Capital.ba

Pravobranilaštvo RS zatražilo reviziju presude u slučaju „Poljoprivredna škola“

24.01.2018. / 16:15

– Zahtjev za reviziju sporne presude Okružnog suda upućen danas Vrhovnom sudu RS
– Pavičić: Odluka se može očekivati i do kraja godine
– Grad: Zakoni nedvosmisleno ukazuju da je riječ o imovini grada
– Upitna odluka suda – prethodni gradski čelnici priznavali da je škola vlasnik zemljišta

BANJALUKA – Pravobranilaštvo Republike Srpske, po zahtjevu grada Banjaluka, uputilo je danas Vrhovnom sudu RS zahtjev za reviziju presude Okružnog suda u Banjaluci prema kojoj je Poljoprivredna škola vlasnik, a ne korisnik zemljišta i objekata u Drakuliću, Dervišima i Lazarevu. Ovim će pokušati da u ponovni postupak vrate tužbu grada koji je osporavao rješenje Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).   

gradbanjaluka5555555

Vršilac dužnosti zamjenika pravobranioca Republike Srpske Vojo Pavičić informaciju je potvrdio za CAPITAL navodeći da bi odluka Vrhovnog suda mogla da se očekuje do kraja ove godine.

„Po nalogu grada poslali smo zahtjev za preispitivanje presude. Na osnovu činjenica koje smo ponovo utvrdili, ali i na njih ukazivali tokom ranijeg postupka, revizija je neophodna“, kaza je Pavičić.

U Gradskoj upravi prije nekoliko dana za CAPITAL su naveli da će insistirati na primjeni Zakona o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinica lokalne samouprave RS i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS,  jer oni “nedvosmisleno ukazuju na to da se radi o imovini Banjaluke”.

„Prema odredbama Zakona o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinica lokalne samouprave, zemljište i zgrade u kojim se obavlja predškolska, osnovna i srednjoškolska vaspitna djelatnost čine imovinu jedinica lokalne samouprave. Istovremeno, prema Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju, školama nije data mogućnost da raspolaže nepokretnostima koje služe za provođenje nastave”, kazali su tada.

Međutim, uspjeh grada Banjaluka u sporu protiv Poljoprivredne škole pred Vrhovnim sudom RS mogle bi da dovedu u pitanje ranije sporne odluke gradskih čelnika, koji su priznavali da je škola vlasnik, a ne korisnik zemljišta i objekata u Dervišima, Drakuliću i Lazarevu. S obzirom da je tako praktično priznato pravo koje je školi dosudio i Okružni sud, Pravobranilaštvo RS sada pokušava da pronađe način da situaciju ipak okrene u korist grada.

Dobro upućen izvor CAPITAL-a naveo je ranije da je grad odlukama starim desetak godina doveo u pitanje eventualno pozitivnu odluku Vrhovnog suda RS.

„Čitav je niz spornih odluka grada. Na primjer, postoji sporazum vezan za diobu zemljišta u Dervišima. Grad je priznao da je škola vlasnik zemljišta. Ovaj slučaj bi trebalo zaista ozbiljno shvatiti. To stoji i u presudi Okružnog suda. Grad se poziva na Zakon o utvrđivanju i prenosu prava raspolaganja imovinom jedinica lokalne samouprave RS i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju RS, ali i Poljoprivredna škola ima i te kako čvrste odgovore“, ističe naš izvor.

Presuda Okružnog suda je, kako su naveli u Pravobranilaštvu, vrlo kompleksna, ali su ispoštovali rok i podnijeli zahtjev za njenu reviziju, jer je Poljoprivrednoj školi praktično odobreno da radi ono što je i dosad bez problema činila – mijenjala zemljište vrijedno nekoliko stotina miliona KM u gradu za gotovo bezvrijedno po okolnim selima.

RUGIP-ovo rješenje u korist škole

RUGIP je gradu nemilo rješenje donio 22. februara 2016. godine, a gradski oci pred sudom su tvrdili da su nepravilno i nepotpuno utvrđene činjenice te nepravilno primijenjeno materijalno pravo.

Osim na zakone, grad se u tužbi pozivao i na dopis Ministarstva prosvjete i kulture RS od 25. juna 2012. godine, prema kojem je data saglasnost za upis prava raspolaganja na nekretninama škola u korist grada. Ovaj dopis imao je, kažu, uporište u Zakonu o srednjem obrazovanju RS.

Konkretno, kada je u pitanju zemljište u Drakuliću, ono je bilo upisano kao opštenarodna imovina, a, prema rješenju Narodnog odbora Sreza banjalučkog – Savjeta za privredu Banjaluka iz 18. oktobra 1952. godine,  kao korisnik je bila upisana Poljoprivredna škola. Grad je smatrao da je „škola pogrešno zaključila da je riječ o pravu svojine, odnosno o bezuslovnom sticanju svojine“.

Poljoprivredna škola, s druge strane, nije osporavla da je tužba zasnovana na Zakonu o utvrđivanju prenosa prava raspolaganja na jedinicu lokalne lokalne samouprave, ali je navela da je grad nije dobro rastumačio član 2. ovog akta.

„Imovina jedinica lokalne samouprave je i ona koju je stekla kao pravni sljedbenik ustanova i institucija koje su prestale da postoje. To znači da bi Poljoprivredna škola trebalo da prestane da postoji da bi pravo raspolaganja nepokretnostima bilo moguće utvrditi na grad Banjaluku“, stoji u odgovoru na tužbu.

Potpuno je, kako je navedeno, bezvrijedan dopis resornog ministarstva, jer je upravo to ministarstvo u svom izjašnjenju od 17. maja 2010. godine obrazložilo da je Poljoprivredna škola pravno lice te da može samostalno da zaključuje ugovore. Osim toga, Ministarstvo se 20. novembra 2012. godine izjasnilo da je ova srednjoškolska ustanova stekla pravo svojine potpuno zakonito, a u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima RS.

Škola je 10. februara 2016. godine podnijela zahtjev banjalučkoj jedinici RUGIP-a za pretvaranje prava korišćenja imovine u pravo svojine, a Okružni sud presudio da je pravilno utvrđeno pretvaranje izvedenih prava na zemljištu u društvenoj svojini u pravo svojine ove obrazovne ustanove.

U presudi koja je u posjedu naše redakcije navedeno je da je rješenjem Osnovnog suda u Banjaluci  od 25. avgusta 2008. godine izvršena fizička dioba nekretnina između škole i grada, a po zahtjevu grada od 9. jula 2007. godine. Okružni sud utvrdio je da je škola javna ustanova čiji je osnivač Republika Srpska.

„Na osnovu tako utvrđenih činjenica, 16. juna 2015. godine, a shodno Zakonu o stvarnim pravima, pretvoreno je pravo raspolaganja, upravljanja i korišćenja dosadašnjeg nosioca tog prava u pravo svojine na zemljištu u društvenoj odnosno državnoj svojini“, navodi se u presudi, a odnosi upravo na pojedine parcele u Lazarevu, Dervišima i Drakuliću.

CAPITAL: Žana Gauk

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!