Capital.ba

Ruske firme Rafineriji Modriča duguju 37 miliona KM

19.03.2018. / 14:45

– Samo od Optima grupe Rafinerija potražuje 32,8 miliona KM
– Osnovna djelatnost rafinerije je postala uslužna prerada za Optima grupu
– Nastavak poslovanja rafinerije zavisi od kontinuirane podrške matičnog društva

BANJALUKA – Rafinerija ulja Modriča je na kraju prošle godine od povezanih firmi potraživala više od 37 miliona KM, a od tog iznosa 88,5 odsto se odnosi na dugovanja „Optima grupa“ Banjaluka, otkrili su revizori.

Резултат слика за RAFINERIJA ULJA MODRICA

Osim milionskih potraživanja od povezanih lica, revizori su upozorili i na ogroman akumulirani gubitak rafinerije, te istakli da nastavak njenog poslovanja zavisi od  podrške matičnog društva „Njeftegazinkor“.

Ukupna bruto potraživanja rafinerije od kupaca na kraju 2017. godine iznosila su 44,4 miliona KM i veća su za osam miliona u odnosu na godinu ranije.

Revizori su naveli i da je rafinerija izvršila umanjenje vrijednosti potraživanja za koja nisu naplaćena duže od godinu dana, a koja prema procjeni njenog rukovodstva nisu naplativa.

„Potraživanja od povezanih lica iznose 37,1 miliona KM i najvećim dijelom se odnose na potraživanja od povezanog pravnog lica Optima grupa u iznosu od 32,8 miliona. Ova potraživanja društvo smatra nadoknadivim oslanjajući se na pismo podrške matičnog društva kojim garantuje da će se obezbijediti sredstva tokom 2018. godine kako bi se navedeno potraživanje izmirilo“, ističe se u izvještaju u kojem su revizori modričkoj rafineriji dali mišljenje sa rezervom.

Naveli su i da akumulirani gubitak Rafinerije ulja iznosi 53,8 miliona te da ova činjenica ukazuje na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju da društvo može da posluje po načelu stalnosti poslovanja.

„Matično društvo „Njeftegazinkor“ je 12. decembra 2017. godine  dostavilo pismo podrške rafineriji u kojem se obavezalo da će joj pružiti svu neophodnu finansijsku podršku kako bi nastavila sa poslovanjem“, dodaje se u izvještaju.

Rafinerija ima značajne transakcije sa povezanim licima

Jedna od zamjerki revizora odnosila se i na iskazanu vrijednost nematerijalnih sredstava, nekretnina, postrojenja i opreme u iznosu od 154,1 miliona KM, što oni nisu mogli da potvrde. Naveli su da iako postoje naznake da je vrijednost stalne imovine umanjena, rafinerija nije izvršila procjenu nadoknadivog iznosa.

Upozorili su i da rafinerija ima značajne transakcije sa povezanim licima te istakli da, iako rukovodstvo smatra da posjeduju dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji mogućnost da će se tumačenja poreskih organa razlikovati od njihovog tumačenja.

Rafinerija je još polovinom 2014. godine potpisala ugovor o uslužnoj preradi sa Optima grupom, u kojem je definisano pružanje usluga proizvodnje baznih ulja, motornih ulja, maziva i ostalih proizvoda za potrebe Optima grupe.

U skladu sa tim ugovorom, Optima se obavezala da isporučuje rafineriji sve neophodne sirovine za održavanje proizvodnog procesa i istovremeno postala vlasnik njenih proizvoda.

„Nakon ove značajne promjene poslovnog procesa, osnovna djelatnost rafinerije je postala uslužna prerada za Optima grupu. Ugovor je potpisan sa rokom važenja od jedne godine, odnosno do 1. jula 2015. godine, uz klauzulu automatskog produženja u slučaju da nijedna od ugovornih strana ne traži raskid ugovora. Optima grupa je vlasnik potpunog proizvodnog procesa u rafineriji“, navedeno je u izvještaju.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Ruske firme Rafineriji Modriča duguju 37 miliona KM

 1. P(okret) S(rednji) P(rst)

  Ovo nas nešto nedvosmileno podsjeća na povezane litvanske firme koje su opljačkale TG Birač, u prevodu; Republiku Srpsku, u prevodu; građane Republike Srpske. Nešto se ne sjećamo da je zbog toga neko odgovarao. A odgovaraće.
  S druge strane, nikada nije dat odgovora (ko bi trebalo da ga da ?) na pitanje ; ko su stvarni vlasnici (suvlasnici) rafinerije Brod, u čijem sastavu je i Optima. Mi znamo ali, za sada, nećemo da kažemo. Nije došao pravi trenutak jer, u protivnom, desilo bi se “KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI”.
  Kad jednog dana “Bog po zemlji bude hodao”, na osnovu jednog najobičnijeg krivičnog postupka, a putem “međunarodne pravne pomoći”, doćiće se do krajnjih vlasnika/suvlasnika “ruske” kompanije u čijem sastavu su stvarni vlasnici/suvlasnici Rafinerije.
  Capital je o tome pisao i ima dosta podataka, a mi ćemo ih “podšprajcati” krucijalnim dokumentima.
  SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU

 2. Banjalucanin

  Napokon da neko napise nešto o ovom slučaju. Pa zar se ne vidi u bilansima stanja svih godina gubitak rafinerije ulja i rafinerije nafte kao i Optima grupe od preko 200 miliona svake godine. U kojoj drzavi se to dozvoli? U nasoj jer imaju svi licne koristi.

 3. Ilija iz Zvornika

  vide stose Brankovici javljaju budaletine vi ste za saku maraka prodali vjeru za veceru neki revizor smrdljivi ce naci zamjerku Putinu e moja ljudino ako Bog da i Sveti Sava Ilija DODIKA ce Putin opet primiti a BOG je na nebu a PUTIN na zemlji koga oni podrze jaki prosperitet je zagarantovan

  • Re Ilija Drmalija

   E crni Ilija, ovdje se ne radi o Putinu, nego o kriminalu, iza koga ocigledno stoji tvoj domaci Miljenik. Crni Ilija, raspitaj se koliko se Rafineriji otpisuje poreza i struje, koji bi da se naplacuju, na ovaj ili onaj nacin zavrsilo u budzeto RS. Kakav si ti crni patriota kad podrzavas pljacku vlastite zemlje, pa i samog sebe. Crni Ilija

 4. lola

  Vec vidjeno