ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Premija „Dunav osiguranja“ Banjaluka premašila 21 milion KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Kompanija „Dunav osiguranje“ Banjaluka u 2016. godini je ostvarila premiju od 21,4 miliona maraka, a ostvaren je i pozitivan finansijski rezultat od 28.294 KM. 

U ovoj kompaniji su istakli da su lani nastavili sa tendencijom rasta po mnogim parametrima poslovanja, a što je započelo promjenom uprave u Beogradu i Banjaluci prije dvije godine.

Predsjednik Izvršnog odbora „Dunav osiguranja“ Beograd Mirko Petrović rekao je danas na konferenciji za novinare da je kompanija „Dunav“ u Banjaluci lani prodala oko 102.000 polisa, što je u poređenju sa 2014. godinom više za 32.400 polisa.

„Kompanija u Banjaluci je u 2016. godini ostvarila fakturisanu premiju od 21,4 miliona KM, što je u poređenju sa 2014. godinom više za 4,67 miliona KM, odnosno za 28 odsto. Takođe, povećano je i tržišno učešće „Dunava“ sa 8,7 odsto u 2014. na 9,3 odsto u prošloj godini“, rekao je Petrović i dodao da je u neživotnim osiguranjima došlo do rasta sa 9,7 odsno u 2014. na 10,6 odsto u prošloj godini.

Naglasio je da je „Dunav osiguranje“ Beograd u toku 2015. i 2016. godine dokapitalizovalo „Dunav“ u Banjaluci sa 10 miliona KM.

„Zahvaljujući tekućem dobrom poslovanju i dokapitalizaciji kompanija je ispunila regulatorni okvir i standarde koji su porpisani u RS. Kompanija danas potpuno redovno izmiruje sve svoje obaveze“, naglasio je Petrović

Dodao je i da je „Dunav“ povećao tehničke rezerve za 3,8 miliona KM u odnosu na 2014. godinu i da ima potpuno pokriće tehničkih rezervi.

„To je garant dugoročne solventnosti i sigurnosti za osiguranike. Kompanija, takođe, ispunjava standarde koji se tiču adekvatnosti kapitala“, rekao je Petrović i dodao da su usvojili i plan poslovanja za iduće tri godine.

Ovim planom predviđeno je da do kraja 2019. premija dostigne 30,2 miliona KM, što u odnosu na 2016. predstavlja rast za 8,8 miliona KM.

Petrović je istakao da „Dunav“ u sljedeće tri godine ima za cilj da bude prvi na tržištu neživotnog osiguranja u RS.

Kazao je i da „Dunav osiguranje“ iz Beograda u potpunosti stoji iza „Dunava“ u Banjaluci.

Komentarišući informacije da „Croatia osiguranje” planira da preuzme „Dunav“, Petrović je rekao da o tome odlučuje njihov vlasnik, država Srbija, dodajući da je i sama „Adris grupa, kao vlasnik “Croatia osiguranja“, te informacije demantovala.

Generalni direktor „Dunav osiguranja“ Banjaluka Stevo Aničić naglasio je da je ova kompanija lani pozitivno poslovala te da je u protekle dvije godine povećala svoje tržišno učešće.

„Rast premije proteklih godina je ostvaren zahvaljujući novoj organizaciji, novom sistemu nagrađivanja radnika, smanjenjem i adekvatnim upravljanjem troškovima i preraspodjelom poslova. Sve ove mjere su dovele do ovih rezultata“, kazao je Aničić.

Istakao je da „Dunav“ trenutno zapošljava 164 radnika na neodređeno i 50 radnika na određeno vrijeme.

„Na kraju prošle godine smo isplatili sve štete koje su likvidirane. Naš cilj u ovoj godini je da raste ukupna bruto premija za namjanje 12 odsto, i na taj način da povećamo tržišno učešće i nastavimo širenje poslovne mreže“, naglasio je Aničić.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+