Capital.ba

Potpisan Memorandum o razumijevanju za realizaciju tri projekta

06.10.2012. / 17:51

BIJELJINA, U Bijeljini je danas potpisan Memorandum o razumijevanju za realizaciju projekta navodnjavanja, vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj, za koji je obezbijeđeno 45 miliona evra.

Memorandum su potpisali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva finansija Republike Srpske, konzorcijuma “Mekorot” iz Izraela i Sinhidro korporacije /Sinohydro Corporation Limited/ iz Kine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prisustvovao ovom potpisivanju, rekao je da će zahvaljujući ovom projektu biti omogućeno navodnjavanje više od 12.000 hektara površina.

“Izraelska firma `Mekorot` jedna je od prestižnih firmi u svijetu koja rješava ovo pitanje. Obezbijeđeno je 45 miliona evra ili oko 58 miliona dolara za ovaj projekat”, rekao je Dodik.

Izraelski konzorcijum “Mekorot”, pojasnio je Dodik, u ovom poslu pokrivaće prostor od Novog Grada, Kozarske Dubice i sve do Semberije, gdje će obuhvatiti najveću površinu.

Prema njegovim riječima, ovim činom počinje proces cjelovitog rješavanja pitanja upravljanja vodama u Republici Srpskoj.

“Nedavno smo bili svjedoci visokih voda koje su nanijele mnogo problema lokalnom stanovništvu i privredi ovog kraja, a odmah potom suša. Logično je da se uđe u ovaj projekat koji podrazumijeva odbranu od velikih voda, ali i u projekat obezbjeđivanja voda za vrijeme suša”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Izrael ima veliki uspjeh u ovim poslovima i da se Srpska opredijelila da bude partner sa tom zemljom.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da potpisivanje današnjeg memoranduma sa izraelskom i kineskom firmom o projektu vodosnabdijevanja i zaštite od poplava u Bijeljini nije prvi u ovim oblastima.

“Očekujemo da ćemo u narednom periodu od našeg partnera dobiti sve što je potrebno za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i da ćemo zajedno sa njima obezbijediti potrebna sredstva”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da je ovaj memorandum, kojim treba da se usaglase sve potrebe za sistem vodosnabdijevanja, godinu dana na raspolaganju Srpskoj. “Nakon toga očekujemo konkretne ugovore o izgradnji vodosnabdijevanja na području Bijeljine”, istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući izraelske nacionalne vodoprivredne kompanije “Mekorot” Aleks Vižnjicer zadovoljan je što je studija, urađena početkom marta, urodila plodom.

“Riječ je o tri projekta. Prva dva se odnose na vodosnabdijevanje u sektoru poljoprivrede i tretmana voda u okviru poljoprivrede. Treći se odnosi na vodokanalizacioni sistem za Banjaluku. Obim ovih projekta u njegovoj prvoj fazi je 100 miliona evra, kao i u drugoj”, pojasnio je Vižnjicer.

On je izrazio očekivanje da bi potpisivanje ugovora moglo biti u januaru 2013. godine.

Zamjenik generalnog direktora Regionalne kancelarije “Sinohidra” za Evropu Ju Sičun podsjetio je da je njegova firma jedna od vodećih međunarodnih kompanija koja se bavi infrastrukturnim radovima u oblasti energije, putne infrastrukture i vodoprivrede.

“Početkom septembra potpisali smo sa Vladom Srpske okvirni sporazum koji je bio prethodnica današnjem memorandumu”, rekao je Sičun, te dodao da ova kineska firma želi dugoročnu i sveobuhvatnu saradnju sa Republikom Srpskom.

Direktor Poljoprivrednog dobra “Semebrija” Vojo Kosanović rekao je da je ovo istorijski dan za Poljoprivredno dobro i da će ovim projektom biti stečeni uslovi za izlazak iz krize u kojoj se nalazi.

“Uzimajući u obzir da smo pretrpjeli stogodišnje poplave, a odmah po tom i nezapamćene suše treba imati na umu da je Poljoprivredno dobro pretrpjelo milionske gubitke”, kaže Kosanović.

Od 58 miliona dolara, koliko bi vrijedio prijekat navodnjavanja, vodosnabdiejvanja i tretmana otpadnih voda u Republici Srpskoj, 22 miliona dolara biće usmjerena za lokacije Bijeljina – Bijeljina zapad od 3.158 hektara i Pelagićevo – Begova Barica za 274 hektara.

Preostalih 36 miliona dolara biće namijenjeno za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u ostalim opštinama u Srpskoj. Srna

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti