Capital.ba

Prate evropske poštanske tokove

18.06.2009. / 10:27

poste-srpskeBANJALUKA,  “Pošte Srpske” svojim servisima i uslugama koje nude krajnjim korisnicima, ni u jednom segmentu ne zaostaju za evropskim poštanskim operaterima što potvrđuje opredijeljenost “Pošta Srpske” u praćenju modernih tokova poštanskog saobraćaja.
 
Zaključak je ovo Proces revienj analize ekspertskog tima organizacije PostEurop, koja je od 7. do 12. juna u Poštama Srpske sprovela analizu operativnih poštanskih procesa.
– Rezultati analize koji su predstavljeni našoj upravi pokazali su da naše preduzeće raspolaže dobrom infrastrukturnom mrežom, te da njenim korišćenjem može uspješno da pruži najveći kvalitet usluga – kažu u “Poštama Srpske”.
Najslabija tačka u funkcionisanju poštanskog sistema RS, ističu u “Poštama Srpske”, je prenos međunarodnih pošiljki jer se njihov dolazak odvija preko BH Pošte. S duge strane, odlazne međunarodne pošiljke se prenose preko Pošte Srbije, te dio pošiljki preko HP Mostar.
– Zbog toga se “Pošte Srpske” nalaze u neravnopravnom položaju u Svjetskom poštanskom savezu koji ne poznaje princip članstva više poštanskih operatera iz iste države, već se kao članice javljaju države, a BH “Pošte Sarajevo” su se poistovjetile sa državom BiH – dodali su u “Poštama Srpske”.
Rješenje ovog problema, “Pošte Srpske”, vide u dobijanju međunarodnog koda operatera od strane Svjetskog poštanskog saveza. Ovo bi, dodaju u Poštama, omogućilo razmjenu pošiljki sa poštanskim operaterima iz okruženja, te učešće u raspodjeli terminalnih troškova između operatera u razmjeni.
– Poslije prezentovanja trenutnog stanja u “Poštama Srpske”, ekspertski tim PostEurop predložio je i određeni broj projekata čiji je cilj povećanje kvaliteta poštanskih usluga. Posebno se ističe projekat reorganizacije rada Glavnog poštanskog centra u Banjoj Luci, te posvećivanje više pažnje razvoju dobrih odnosa sa velikim korisnicima poštanskih usluga. Predloženo je i da se kvalitet i brzina isporuke pošiljki stavi u prvi plan – kazali su u “Poštama Srpske”.
Uprava Pošta će na osnovu predloženih projekata početi realizovati postavljene ciljeve.
PostEurop
PostEurop je Asocijacija javnih poštanskih operatera Evrope, koja radi pod pokroviteljstvom Svjetskog poštanskog saveza, a čiji je osnovni zadatak poboljšanje poštanskih usluga na evropskom nivou. “Pošte Srpske” su od 1. januara 2008. godine punopravni član ove asocijacije. Radna grupa PostEurop koja je sprovela analizu “Pošta Srpske” predvođena generalnim sekretarom ove asocijacije Ingermarom Personom koji je prvi put učestvovao u radu grupe. Glase Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!