Capital.ba

Predstavljeni rezultati “smanjenja rizika od korupcije”

29.11.2021. / 15:54

BANJALUKA –Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske organizovala je danas okrugli sto na temu „Nadležnosti inspekcija u RS i koruptivni rizici”.

smanjenja rizika od korupcije

foto: Capital.ba

U okviru okruglog stola predstavljena je „Uporedna analiza nadležnosti i načina primjene republičkih propisa i inspektora koji poslove inspekcijskog nadzora obavljaju na nivou jedinica lokalne samouprave“, kao i dosadašnji rezultati aktivnosti za smanjenje rizika od korupcije u inspekcijskom nadzoru.

Predstavnici Inspektorata Republike Srpske Jelena Kalajdžić i Petar Ernaut,  koji su učestvovali u ovoj aktivnosti, su dali svoje viđenje mogućnosti u rješavanju ovog zajedničkog problema našeg društva.

Konstatovano je da određeni broj materijalnih zakona, u poglavlju koji se tiče inspekcijskog nadzora, sadrži odredbu kojom se predviđa da nadzor nad poštovanjem tog propisa vrše i inspektori u jedinicama lokalne samouprave.

Provođenje zakonodavne procedure kojom bi se izmijenili i/ili dopunili svi materijalni propisi koji uređuju inspekcijski nadzor je neekonomično i zahtijevalo bi puno vremena, a sa izmjenama zakona o inspekcijama (prelaznim odredbama) može se predvidjeti da stupanjem na snagu tog zakona, prestaju sa radom sve inspekcije na lokalnom nivou, a da se njihova prava, nadležnosti, ovlaštenja i djelokrug rada prenose na republičke inspektore.

S tim u vezi, pored zakona, predmet izmjena i dopuna moraju biti i propisi koji su doneseni na nivou jedinica lokalne samouprave kojima je propisana nadležnost inspekcijskih organa koji poslove inspekcijskog nadzora obavljaju na lokalnom nivou.

Navedeni su primjeri gdje republički i inspektori JLS često rade nekoordinisano, zbog čega dolazi do preklapanja nadležnosti, duplih kontrola, do različitog tumačenja propisa i nejednake kaznene politike (izricanje više represivnih u odnosu na preventivne mjere).

U cilju jačanja poslovnog okruženja i smanjenja neformalne ekonomije naglašeno je da je reformski proces potrebno dovesti do kraja, odnosno izvršiti objedinjavanje inspekcija svih nivoa vlasti Republike Srpske u Inspektorat, kao krovnu instituciju.

Kao rezultat tome izostaće preklapanje inspekcijskih kontrola čime će se smanjiti opterećenost privrednih subjekata inspekcijskim kontrolama, obezbijediće se jednoobrazna primjena i tumačenje propisa što će dovesti do veće pravne sigurnosti privrednih subjekata, obezbijediće se bolja procjena rizika u procesu planiranja inspekcijskog nadzora i izbora subjekata kontrole, obezbijediće se bolja iskorištenost kadrovskih kapaciteta i bolja kontrola poštovanja propisa.

Ova analiza je nastala kao rezultat projekta „Smanjenje koruptivnih rizika u radu inspekcijskih službi u Republici Srpskoj“, koji provodi Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske. Projekat je dio šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“ koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator, uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!