Capital.ba

Predstavnički dom BiH: Ponovo bez odluke o akcizama na gorivo

29.08.2016. / 12:32

predstavnički dom parlamenta BiHSARAJEVO, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije se danas izjasnila o setu zakonskih prijedloga kojima je predviđeno povećanje akciza za naftu i naftne derivate, te će zatražiti od Predstavničkog doma dodatnih 15 dana za izjašnjavanje o ovim prijedlozima zakona.

Kao razlog za neizjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda koje je predložio Savjet ministara BiH, navedeno je da do danas nije dobijeno traženo mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ o ovim zakonima.

Član Komisije iz SNSD-a Dušanka Majkić kaže da je prilikom utvrđivanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama povrijeđena procedura jer je Savjet ministara iz usaglašenog prijedloga UO UIO izuzeo povećanje akciza na bezalkoholna i alkoholna pića, te duvan.

“Akcize su u nadležnosti UO UIO i ovo znači da je on nepotreban”, ocijenila je Majkićeva.

Ministar finansija BiH i predsjedavajući UO UIO Vjekoslav Bevanda odgovorio je da procedure nisu prekršene i da je Savjet ministara i ranije mijenjao prijedloge Uprave.

Bevanda je dodao da je za 2. septembar zakazana sjednica UO UIO.

Ministar finansija BiH podsjetio je i ovaj put članove Komisije da je povećanje akciza dio Reformske agende i uslov EBRD za dalje kreditiranje izgradnje auto-puteva i puteva u BiH.

Komisija za finansije i budžet već je jednom odgodila za mjesec dana izjašnjavanje o predloženom setu zakona i tražila mišljenje UO UIO.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđeno je obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Savjet ministara BiH prvobitno je tražio za ovaj set zakona hitnu proceduru, što je Predstavnički dom odbacio i uputio ih u razmatranje po skraćenom postupku.

Ovi zakonski prijedlozi naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Komisija za finansije i budžet podržala je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH sa ciljem njegovog usklađivanja sa stvarnim potrebama i praksom, s obzirom na to da je ovaj zakon usvojen 2005. godine.

Izmjenama Zakona, pored usklađivanja normativnih rješenja s potrebama prakse, vrši se i njegovo dopunjavanje u skladu s kriterijumima Svjetske banke o objavama podataka u ovoj oblasti.

Istovremeno se uvodi obaveza evidentiranja duga gradova i fondova, kako bi bili obezbijeđeni potpuniji podaci o zaduživanju u BiH.

Ističući da entiteti nisu imali priliku da se izjasne o ovom zakonskom prijedlogu, Majkićeva je ocijenila da je potrebno donijeti novi zakon, a ne vršiti njegove izmjene i dopune.

Ona je najavila da SNSD neće podržati predloženi zakon. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!