Capital.ba

Preliminarni budžetski suficit Srpske 62 miliona KM

06.03.2018. / 15:00

BANJALUKA, Na računu budžeta Republike Srpske, zajedno sa vanbudžetskim sredstvima u glavnoj knjizi Trezora i ino zaduženjima, te korisnicima budžeta koji imaju vlastite bankovne račune u 2017. godini ostvaren je suficit u iznosu 62 miliona KM, preliminarni su podaci o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, kojima raspolaže Srna.

U izvještaju koji je dostavljen Kancelariji rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH, a koji je u posjedu Srne, navodi se da ostvareni ukupni prihodi u 2017. godini iznose dvije milijarde i 754 miliona KM i veći su za 5,1 odsto ili 134,6 miliona KM u odnosu na 2016. godinu.

Ukupni rashodi navedenih korisnika u 2017. godini, na osnovu raspoloživih podataka, iznose 2.692,0 miliona KM i veći su za 1,6 odsto ili 42,5 miliona KM u odnosu na 2016. godinu.

U izvještaju se navodi da je u 2017. godini došlo do povećanja stanja na bankovnim računima u iznosu od 72,4 miliona KM u odnosu na isti period 2016. godine.

Najveće povećanje od 61,8 miliona KM odnosi se na povećanje na eskrou računu, zbog priliva po osnovu sredstava sukcesije klirinškog duga Ruske Federacije, u iznosu od 60,0 miliona KM.

Pozicija neto zaduživanje /neto otplata dugova/ u 2017. godini iznosi 62,4 miliona KM, navodi se u izvještaju, što ukazuje na to da je u 2017. godini otplaćeno više dugova nego što je iznosilo zaduženje.

Ukupni prihodi Republike Srpske u širem obuhvatu, koji čine i jedinice lokalne samouprave i fondovi socijalnog osiguranja, te javna preduzeća “Putevi Republike Srpske” i “Autoputevi Republike Srpske”, u 2017. godini iznose 4.040,2 miliona KM /četiri milijarde, 40 miliona i 200 hiljada KM/, dok ukupni rashodi u 2017. godini iznose 3.978,3 miliona KM /tri milijarde, 978 miliona i 300 hiljada KM/.

Ostvareni suficit pomenutog šireg budžetskog obuhvata za 2017. je 61,9 miliona KM.

U izvještaju koji je MMF-u dostavljen iz Ministarstva finansija Republike Srpske, navodi se da su suficit ostvarile i jedinice lokalne samouprave u iznosu od 59,2 miliona KM, Javni fond za dječiju zaštitu u iznosu od 9,8 miliona KM i Zavodu za zapošljavanje u iznosu od 9,3 miliona KM.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je osnovan krajem 2017. godine, ima suficit od 0,9 miliona KM.

Na poziciji deficita, u okviru šireg budžetskog obuhvata su navedeni: Fond zdravstvenog osiguranja u iznosu od 8,0 miliona KM, Javno preduzeće “Putevi Republike Srpske” – 2,2 miliona KM, dok je Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” imalo rashode u iznosu od 66,0 miliona KM.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske potvrdili su Srni autentičnost dostavljenih podataka, uz konstataciju da je riječ o preliminarnim podacima za 2017. godinu utvrđenim GFS metodologijom koju zahtijeva MMF, a koja se razlikuje od metodologije propisane Pravilnikom o finansijskom izvještavanju budžetskih korisnika.

U Ministarstvu finansija ističu da su zadovoljni iskazanim preliminarnim podacima o izvršenju budžeta u 2017. godini, te napominju da će Vlada Republike Srpske veoma brzo razmatrati Preliminarni izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, koji bi, nakon toga, u propisanim rokovima, a u formi Prijedloga bio razmatran u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!