Capital.ba

Predstavnički dom BiH: Poslanici iduće sedmice o budžetu za narednu godinu

21.11.2016. / 13:30


parlament-bihSARAJEVO, Predstavnički dom parlamenta BiH razmatraće na sjednici, zakazanoj za 30. novembar, Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za iduću godinu od 1.961.157.177 KM, koji je za 240.519.355 ili 14 odsto veći nego u ovoj godini.

Savjet ministara utvrdio je 3. novembra Nacrt zakona o budžetu BiH za narednu godinu i dostavio ga Predsjedništvu BiH, koje je na sjednici 15. novembra utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu za narednu godinu od ukupno 1.961.157.177 KM.

U budžet BiH za iduću godinu, osim 950 miliona KM za finansiranje institucija BiH, što je na ovogodišnjem nivou, uključeno je i finansiranje spoljnog duga u iznosu 1.011.157.177 KM, što je za 240.519.355 KM ili 31 odsto više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Od indirektnih poreza u budžetu BiH za 2017. godinu planiran je prihod od 750 miliona KM, što je na nivou budžeta za tekuću godinu, dok je od neporeskih prihoda planirano 137.872.000 KM ili 10,6 miliona KM, odnosno sedam odsto manje nego u ovoj godini.

Smanjenje neporeskih prihoda rezultat je planiranja manjeg iznosa sredstava od dobiti od Centralne banke BiH za 10,5 miliona KM ili 58 odsto, te projektovanog pada prihoda od izdavanja i zamjene ličnih dokumenata za 1,7 miliona KM.

U predloženi budžet uvršteno je i 60,3 miliona KM prenesenih sredstava, što je za 23 odsto više nego u ovogodišnjem budžetu.

U ukupnim rashodima institucija BiH, planiranim u iznosu 950 miliona KM, skoro 850 miliona KM iznose tekući izdaci.

Za plate i naknade zaposlenih u institucijama BiH namijenjeno je 550 miliona KM ili skoro šest miliona više nego u ovoj godini, dok je za naknade troškova zaposlenih predviđeno 117 miliona ili četiri miliona manje u odnosu na ovogodišnji budžet.

Kada je riječ o budžetskim korisnicima, najveći iznos, kao i obično, predviđen je za Ministarstvo odbrane – 285.689.000 KM ili pet miliona manje nego u ovogodišnjem budžetu. Ovo smanjenje obrazloženo je smanjenjem troškova za plate i naknade, te putne troškove.

Za finansiranje pravosudnih institucija niovu BiH u idućoj godini predviđeno je povećanje sredstava iz budžeta BiH.

Utvrđujući Nacrt budžeta Savjet ministara BiH saopštio je da on polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2017-2019. godina i provođenja daljih mjera štednje u institucijama BiH.

Planiranim budžetom, rečeno je, ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u sprovođenju reformi.

Iz Savjeta ministara BiH istaknuto je da je ovo prvi put da je nacrt budžeta BiH utvrđen početkom novembra, što je u skladu sa dinamikom dogovorenom sa međunarodnim finansijskim institucijama. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!