Capital.ba

Preduzimaju se sve mjere s ciljem zaštite potrošača

16.10.2013. / 13:37

hranaSARAJEVO, Agencija za bezbjednost hrane BiH, u saradnji sa nadležnim institucijama BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te Brčko distrikta, kontinuirano preduzima mjere s ciljem zaštite zdravlja potrošača, što se na najbolji način postiže usaglašavanjem propisa o hrani sa legislativom EU u koju su ugrađeni najnoviji naučni standardi.

Agencija je, povodom Svjetskog dana hrane, saopštila da je u proteklom periodu donesen i objavljen Zakon o genetski modifikovanoj hrani /GMO/, te ukupno 111 propisa o hrani, naredbi i uputstava, koji su osnov za provođenje mjera zaštite zdravlja potrošača i omogućavanje ravnopravnog položaja proizvođača hrane u BiH.

Takođe, Agencija na osnovu primljenih obavještenja posredstvom Sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje /EU RASFF/ i INFOSAN mreže VHO/FAO, kao i drugih relevantnih informacija nadležnih domaćih i međunarodnih institucija, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima preduzima neophodne mjere s ciljem otklanjanja i minimiziranja rizika od hrane.

Iz Agencije naglašavaju da o pitanju procenta neodgovarajućih uzoraka hrane, koji se analiziraju u nadležnim laboratorijama, kao i bolesti koje se prenose putem hrane nema znatnih odstupanja od situacije u zemljama okruženja i EU.

Iz Agencije ističu da je, shodno odredbama Zakona o hrani, na subjektima u poslovanju sa hranom primarna odgovornost za osiguranje zdravstveno ispravne hrane.

S ciljem zaštite zdravlja potrošačima je preporučeno da se pri pripremi, rukovanju i čuvanju hrane pridržavaju preporuka nadležnih institucija, te da obrate pažnju na sadržaj deklaracije, naročito rok upotrebe, kao i na organoleptička svojstva proizvoda.

Iz Agencije su zahvalili svim nadležnim institucijama u BiH za veoma dobru saradnju prilikom preduzimanja mjera zaštite zdravlja i interesa potrošača, a Evropskoj komisiji, Svjetskoj banci i svim ostalim međunarodnim institucijama posebnu zahvalnost na podršci sistemu bezbjednosti hrane u BiH.

Agencija za bezbjednost hrane BiH čestitala je svim potrošačima, nadležnim institucijama i subjektima u poslovanju sa hranom 16. oktobar, Svjetski dan hrane.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!