ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Povjerioci FG „Birač“ nezadovoljni poslovanjem „Alumine“

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, PRIVREDA

– Prihodi „Alumina“ povećani za 46 miliona, a dobit pala za 7,5 miliona KM
– Đurđević: „Objašnjavali ste, ali izgleda da ja nisam najbolje razumio“
– Samo advokatske usluge „Alumina“ i FG „Birač“ potrošile milione KM

ZVORNIk – Članovi Odbora povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju nezadovoljni su ostvarenim rezultatima „Alumine“ u prošloj godini u kojoj je dobit preduzeća drastično smanjena, a veliku pažnju na posljednjoj sjednici Odbora izazvali su i milionski rashodi za advokate koji zastupaju „Birač“ i „Aluminu“ u sudskim postupcima, otkriva portal CAPITAL.

Na sjednici Odbora povjerilaca razmatran je finansijski i revizorski izvještaj „Alumine“ za prošlu godinu, a članovima Odbora posebno je bila sporna velika razlika u zaradi ostvarena 2017. i 2017. godine.

Prihodi „Alumine“ u prošloj godini iznosili su 239,7 miliona KM, dok su godinu ranije bili manji za 45,7 miliona i iznosili su 194 miliona KM.

S druge strane, i pored ovolikog rasta prihoda, dobit je lani smanjena za 7,5 miliona, odnosno sa 13 miliona u 2016. na svega 5,45 miliona KM.

Ovo je bila jedna od glavnih zamjerki Odbora povjerilaca i stečajnog upravnika FG „Birač“ Laze Đurđevića upućena upravi „Alumine“, vidljivo je iz zapisnika sa 75. sjednice Odbora povjerilaca koji je u posjedu CAPITAL-a.

Uprava Alumine se pravdala da je dobit manja iz niza razloga, između ostalog, i povećanja cijene lužine, blokade računa, nemogućnosti skladištenja, ali Odbor i stečajni upravnik nisu bili zadovoljni obrazloženjima.

„Kao predstavnik skupštine društva i stečajni upravnik nisam zadovoljan. Govorimo o tome da se ove godine povede malo računa, jer ne možemo objasniti povjeriocima, ne znam koliko se moglo i nama, da imamo 46 miliona veću realizaciju, a da imamo 70 odsto manju dobit. Da li je to samo loša pregovaračka pozicija, da li je to berza, blokada, zima, cijena lužine? Ja ne vjerujem da je sve ovo moglo da utiče da smo povećali materijalne troškove na 46 miliona, a povećali smo realizaciju više od 45 miliona KM. Jeste objašnjavali, ali izgleda da ja nisam najbolje razumio“, oštro je kritikovao Lazo Đurđević na sjednici.

Na sjednici je iznesen i podatak da kratkoročne obaveze „Alumine“ iznose 130 miliona KM.

Takođe, jedno od spornih pitanja članovima Odbora povjerilaca bilo je povećanje izdataka za plate za četiri miliona KM u odnosu na 2016. godinu.

Iako je uprava obrazložila da je razlog za to povećanje broja zaposlenih u prošloj godini za 150, članovi Odbora su naveli da se nisu do kraja mogli uvjeriti da bi to mogao da bude toliki izdatak.

Jedno od pitanja koje su postavili je i zašto „Alumina“ daje beskamatne avanse, a s druge strane ona ima visoke troškove po osnovu kamata.

„Što se tiče samog poslovanja, kada kažemo 130 miliona KM dugova, kada mediji to objave, stvara se jedna loša slika i postavlja se pitanje kako fabrika uopšte funkcioniše, ali bilans je kompleksna kategorija. Ima tu i obaveza koje se prepliću, nije proknjižena kompenzacija, obaveze, potraživanja. Fabrika je sve likvidnija i sve bolje stoji“, rekao je član Uprave „Alumine“ Mile Matić odgovarajući na pitanja članova Odbora.

Dodatnu polemiku izazvali su i troškovi advokata. Iznesen je podatak da su samo domaći advokati „Birač“ dosad koštali oko 2,2 miliona KM, a pored toga je Advokatskoj kancelariji „Sorainen“ za zastupanje „Birča“ i „Alumine“ isplaćeno 1,8 miliona, a kancelariji „Van Belis“ 400.000KM.

Međutim, značajen iznose isplatila i zasebno i „Alumina“. Samo prošle godine advokati su „Aluminu“ koštali 238.000 KM.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (130)

 • Sindikalac

  Motika i Matic su veliki strucnjaci za unistavanje i objasnjavanje… otice to sve bestraga kad taki imaju podrsku da vode ozbiljne poslove a da to uopste ne razumiju! Kako povecanje cijene luzine? Pa oni se mogu dogovoriti sa nazovi isporuciocem da cijena bode koliko oni hoce ali da li je to uporedjeno koliko placa konkurencija? Sve je to go olos koji ce za svoju korist napraviti bilo sta jer znaju da se u ovoj drzavi ni za sta ne odgovara. Gdje je nezavisns revizija?

  • Kes

   Sto se nisi potpisao Krsticu?

  • Re sindikalac

   Sve si istinu rekao

  • Re

   Nadji ti luzinu i ponudi je po najnizoj mogucoj cijeni…onda ce ti sve biti jasno…

 • Kum

  Ej moji povjerioci! Kasno vi reagujete i trcite za problemom! Kadrovske promjene koje je stecajni pravio 2016 su bile garant za ovo stanje! Tada je gospodo trebalo reagovati! Sa cim je to stecajni nezadovoljan? Sa svojim odlukama koga ce imenovati da mu vodi poslovanje! Zar ne vidite da je on sa njima a jedan od glavnih krivaca…a kada ne ide on se izvlaci i prebacuje odgovornost. Sami ce se izmedju sebe pokokati! To je klan kojim se sudstvo treba pozabaviti. Krajnje je vrijeme da se vrhuska nadje iza brave uz prethodni kvalitetan revizorski nalaz koji bi bez sumnje pokazao negativno poslovanje 2017!

  • Da

   Opet ovaj Krstic?

   • Ilija

    Lopina najveca u fabrici.

    • But

     Jel tacno da reketira dobavljace mesa, i da mu je stalno gepek pun prsuta, slanine, sira i sl?

     • Re but

      Tacno je! Pa sta mislte od cega je toliko zadrigo?

     • Narezak

      I pasteta i mesnih narezaka. Krstic ucjenjuje dobavljace sa placanjima ako nema pinku. To je radio i za vrijeme litvanaca, koverte su uredno bile na stolu.

      • Re rus

       A sta nislite zasto ga motokica i matic drze tu gdje je? Ima ih i saci!

      • Re

       A sta tek mali daliborcic radi? Auuu!

       • Re

        Mali ima kupljena dva fakulteta a razumije se u posao ko mara u kriv k….! Matic ga podmicivo dok je radio u boksitu pa se kriminalne aktivnosti i lojalnost nastavila i kasnije. Mali ima vise stanova nego doktor nauka iz karakaja.

        • Sindikat

         Al su ovo Krstici aktivni, u pm…. sir, prsut, snanina, svasta se danas zaradilo botujuci

         • Re dobavljac

          Dalibore, Dalibore….crni Dalibore…dvije diplome a opet te ljudi prozivaju kao neznalicu…

 • Prle1

  Lazo, sa cim ti nisi zadovoljan? Pa tvoj Pero je u UO da vodi racjna sta se radi jer i on je bajni ekpnomista kome je realizacija vaznija od profita…Ti si glavni krivac jer ti si imenovao odgovorne ljude a drugo je pitanje na osnovu cega??? E to je tvoje ponasanje kao da ti je fabrika cacevina!!! Za to se odgovara!

  • posmatrač

   Za sve si u pravu, osim na kraju.
   Za ovakve stvari nikad niko nije odgovarao. Zato i jesmo ko Latinska Amerika.

  • Sindikalac

   Nije ih on ni imenovao nego politicki lideri ciji je on poslusnik. Jadan, nije svjestan da ga zbog toga a prvenstveno rezultata poslovanja, ceka robija.

 • Bl

  To sto je smanjena profitabilnost kada je berza bola najpovoljnija je jedan dio problema. Pitanje je za koliko su umanjena obrtna sredstva fabrike i gdje je taj novac?

 • Matic

  Kako je ovo moguce kad je sastav uprave ostao isti kao i ranije samo je promijenjen presednik UO??? Sta tu nije u redu? Lazo , Motika, u cemu je problem? Objasnite radnicima!

  • Radnik1

   Mozda advokat Milosevic moze objasniti? On sa Motikom popuje svaki dan i zajedno stite Aluminu!

   • Radnik2

    Pa taj advikat Alumine je od te zarade kupio porshea…tako nam i treba! A sta je sve motika kupio to je cak tesko i iszraziti!

    • Kolega iz banke

     Vladu lično poznajem i odgovorno tvrdim da je jedan od rijetkih koji iskreno postupaju, u najboljem interesu Alumine i Birča. Da njega nije bilo, vrhuška bi ovo davno oduvala. Mala je njegova zarada u odnosu na ostale advokate koji nisu ništa uradili, a ne voze Porsche-a, glumeći skromnost i poštenje. Posao je razvio u Beogradu, a ne Zvorniku, tako da ne stoje prozivke

     • Sindikalac1

      Pusti pricu! Decko je advokat pripravnik- preko njega matic i motika manipulisu. Pa ko ga je doveo i zasto?

      • Ksenija

       Milosevic vodi sve velike projekte za Britance, Kineze i Turke u regionu. Sam zaposljava 10 advokata, i umjesto da se dicimo njim, ispoljavamo svoje nespsobosti pljujuci ga na portalu

      • Ksenija

       Poznajem ga da faksa, decko je bio najbolji student Pravnog fakteta u Bg, deset nula prosjek, magistrao u Londonu

       • Cedo

        Da je ista pokupio od londonskog obrazovanjs tesko da bi mogao raditi sa motikom i maticem tipicnim balkanskim kokosarima….

        • Meho

         Prosao je on kroz te skole a da li je skola prosla kroz njega?

  • Zadrugar

   Nije isti sastav uprave. Dosao je strucnjak Motika a bogami, kljucni igraci su izbaceni.
   Motoka da bude smijenjen pod hitno zajedno sa svojim poltronima jer su se pokazali kao majstori za unistavanje!!!!

 • Haso

  Pa sta im radi onaj famozni amerikanac sa kojim se falise da moze sve?

  • Radnik2

   Nije se uklopio u lopovsko kolo matica i motike pa su ga se otarasli.On odavno nije u timu…

   • Ruza

    On im je digao fabriku i napravio je profitabilnom a kad se profit pojavio onda to treba razgrabiti a on im zasmeto…tuzno!

    • Re ruza

     Oni njemu nisu ni do koljena. Covjek svjetski gospodin koji govori cetiri strana jezika a ovi zajedno tesko da mogu maturirati maternji.

     • Re re ruza

      Gospodin je radio vani i zaradio. Ovima da das gotov novac ostali bi gladni da ih posaljes van podrucja gdje se govori srpski jezik!

      • Re

       Snasli bi se oni pa makar morali ukrasti- to zasigurno znaju dobro!

 • Ruza

  Izgleda da je bilo bolje vrijeme kad je Sonja Rubez vidila fabriku za Litvanicima, kad je gubitak fabrike bio 100 milona km.

  • Momo

   Ej moja ruzo jos kad bi ti nesto razumjela to bi bilo super!

   • Petar

    Mozda bi bilo dobro razgovarati o cinjenicama. Sonja, i Litvanci su samo u Alumini napravili 260 miliona KM gubitaka. U Biracu je bilo oko 290 mioliona. A gdje su Alusil, Mehanika, Ojadjeni Rudnik??? Nakon toga su Litvanci pobjegli a Sonja, njen muz i sin samo radeci za Aluminu i Birac u stecaju mjesecno uzimali do 15 hiljada Km godinama. E danas vam je ta Sonja u odboru povjerilaca koja je kritikovala sto je dobit Alumine veca ili manja.

    • Jad

     Grijesis. Gubitak Alumine za vrijeme bandita do 2013 godine je bio 255 miliona Km. Jbt Sonja Rubez sad kritikuje rad Alumine?! Pa ona je gubitak pravila…..

     • Povjerioci

      Apsolutno je tacno da povjerioci treba da postavljaju ovakva pitanja i da ocekuju realne odgovore. Razlog sto im nije jasno jer svi skupa ne razumiju poslovanje Alumine, ni najmanje. Zbog toga je apsolutno bzv sto ljudi tog profila sjede tu gdje sjede. O Sonji da ne govorimo. Najveci apsurd je upravo njeno prisustvo medju Povjeriocima.
      Dakle, krivca za ovakvo poslovanje Alumine treba traziti u politici. Povjerioce je postavila politika jer su nasi “pismeni politicari” uocili da se fabrika podigla iz pepela i pocela da pravi ozbiljne novce. Od tog momenta pocela su politicka “kadrovska politika” i Alumina je pocela da stagnira.
      Povjerioci prije svega treba da pitaju Sonju, tj. njihovu koleginicu, kako je Birac prije svega napravio tolika dogovanja pa otisao u Stecaj a onda da pitaju zasto je profit manji a ne veci.
      Nasi politicari su skolovani da pokradu i uniste sve…

 • Risto

  ZORAN DEBELI NARUCIO TEKST,KAO STO ORGANIZUJE RADNIKE DA SE BUDE NA UPRAVU. KOLIKE SU PLATE U ENIKONU, VITINKI, U OPSTINI, TREBA PRVO NJEGOVI DA PROTESTUJU

 • Zdrav prav

  Pricajte sta hocete, ali Mile Matic je podigao fabriku, razvalio kriminalne klanove okolo, i da nije tu, fabrika bi davno propala, narocito sto je gangsteri opsjedaju. Tuga je cuti da botovi iz fabrike kudisu na njega, a on njega primaju platu za svoj uglavnom nerad.

  • Metalno

   Nemas ti pojma ko je i sta radi matic. To je jedan seoski mufljuz i manipjlator kpji sam pravi klmbinacije kako druge iskoristiti i zavaliti. To je jad i bijeda od covjeka kakih sd treba stoditi. Pa sve st je dotakao jr upropastio

   • Re metalno

    Sta ti je to mufljuz?
    On je obican banderas!-krimos -kokosar-navjesti sibicar

    • Rajko

     Niste vi svjesni koliko je to djubre…kokosar je premija za njega! Ovaj je konjokradica!

     • Radnik

      Kad vidim kako mrzite Matica, jos vise ga cijenim. Samo naprijed, a ove sitne duse ce uvjek biti sitne, a ti za njih velicina. Svaka cast Maticu za sve sto si uradio za fabriku

      • Re radnik

       E moj radnice! Ti da znas st neznas niti bi bio niti bi se prestavljao kao radnik! Sve lopurde kpje su unistle RS du cijenjene od takvih ali zato nas svake godine sve manje i zivimo sve losije! Bo te matic seljacina!

       • Lokalac

        On je Lopurda a debeli Postenjacina…toliko o relevantnosti tvojih komentara…ipak ti ne razumijes nista dalje od brazde i motokultivatora a ipak ti je taj Mile pruzio sansu da te zovu Industrijski radnik ili neki divlji fakulteti dali sansu da se zoves “akademski gradjanin”…
        STRASNO!!!!!

      • Re radnik

       Pitanje je ko je uradio pozitivne stvari za fabriku a koje matic pripisuje sebi??? Dobro razmislite!

  • Re

   Kidisu jer su olosi neradnicki i ubaceni u fabriku da prave razdor i losu atmosferu.
   Isti ti su pljuvali i tvrdili da fabrika nema sanse da opstane a sada redovno primaju platu, regres za odmor a ne rade nista konstruktivno. Prvi su da kukaju kako su im male plate.
   Treba svima uvesti eksternu kontrolu da se provjeri sta rade i kako “zaradjuju” platu a potom istjerati sljam napolje.
   Covjek protiv koga su se digli je bio jedan od hrabrih koji se uhvatio da pokusa da podigne fabriku i zajedno sa kvalitetnim radnicima doveo fabriku do mjesta gdje sad. A za to je dozivio da bude napadnut u svom mjestu od strane olosa koji hoce da pokradu sve.

 • Tajna veza

  Kako i po kom osnovu komunicira Sajic i Jelena Todorovic sudija? Odgovorite Goci Pavlovicu i Zorane Stevanovicu?

 • Goci

  Da li je mozda razlog blokada racuna od strane Zorana Debelog?

  • Zoka

   Goci, sta me jeee, sto me ofiras, valja smo se dogovorili da nema price o tome?!

   • Goci

    Gladni, zavalio si me za 15 milki, ocu moje pare, necu Vitinku, a Enikon mi je mali…. Zgradu u bg su poa poklonio Rubezi,a i ostaloj kalakotri, ocu kesovinu. Glodjem koske po cijeli dani, i vise necu, ocu meso, ocu kes

    • Zoka

     Druuuuze, glodjem i ja, sa bas malo mesa. Vidis da me odrase Sajici i Rubezi, a nista ne uradise, samo obecavaju. Eto uprego sam jos neke iz Alumine, bice to dobro sve. Stizu dolari

     • Goci

      Jooooj, nemoj me jeb…ko placa, ti???? Pa ja to sve kesiram, jos si mi uvalio i one tvoje dousnike, kako se ono zovu, sjeticu se…. ti glodjes butkicu u Laguni, a meni koske…. e nece moci, ocu pare, ocu butkicu

      • Zoka

       Butkicu mi ne mozes uzeti, butkica je samo moja…. zovem te, nemoj ovko javno da se brukamo….

       • Zoka

        Gici, javi mi se na tel,….

        • Goci

         Gladni, obećao si mi da ćeš završiti Džidu sad…. Dok to ne riješiš, neću ti se javljati. A butikica će biti samo moja

 • Mup sup

  Trebalo bi se pozabaviti Maksimovicem i negovim fingiranjem tendera ….

  • Radenko

   Pustu msksimovica on to radi po nslogu i interesu svog nalogodavca, seljacine motike…prvo on kora da zglajza a ovaj je kolaterala…

  • Raso

   Jel tacno da Makso iznosi sarafe u dzepovina?

   • Milorad

    Pa je li moguce da ni saraf ne znas ukrasti.
    Tacno nema nista od tebe.

  • Radnik

   Sve Maksimovic odradjuje, zbog njega je dobit spala za 10 milona? Maksimovicu, dju su nase pare, dje si ih sklonio?

   • Makso

    Kod motike…nemojte mene!

    • Re makso

     Obojica cete vi na vise godina!

     • Re re makso

      Makso, iskreno mi te zao kako se ulizujes seljacini motiki. Kako ti se na njegove zajtjeve nosurda zacrveni a usi strizu jer si svjestan da si inteligentniji od njega ali poltronski nagon te tjera da ga slusas ko kuce.
      Daj covjece uozbilji se i budi ponosan koliko si pametan pa mozda nesto i uspijes ovako ti robija ne gine zajedno sa olosem!

      • Re Motika/Maksimovic

       Nije on inteligentniji, cak naprotiv mislim da je za klasu gluplji…da je suprot o ne bi radio to sto radi… on ce kasnije biti prvi na udaru, motike nece biti nigdje.

  • Makso

   Da jesu fingirani tenderi jesu ali nisu po mojoj zelji. Meni su rekli da tajo treba j da je to normalno. Sta sam ja sad kriv ako je to praksa u drzavi?

  • Re

   Ma pokrenuti Krivicne pa ce se otkriti ko je sta radio kako ne treba i zbog cega…

 • Vladimir

  E sad se vidi da ,, PRAVDA za DAVIDA ,, ima smisla pa kod nas niko ništa ne radi gdje je sada glavni tužilac Lepir da li on čita ovo što vi pišete . U normalnoj zemlji bi tužilac poslao kontrolu da vidi ima li imalo istine ovo što vi pišete komentare.
  To je dužnost tužioca da reaguje na ovo pisanje.

 • Pero

  Lazo, ako nisi zadovoljan sto ne smijenis upravu i postavis novu? Nesmijes dok ti gazda ne kaze i aminuje a ako i aminuje dace ti nova imena svojih poslusnika kao sto ti je nametnuo motiku sa kojim neznas sta ces jer te ne zatezuje ni 1%. Propsces Lazo!!!

  • Krle

   Zna se ko u ovoj drzavi vodi sve podlove pa i stecaj Biraca i naravno kadruje. Pa javno izjavljuje da njemu ne trebaju pametni nego poslusni a u tome ga onda i motikica kopira. Dok ne zglajza zajedno sa maticem i lazom…
   Izgleda da je koncept sto brze unistiti sve i preliti koliko toliko u provatne dzepove.
   Sta radi sindikalac DR? Jad od poltrona jer se dobro sa zenom uhljebio pa glume neke direktorcice sa karakajskim obrazovanjem. To moze samo kod motokoce dok on zavrsava postavljene mu zadace!
   Lazo, ceka te robija sta si dozvolio i koga si imenovao da ti vodi fabriku. Steta ce ubrzo da bude kvantifikovana pa ces vidjeti da se radi o oko 100 mil km-ova za ovoh 4-5 godina gubitaka zbog ne domacinskog poslovanja.

   • Rus

    Sonja ili Krle, sto ne objasnis ovdje odakle ti 5 stanova u Beogradi? Ko ti je kupio stan u Moskvi? Sta si morala da uradis za to? Jesu li mozda stanovi kupljeni iz propasti Biraca? Ti moralises, bljutavo, odvratno

    • Re rus

     Objasnicu kad ovi objasne gdje nestade 100 milona u zadnjih 4-5 godina rada u stecaju.

     • Rus

      Moras onda reci gdje je 255 milki stete u alumini koje ste ti i tvoji litvanci nalpravili

      • Re rus

       Objasnicu kad ovi objasne…

       • Re sindikalac

        Izgleda ovi isti…

        • Krle

         Naravno da su isti. Pa matic i motika seljacka djeca koja su za zivot zaradjivali kosevinom i najtezim fizickim poslovima do svoje 30-te. Sta od njih ocekivati kad se dokopaju mogucnosti da nesto zgrabe. Nije pedigre dzaba izmisljen! Izgleda je i lazo iz oste price! Selacine jedan do drugog!!!
         Oni jos rukavom brisu nos i usta …

         • Re krle

          E Krle nisu isti…motika uopste ne brise ni nos ni usta! On uci kako na kompjuteru sabrati dva broja…nema kad!

         • Re rus

          A matic je zube sjebo zvacuci plasticne cepove od flasica vode…misli da su za zvakanje!
          Boze, kome je pripalo da vodi poslovanje jednog goganta???

         • Sojic

          Gutovic je ovakve vec interpretirao kroz lik Sojica… nema jace!

         • Re sojic

          Bice i jace! Kad se proanalizira kako su poslovali motika i matic, neki Pavic ce napisati jaci scenario nego za Sojica. Ovo su sojic na kvadrat!

         • Sindikalac

          Tako je. Pa kad je fobio batine mislili su da su mu zubi izbijeni a ono sjelu se ko u starog goveceta.

         • Re

          A od koga dobi batine? Gdje je istraga? Na cemu se zaustavi? Cim li je to gospodin zasluzio ili mu motikica napakova? Bice tu jos batina, krvi i ko zna cega jos!

         • Mira

          Zataskano…jer ako bi se istrazivalo ne bi bilo dobro za Matica. Jebes batine da se ne otkrije sustina!

 • Sramno i bolesno

  Sonja Rubez, jesi li ti u odobru povjerilaca Biraca? Jesi lo ti bila na celu litvanske ekipe, pa je Birac otisao u stecaj? Jesi li sama sebi podigla naknadu za sastanke odobra povjerilaca na 400km po sastanku? Ejjjj 400 km po sastanku? Imas li ti obraza? 400 km je prosjecna plata, koju ti uzmes za sat sastanka u firmi koju ste prije par godina ojadili i otjerali u stecaj!!!!

 • Mika

  Kad je Sonja Rubez istjerana iz fabrike zbog svojih radova, zaduzila je Radojevica da iznosi dokumentaciju iz fabrike, pa se sada vidjaju na svaka dva dana, kako bi Sonja i Kriminalni klan imali bilo kakav uvid u poslovanje.

  • Sibica

   Ma taj sibicar samo zivka Sonju, a Sonja Debelog.

  • Re mika

   Pustite vise Sonju. Dok vi o Sonji ovi imaju iati trend kradje kao i ona i njeni poslodavci…Naravno da Sonja ima svoje zadluge u propasti ali u sadasnjoj propasti ucestvuju sadasnji papci poput motikice,matica,maksimovica,laze, pere, milosevica, a pomalo i fice, Celavog o ostalih polu intelktualaca kojima je pripala cast da o necemu odlucuju!

   • Sibica

    Dobro je Sibicaru Radojevicu… okani se malo Sonje, jer ces i ti da sviras klavir sa njom

  • Krle

   Sonja nije istjerana nego joj je placeno debelo da ode iz fabrike i cuti… motika je svjedok a krle isplatio!

   • SNSD

    SONJA NIJE ISTJERANA?!! NE LUPAJ, PA ZAR TA DA ODE IZ FABRIKE KOJA JE NJENA OPSESIJA, SVE ŠTO IMA U ŽIVOTU…. PA SONJA BI POLA FAMILIJE PRODALA SAMO DA JE UNUTRA, AL NE MOŽE. MOTIKA JE NAJURIO….

    • Re

     Pitaj Krleta koliko joj je iaplatio a zna i dalibocic…

     • Djoko

      100 000 KM!
      Dalibor mi reko!

 • Krim

  Zorane Stevanovicu, objasni javnosti zasto zoves Zorana Dzidu iz Okriznog suda u BN? Svi cete biti procesuirani, svi do jednog

  • Vatrogasno

   Uuu pa znaju se oni odlicno, vec su saradjivali uspjesno. Jel tako Dzida?

  • Re krim

   Dok vi napadate debelog ili debilog, ovi sjebase za 5 godina 100 miliona i nikom nista. Pa gdje je to jebeno sudstvo pa da radi svoj posao za narod koji ga placa?

   • Sibica i zadnjica

    Botu, jesi jeo danas mesni narezak? Guzovi su ti poveliki

    • Re sibica

     Ili sibicar? Izgleda si ti bot debilog…debilu? Nisi ti nista shvatio! Sjedi 1!

 • Bravi Maticu

  Kad vidim kako napadaju Matica, sve ga vise cijenim. Razvalio je Debelog i njegovu vrlo razgranatu bandu u fabrici i van nje. Pljuvali ste ga, fizicki napadali, al vas covjek ne konstatuje… e to je vas problem.

  • Rade

   Matic je za vas bandite i botove izmislio posao i postenje. Pogledajte se u ogledalo, za mesni narezak i poziv Zorana Debelog ste prodali dusu. Ocisti Maticu te kancerogene tvorevine. Pred tobom su kao misevi, a krijuci se iza laznih imena na portalima sve junak do junaka

   • Re rade

    Hrabar si ti rade. Cak ni matic onakav pokvaren se nebi usudio pricati o svom postenju! Ako nisi licno matic onda si pokvareniji od njega…bo te on!

    • Rade

     Zemo, zapitaj se kakav ti je zivot sa tolikom mrznjom

  • Re

   Ko ti je taj matic? Ko stoji iza njega? Koga je on ikada mogao razvaliti plasljivac jedan! On je samo obican spletkaros i kokosar koji je u bijedi ovog naroda pokrao sto je bilo moguce i sto nije jer je takav bio ambijent! Obicna lopina kao i debeli, motika i slicni! Sve je to ista fela a vi se lozite ko ludi!

   • Rade

    Ne botu, ti si junak, ti se pitas puno. Razumijem te, treba narezak da zaradis

    • Re rade

     Ocevidno si ti bot. Ja poistovjecujem matica, motiku, debelog, pavlovica, rubeze i slicne…
     Ti ocevidno ne razumijes koja je slicnost medju njima. Jednog dana ako ikad bude postojalo imalo pravne drzave, bice ti jasno a do tada cuti i probaj nesto nauviti i shvatiti!

     • Rade

      Znaci, ti si borac za pravdu!? Pa sto onda ne izadjes javno u medije i za svakog poimence navedes i dokazes sta su uradili? Ovako si puka botina, placena od Debelog preko devnice

      • Re

       Ti si zaludjen!
       Bo te i matic i debeli! Izgleda si ti iz iste price ali nesvjestan dok te ovi krimosi koriste!

       • Rade

        Mrznja ti je obuzela svaki dio tijela. Jako mi je zao…

        • Sindikalac

         Matic je bio dukicev poltron i uvlakac. Zahvaljujuci tome karo i pokrao sta je mogao i dobio poziciju da vodi Aluminu ali za i u interesu Dukica. E, sad kad je tikva pukla i Dukic vidio ko je ko i ko za koga radi, sve ce ubrzo doci na vidjelo a pokazace se i ko je matic mufljuz!

        • Re sindikalac

         Ti s ljubavlju voli svog matica. Pozdravljam! A da niste vas dvojica od onih?

      • Re rade

       Jok ti si borac za pravdu kad ti je mstic preko veze dao posao!

  • Re

   Da nisi mislo bravu maticu?

   • Re

    Jeste brav a mozda i cuk.

  • Re

   A ko ga jd fizicki napadao i ko mu je to napakovao…pa motikica preko ratkica i njegovoh poslodavaca a problem podjela plijena. Krle je svjedok!

   • Re

    A sta ajo je Krle napakovao sa kumom?

 • Uaaaa bando

  Debelo Zoka Stevanovicu, obasni javnosti sta radis za Zoranom Dzidom?

 • Re sindikalac

  Kako vam djeluje kada lazo dolazi o fabriku, naravno vozi ga Pero, a onda lazo sa rukama na guzici ide do kancelarije dok mu se usput klanjaju a siroti Pero za njim sa njegovom tasnom. Pa boze, ima li te? Ko je sve dobio pravo da ostri onu stvar na problemima fabrike kojoj ovaj ni pun naziv ne moze izgovoriti… jebiga, mozda tako treba?!

  • Krle

   Pa coveka bole ledja. Svaki dan krkanluk pa se doboje masa a kicma to tesko izdrzava…nije mu lako kao i onome ko zaradi to sto on krka!!!

   • Djoko

    Ej krle, nije ni tebi lakse. Zamisli jos da si u njegovim godinama!?

 • Istina

  Predstavnici povjerilaca ne štite interese povjerilaca već svoje lične. Zato i dopuštaju stečajnom upravniku da zajedno sa upravom radi ovo sto radi.Povjerioci Birača su namagarceni.

 • Radiša

  Pa da nisu dijelili plate, regrese, premije, gradili precipitirane, silika gelove, cngeove od gasresa možda bi i ostalo šta da se predizborna farsa poplaća. Debeli samo sa svojim firmama mora da plaća kampanju. Ja sam za to da radnici koji su zaposleni od strane debelog daju po 100 KM za kampanju bilo bi finih para.

  • Re radisa

   Nema to veze…to su investicije.
   Ali je problem da nisu zaradili pogresnim ugovorima i vodjenjem procesa i poslovanja. Da li namerno ili iz neznanja, to treba istraziti!

   • Re

    Jakog neznanja? Znaju oni tacno kako treba uraditi posao za sebe i nalogodavce pa zato su i instalirani!!!

 • podrinjac

  Prosla godina je bila godina visoke konjukture glinice na ino trzistu.U prvih sest mjeseci u proizvodnja glinice je bila minimalna sa max.gubicima sirovina i energenata(cca 5 miliona k.maraka gubitka).Zatim u druggom dijelu godine cesto nedostaje boksit i luzina.Pitanje za menadzment je dal se osjecaju odgovornim za nerazumne poteze koji su opredijelili finansijski krah i poslovni gubitak u 2017 godini.

  • Djoko

   Bravo podrinjac…tacno u sridu! Ali tk matic k motikica tesko da mogu shvatiti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+