ali i priređivača od nelojalne konkurencije kroz suzbijanje rada na crno u oblasti igara na sreću.

Neprijatnosti

Da li su se inspektori u dosadašnjem radu susretali sa određenim neprijatnostima?
MILIĆEVIĆ:
Verbalni napadi na inspektore, koji svoj posao obavljaju u skladu sa zakonom, svakodnevna su pojava. Prvi fizički napad na inspektora desio se 30. septembra, kada je pokušao da zapečati kafe bar “Kralj” u Tesliću. Prilikom kontrole u ovom objektu zatečeni su automati za koje vlasnik nije imao odobrenje od nadležnog organa za priređivanje igara na sreću. Vlasnik je verbalno i fizički napao inspektora i istjerao ga iz objekta. Zatražili smo asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS i vlasnik pomenutog objekta je priveden. Ubuduće ćemo tražiti da se inspektori na terenu zaštite, a protiv lica koja ometaju njihov rad i napadaju ih potrebno je preduzeti najoštrije mjere. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!