Capital.ba

Povećanje plata daleka budućnost za rudare u FBiH

14.03.2012. / 7:40

SARAJEVO, Povećanje plata rudarima u FBiH, koji u jami zarade oko 600 KM, za sada je daleka mogućnost, jer umjesto da dođe do rasta plata, u rudnicima su čak i smanjene.

Kazali su ovo u rudnicima, te dodali da je problem što racionalizacija troškova još nije počela i što rudnici posluju sa gubicima.
Dan ranije u Vladi FBiH dogovoreno je da topli obrok i regres u rudnicima budu isti kao u “Elektroprivredi BiH”, s kojom rudnici čine koncern, odnosno topli obrok da bude 15 KM dnevno, a regres 907 KM.
Ovakav dogovor bio je postignut i u septembru prošle godine, kada je rečeno da će ove naknade biti izjednačene od 1. januara ove godine, a tada je traženo i povećanje satnice u rudnicima kako bi i plate bile približene onima u “Elektroprivredi”.
“Povećanje plate još je daleko. Uprave rudnika treba da sagledaju mogućnosti i kada se poslovanje digne na veći nivo, onda je moguće povećati plate”, rekao je Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica.
Međutim, on navodi da su svi rudnici poslovali s gubitkom i takvo stanje planirano je do 2014. godine, kada se očekuje pozitivno poslovanje.
Prema njegovim riječima, neće se do tada čekati da se plate povećaju, jer neće biti moguće izdržati pritisak rudara, ali se neće ni skoro desiti.
Dodao je da je moguće da će samo dio rudnika u drugoj polovini godine odlučiti o povećanju plata, ali će ono, ako se i desi, biti minimalno, od svega nekoliko procenata.
Iako su rudari i prošle godine, uz prijetnju štrajkom, tražili povećanje satnice, o protestima za sada ne razmišljaju.
Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH, rekao je da očekuju da će se do maja početi sprovoditi racionalizacija u rudnicima, što će ostaviti prostor za povećanje plate, čime će standard rudara biti popravljen.
“Na sastanku u septembru prošle godine jedan od zaključaka je bilo povećanje plata od 1. januara, s tim da je zadnja tri mjeseca prošle godine trebalo uraditi racionalizaciju. Međutim, ‘Elektroprivreda BiH’ kasnila je s izradom analize poslovanja kojom je predviđena racionalizacija. Sačekaćemo da zaživi dogovor o toplom obroku i regresu. Nama je cilj za četiri-pet godina imati iste plate u rudnicima i ‘Elektroprivredi BiH'”, dodao je Berbić.
Kazao je da uvećani topli obrok, koji sada iznosi oko 300 KM mjesečno, u rudnicima treba da počne da se isplaćuje uz narednu platu.
Napomenuo je da prosjek plata u rudnicima, u koji ulaze i plate rukovodilaca, iznosi nešto više od 900 KM, dok je u “Elektroprivredi” to oko 1.800 KM.
Rasipanje novca
Fikret Berbić, predsjednik Sindikata rudara BiH, istakao je da je u rudnicima bilo mnogo rasipanja novca, te se racionalizacijom očekuju velike uštede.
“Dosta novca išlo je za vanjske firme i za poslove koje su mogli raditi i rudnici, poput izgradnje jamskih prostorija i održavanja postrojenja”, kazao je Berić i dodao da transportni sistem treba da bude mehanizovan, pa da ne radi 24 sata dnevno, nego da se gasi kada ne ide ugalj. On smatra da bi se na tome ostvarile velike uštede, ali i na stvarima poput prekovremenih sati, koji se fiktivno pišu, ili na plaćanju nekih stručnih grupa. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!