Capital.ba

Potpisani ugovori sa drvoprerađivačima Srpske

26.01.2012. / 16:43

BANJALUKA, Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Šume Republike Srpske” Srđan Ljubojević potpisao je danas u Banjaluci sa predstavnicima drvoprerađivača iz Srpske prvi set petogodišnjih ugovora o isporuci šumskih drvnih sortimenata.

“Potpisivanjem ugovora  drvoprerađivačima je omogućeno da imaju kontinuirano poslovanje i snabdijevanje sirovinom, kao i da mogu biti konkurentni na našem i međunarodnim tržištima i sklapati poslove i sa kupcima iz inostranstva”, izjavio je predsjednik Vlade Srpske Aleksandar Džombić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora.

On je podsjetio da je Vlada na 13. tematskoj sjednici prošle godine o stanju kod drvoprerađivača i u šumama Srpske usvojila 22 zaključaka, od kojih se jedan odnosi na uređenje odnosa i poslovanja sa drvoprerađivačima Srpske.

Džombić je napomenuo da je Vlada Srpske tada zaključila da buduće ugovore sa drvoprerađivačima potpisuje na pet godina, te da svake godine vrši revidiranje, kako bi drvoprerađivači uvijek imali aktivan ugovor za ovaj period.

Prema njegovim riječima, finalnim i polufinalnim proizvođačima daje se odgođeni rok plaćanja – od 30 do 90 dana, u zavisnosti od stepena finalizacije. “Finalnim proizvođačima dozvoljava se pet odsto diskonta za avansnu uplatu, kao i prioritet u snabdijevanju kojeg zatim imaju polufinalni proizvođači iz Srpske i ostali kupci iz Republike, ukoliko ostane količina oblovine”, precizirao je Džombić.

On je dodao da su ugovorom definisana prava i obaveze ne samo kupaca drvoprerađivača, već i “Šuma Srpske”, odnosno zatezni penali ukoliko oblovina i sortimenti ne budu isporučivani na vrijeme i u potpisanom kvalitetu.

“Ovo nije ekskluzivno pravo samo najvećih drvoprerađivača, već pripada svim drvoprerađivačima u Srpskoj i ‘Šume Srpske’ učiniće sve da obezbijede potrebne količine za rad drvoprerađivača”, rekao je nakon potpisivanja vršilac dužnosti direktora “Šuma Srpske” Srđan Ljubojević.

Predstavnik Udruženja drvoprerađivača Srpske Lazo Šinik rekao je da je potrebno što prije uspostaviti dinamiku snabdijevanja kapaciteta koji se bave višim fazama prerade drveta. “Očekujemo da će 2012. godina biti, u najmanju ruku, kao 2011. u poslovanju, bez obzira što se najavljuje pad tražnje i određeni problemi u evrozoni i EU kao našem najznačajnijem spoljnotrgovinskom partneru”, istakao je Šinik.

Predstavnik Drvne industrije /DI/ “Šipovo” Milan Kovač rekao je da potpisivanje ugovora predstavlja sigurnost za domaće drvoprerađivače i strane investitore. “Prvi put se dešava da se u Srpskoj potpisuju ugovori o urednom i kvalitetnom snabdijevanju sirovinom za drvoprerađivače na pet godina, što znači stabilnost, održavanje i povećanje broja zaposlenih”, istakao je Kovač.

On je najavio da će DI “Šipovo” u narednih mjesec dana zaposliti 50 novih radnika.

Direktor Hemijske industrije /HI/ “Destilacija” Teslić Novo Škrebić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, koji prvi put obezbjeđuje sigurnost u snabdijevanju sirovinom.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srpske Miroslav Milovanović. Ugovori su potpisani sa preduzećima Nova drvna industrija “Vrbas” Banjaluka, DI “Šipovo”, Nova drvna industrija Podrgadci, “Drinjača “Šekovići i HI “Destilacija” Teslić.

Ukupna planirana količina trupaca bukve je 289.517 kubnih metara, a predviđena godišnja količina po ugovorima je 98.000 metara kubnih, što je 34 odsto u odnosu na plan.

HI “Destilacija” Teslić biće isporučeno 100.000 kubnih metara ogrevnog drveta vrijednosti 3.530 000 KM.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!