Capital.ba

Povećati grant za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine

01.12.2015. / 14:13

kmBANJALUKA, Savez opština i gradova Republike Srpske pokrenuo je inicijativu da grant za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine u budžetu Srpske za iduću godinu sa planiranih 1,5 miliona KM bude povećan na četiri miliona KM.

Iz Saveza je saopšteno da planiranih 1,5 miliona KM nije dovoljno za normalno funkcionisanje opština i saniranje narušene finansijske stabilnosti lokalnih zajednica.

Iz Saveza navode da će načelnik opštine Istočni Mostar Radovan Palavestra obrazložiti razloge pokretanja ove inicijative na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za sutra, a na čijem se dnevnom redu nalazi Nacrt budžeta Srpske za iduću godinu.

U obrazloženju inicijative za povećanje granta podsjeća se da transfer po osnovu pomoći za nerazvijene i izrazito nerazvijene opštine Vlada odobrava da bi bili dopunjeni vlastiti izvori finansiranja jedinica lokalne samouprave radi efikasnog izvršavanja njihovih nadležnosti.

“Od 64 jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj čak 33 pripadaju kategorijama nerazvijenih i izrazito nerazvijenih, što znači da je efikasno izvršavanje nadležnosti u više od polovine opština u Srpskoj direktno uslovljeno visinom transfera”, navodi se u saopštenju Saveza opština i gradova.

U tekstu se ukazuje da jedinice lokalne samouprave dugi niz godina imaju pad prihoda od PDV-a koji će biti nastavljen prema projekcijama koje su opštine dobile od Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Saveza navode da su se, osim toga, u vrijeme ekonomske krize ove jedinice lokalne samouprave našle u veoma nezavidnom položaju jer je u mnogima od njih, osim pada prihoda od indirektnih poreza, došlo i do pada ili stagnacije i ostalih vrsta prihoda.

“Činjenica je da se troškovi jedinica lokalnih samouprava po raznim osnovama iz godine u godinu povećavaju, kao na primjer usvajanjem Zakona o socijalnoj zaštiti, gdje je odgovornost za veliki dio troškova za socijalnu zaštitu sa Republike prenesen na nivo lokalnih zajednica. Prisutna je stalna tendencija donošenja novih ili mijenjanja postojećih zakonskih propisa u smislu smanjenja troškova Republike, a povećanja troškova jedinica lokalnih samouprava”, naglašavaju u Savezu.

Navode i da, s druge strane, usljed decentralizacije koja je u toku, opštine i gradovi imaju zadatak da pružaju sve veći broj usluga uz ograničena finansijska sredstva.

“U postojećim uslovima veoma je otežano funkcionisanje jedinica lokalnih samouprava, funkcionisanje socijalnih službi, stipendiranje u obrazovanju,javni prevoz, usklađivanje prostorno-planskog razvoja, dodjela pomoći i subvencija ustanovama i organizacijama od lokalnog interesa, i drugih poslovi iz nadležnosti lokalne samouprave”, navodi se u saopštenju.

Savez opština i gradova Republike Srpske već je u fazi pripreme budžeta za narednu godinu, te je blagovremeno pokrenuo ovu inicijativu ka Ministarstvu finansija, ali ona nije našla mjesto u prijedlogu budžeta za 2016. godinu. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!