Capital.ba

Preispitati izmjene Zakona o administrativnim taksama

24.04.2013. / 18:31

vlada rsBANJALUKA, Vlada Republike Srpske konstatovala je danas da su posljednjim izmjenama Zakona o administrativnim taksama BiH značajano opterećeni poslovni subjekti, te podržala inicijativu poslovne zajednice da se te izmjene preispitaju i vrate na prethodni nivo, uzimajući u obzir prisutnu ekonomsku krizu.

U tom kontekstu je zaduženo Ministarstvo finansija Srpske da pokrene inicijativu prema Savjetu ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada usvojila je informaciju o dodjeli stipendija perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima, koja na mjesečnom nivou za perspektivne i sportite sa invaliditetom iznosi 130 KM, a za potencijalne olimpijske kandidate 200 KM. U ovaj izbor je ušlo 57 sportista.

Na sjednici je donesena i odluka o davanju saglasnosti na projekat “Podrška sticanju radnog iskustva mladih u statusu pripravnika”, koji se odnosi na sufinansiranje 655 nezaposlenih lica, i to 105 pripravnika sa visokom stručnom spremom, 20 pripravnika sa višom stručnom spremom i 530 pripravnika sa srednjom stručnom spremom.

Finansiranje projekta vršiće se na način da Vlada Srpske učestvuje u iznosu od 1.995.534 KM, a ostatak sredstava u iznosu od 855.208 KM obezbjeđuju poslodavci.

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti na projekat podrške zapošljavanju u poljoprivredi Srpske u ovoj godini, koji se odnosi na zapošljavanje 550 nezaposlenih lica.

Cilj projekta je stimulisanje samozapošljavanja i zapošljavanje u poljoprivredi, uključujući i preradu poljoprivrednih proizvoda i integracija u tržište rada, s ciljem sprečavanja dugoročne nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

U finansiranju tog projekta Vlada Srpske učestvovaće sa 3,3 miliona KM, a sredstava u iznosu od 625.000 KM obezbijediće se iz Projekta podrške mrežama socijalne zaštite i zapošljavanju /SSNESP/.

Vlada Srpske donijela je odluku o davanju saglasnosti na Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske,a odnosi se na na sufinansiranje 2.927 nezaposlenih lica od nekvalifikovanih lica do lica sa visokom stručnom spremom.

Donesena je i odluka o davanju saglasnosti na Projekat podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca VRS, ratnih vojnih invalida VRS i nezaposlenih demobilisanih boraca “Zajedno do posla”.

Projektom se predviđa direktna podrška zapošljavanju 938 lica iz ciljne grupe i to na način da će se finansijski podržati zapošljavanje 684 nezaposlena lica kod poslodavaca i podržati samozapošljavanje 254 nezaposlena lica iz ciljne grupe.

Za zapošljavanje kod poslodavaca namjeravaju se odobriti bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 3.000 KM po nezaposlenom licu, za samozapošljavanje demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida bi se odobravala sredstva u iznosu od 4.500 KM po nezaposlenom licu i za samozapošljavanje djece poginulih boraca VRS 5.000 KM po nezaposlenom licu.

Finansiranje Projekta vršiće se na način da Zavod za zapošljavanje Srpske učestvuje u iznosu od sedam miliona KM, a sredstva u iznosu od 1.099.000 KM iz Projekta podrške mrežama socijalne zaštite i zapošljavanju /SSNESP/. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!