ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Potpisan Kolektivni ugovor za zaposlene u ”Šumama RS”

Objavljeno u PRIVREDA

SOKOLAC – Kolektivni ugovor za zaposlene u „Šumama Republike Srpske“, kojima se primanja radnika povećavaju za 20 KM, te definišu druga prava, potpisan je danas u direkciji tog preduzeća u Sokocu.

Kolektivni ugovor u ime preduzeća potpisao je direktor Risto Marić, a u ime sindikalnih organizacija Blažo Prodanović ispred Sindikata zaposlenih „Šuma“ i Dušan Marković ispred Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u „Šumama“.

Podsjećamo, sindikati koji okupljaju radnike „Šuma RS“ ispregovarali su sa Upravom preduzeća novi kolektivni ugovor prema kojem će radnicima ukupna primanja biti povećana, a pravna sigurnost poboljšana, što je CAPITAL objavio u tekstu „Pobjeda sindikata: Slijedi povećanje plata u „Šumama RS““.

Dogovorena je cijena rada u iznosu od 130 KM i ista je jedinstvena i promjenjljiva kategorija na nivou Javnog preduzeća. Cijena rada može biti veća ili manja, a zavisi od proizvodno-finasijskih rezultata preduzeća i ista se preispituje svakih šest mjeseci u toku poslovne godine, a sporazumno je utvrđuju Uprava i predsjednici sindikata.

Umanjenje cijene rada u organizacionim dijelovima koji nisu izvršili realizaciju proizvodnje u planiranom obimu i koji su sa narušenom finansijskom ravnotežom, za svaki obračunski period, sporazumno utvrđuju direktor organizacionog dijela i predsjednik sindikalne organizacije reprezentativnog sindikata koji je većinski u tom organizacionom dijelu. Cijena rada se utvrđuje prije obračuna plate za naredno tromjesečje.

Cijena rada se može uvećavati organizacionom dijelu do 20% zavisno od proizvodno-finansijskih rezultata. Odluku o uvećanju cijene rada donosi Uprava na prijedlog direktora organizacionog dijela i predsjednika sindikalne organizacije. U organizacionim dijelovima u kojima je došlo do povećanja ili smanjenja cijene rada za isti procentualni iznos se povećava ili smanjuje plata direktora tog organizacionog dijela.

Kada su u pitanje naknade troškova radnicima i druga primanja po osnovu rada, radnici imaju pravo na naknadu toplog obroka u iznosu 205 KM, u odnosu na dosadašnjih 185 KM.

Nadalje, zaposleni imaju pravo na naknadu troškova prevoza u Javnom saobraćaju.

Otpremnina prilikom odlaska u penziju predviđena je u visini četeromjesečne zarade koju bi radnik primio u mjesecu za koji se vrši isplata.

Takođe, dogovoreno je da, preduzeće može u skladu sa svojim mogućnostima, u toku godine isplatiti sredstva za zimnicu i ogrev u visini tri cijene rada u preduzeću.

Jubilarne nagrade definisane su na način da preduzeće može iste isplatiti, u skladu sa svojim mogućnostima, za navršenih 20 godina radnog staža u visini jedne prosječne plate u Republici Srpskoj, a za 30 godina radnog staža dvije prosječne plate u RS.

Radnici imaju pravo i na godišnji odmor u trajanju najmanje 20 radnih dana i uvećava se za po jedan dan za svake navršene tri godine radnog staža. Visinu regresa za korištenje godišnjeg odmora sporazumno utvrđuju Uprava i predsjednici reprezentativnih sindikata i ne može biti manji od 60% prosječno ostvarene plate na nivou preduzeća.

Kolektivnim ugovorom utvrđena su i povoljnija prava za radnike, u odnosu na zakonske odredbe, što je rezultat zajedničkog dogovora Uprave i reprezentativnih sindikata.

Kolektivni ugovor će biti objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske, a isti stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja. Stupanjem na snagu ovog Ugovora prestaje da važi Pravilnik o radu, saopšteno je iz „Šuma RS“

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+