Capital.ba

Predsjedništvo BiH plaća 200.000 KM za stilski namještaj, zavjese…

20.11.2017. / 15:08

– Tender za nabavku i montažu kancelarijskog stola težak 030 KM
– Stilski namještaj koštaće 13.300 KM, dok će u dva lota za kancelarijski namještaj biti izdvojeno oko 30.000 KM
– Za nove računare, štampače i tablete iz državne kase biće dato oko 53.000 KM, adaptacija prizemlja zgrade – 28.000 KM

BANJALUKA – U Predsjedništvu BiH u toku je veliko spremanje, a kesa je odriješena za adaptaciju prizemlja zgrade, nabavku konferencijskog stola, kancelarijskog i stilskog namještaja  zavjesa s vodilicama i ukrasnim špagama, klima uređaje, računare i štampače. Sve ovo građane BiH koštaće  oko 200.000 KM sa uračunatim PDV-om, saznaje portal CAPITAL.

Slikovni rezultat za predsjedništvo bih

Javne nabavke su u toku, a u Predsjedništvu su ponuđačima uglavnom davali jednomjesečni rok za dostavu ponuda.

Tender za nabavku i montažu kancelarijskog stola nekoliko puta je mijenjan, ali je cijena ove potrebe uglavnom ostajala ista – 31.030 KM sa uračunatim PDV-om. Za zavjese s vodilicama, ukrasnim špagama i nosačima biće izdvojeno oko 30.000 KM.

Ove godine došlo je vrijeme i za ugradnju novih klima uređaja, a budžet će ova stavka koštati oko 12.000 KM, dok će nabavka računara, štampača i tableta za potrebe službenika državnu kasu olakšati za oko 53.000 KM.

Prije nego što stigne novi namještaj, biće adaptiran prostor u prizemlju zgrade Predsjedništva, a za radove će biti izdvojeno 28.000 KM.

Za stilski namještaj namijenjeno je 13.300 KM, dok će u dva lota za kancelarijski namještaj biti izdvojeno oko 30.000 KM.

U vrhu vlasti BiH vole skupe automobile

Ulaganja o trošku građana u Predsjedništvu BiH nikada nisu bila upitna stavka. Na raspolaganju zakonodavno-izvršnoj vlasti su 33 automobila čija je knjigovodstvena vrijednost 747.510 maraka. Međutim, njihova nabavka stanovnike BiH koštala je mnogo više i to čak 2,7 miliona maraka.

Višemjesečno istraživanje poslovnog portala CAPITAL potvrdilo je da izvršna i zakonodavna vlast u BiH nemilice novac izdvaja za nabavku automobila i da u teškom vremenu ne štede na njihovo održavanje kao ni na putovanja službenika.

Njihovu praksu slijede i članovi Predsjedništva BiH, koji ove godine pored obnove voznog parka, prognoziraju i da će im trebati više novca za održavanje automobila, gorivo ali i putovanja službenika.

Svi članovi Predsjedništva BiH – Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović koriste istu klasu automobila, isključivo visoke klase –  “Audi A8“.

“Nabavna vrijednost automobila koje koriste članovi Predsjedništva BiH, kreće se od 183.000 do 199.000 maraka”, kazali su za CAPITAL u Predsjedništvu BiH.

Dječja sjedalica pride

Početkom aprila ove godine Predsjedništvo je raspisalo javni poziv za nabavku “Škode Superb” čija je cijena oko 60.000 KM. To i ne bi izazvalo toliku pažnju javnosti da se nije tražilo da ovaj automobil posjeduje pripremu za montažu dječje sjedalice i sisteme za dolazak i odlazak od kuće.

Tek nakon pisanja Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH) tenderska dokumentacija je izmijenjena pa je, između ostalog, iz opisa izbačen dio o mehanizmu za montiranje dječje sjedalicu kao i pomoć pri dolasku kući i odlasku od kuće.

“Za nabavku nova četiri automobila koristićemo i dio novca koji planiramo ostvariti prodajom četiri postojeća automobila”, kazali su tada u Predsjedništvu BiH.

Troškovi rastu, štednja nije u planu

Članovi Predsjedništva BiH kao ni njihove kolege u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti ne planiraju da prištede, pa su u ovoj godini više novca planirali za održavanje, gorivo i putovanja službenika.

Tako je samo za održavanje službenih vozila Predsjedništva BiH u 2016. godini utrošeno 114.668 maraka, dok je za te namjene u ovoj godini planirano više novca, tačnije, 122.000 maraka.

Za nabavku goriva u prošloj godini utrošeno je 133.913 maraka, dok je za točenje rezervoara limuzina u ovoj predviđen iznos od 166.000 maraka.

Najviše novca u 2016. godini otišlo je za službena putovanja zaposlenih i to čak 185.492 marke, dok je u ovoj godini takođe za te namjene bilo predviđeno više novca, odnosno 264.000 maraka.

Za avio-letove četvrt miliona KM

Službena putovanja zaposlenih u Predsjedništvu u posljednje tri godine građane koštaju oko milion KM, a do kraja iduće godine za avio-karte biće potrošeno 264.000 KM.

Slikovni rezultat za avionske karte predsjedništv oKada je u septembru raspisan ovaj tender, u Predsjedništvu BiH nisu mogli da odgovore CAPITAL-u na koja službena putovanja će biti potrošen novac iz budžeta, a razlog je bio „kolaps sa mailovima“.

Međutim, uzme li se u obzir da je prošle godine za službena putovanja zaposlenih potrošeno 185.500 KM, očigledno je da se Predsjedništvo odlučilo i za nove destinacije koje su konačnu cifru „podebljale“ za gotovo 80.000 KM.

Na službena putovanja ubjedljivo najviše je potrošeno 2015. godine, prema izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH, čak 487.000 KM. Od tog iznosa, za putovanja u inostranstvo izdvojeno je 430.033 KM, dok su troškovi troškovi putovanja u zemlji 57.119 KM.

Značajniji iznosi vezani za službena putovanja te godine odnosila su se na troškove smještaja u inostranstvu – 170.360 KM, troškove prevoza u inostranstvo – 150.164 KM, troškove dnevnica u inostranstvu – 99.114 KM te troškove smještaja za službena putovanja u zemlji – 30.453 KM.

Ipak, revizija je bila neumoljiva pa nije ni našla opravdanje za ovolike troškove, jer nije postojao interni akt koji bi definisao pitanje službenih putovanja u Predsjedništvu.

Javne nabavke teške 2,3 miliona KM 

Lagodnost se izuzetno cijeni pa su u Predsjedništvu sve ovo predvidjeli planom javnih nabavki za 2017. godinu prema kojem će na tendere biti potrošeno 2,3 miliona KM, za robe – oko milion KM, a za uluge 1,3 miliona KM.

Između ostalog, u odluci stoji i cifra od 264.000 KM za službena putovanja, dok će visoki državni razgovori preko fiksnih i mobilnih telefona koštati 160.000 KM.

Za nabavku goriva, maziva, naftnih derivata i pratećih roba, registraciju motornih vozila i usluge prevoza, Predsjedništvo planira potrošiti više od 266.000 KM. Reprezentacija će koštati 90.000 KM, dok će za nabavku cvijeća, vijenaca i cvjetnih aranžmana biti potrošeno 24.000 KM.

Za računarsku opremu predviđeno je 102.000 KM, za automobile 200.000 KM…

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!