ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

„Pošte Srpske“ se zadužuju da plate poreze

Objavljeno u FINANSIJE

– Planom rada za ovu godinu predviđeno uzimanje kredita od pet miliona KM
– Povećana izdvajanja za plate u 2015. godini
– U „Poštama“ tvrde da je razlog nelikvidnosti slaba naplata potraživanja

BANJALUKA, Zbog nemogućnosti naplate potraživanja od budžetskih korisnika u prošloj godini, „Pošte Srpske“ su planom rada za ovu godinu predvidjele da se zaduže za pet miliona KM kako bi poboljšale tekuću likvidnost i mogle da izmiruju svoje obaveze za poreze i doprinose.
POSTE

Skupština akcionara ovog preduzeća danas je usvojila Plan rada i poslovanja „Pošta“ za 2016. godinu.

U „Poštama“ tvrde su kreditno zaduženje planirali zbog nemogućnosti naplate potraživanja od budžetskih korisnika u prošloj godini, ali da je u prvom kvartalu naplata tih potraživanja poboljšana tako da možda neće ni biti potrebe za uzimanje kredita.

Međutim „Pošte“ su u prošloj godini povećale i broj zaposlenih sa 2.263 na 2.269, dok su izdvajanja za bruto plate i naknade i ostale lične rashode povećana sa 39,6 miliona na 39,9 miliona KM.

U „Poštama“ su za CAPITAL rekli da su u toku 2015. godine imali problem likvidnosti kroz nemogućnost naplate svojih potraživanja za pružene usluge budžetskim korisnicima, što je uticalo na kašnjenje u plaćanju poreza i doprinosa na lična primanja zaposlenih, kao i dospjelih obaveza prema dobavljačima.

„Procjenjujući da će isti trend biti nastavljen i u 2016. godini, „Pošte Srpske” su u Plan poslovanja za 2016. godinu, kako bi poboljšale svoju likvidnost, u slučaju potrebe za sredstvima planirale da podignu dugoročni kredit od pet miliona KM. Ukoliko se ukaže potreba zbog loše naplate potraživanja, ovim novcem bismo platili nastale obaveze za poreze i doprinose, te dospjele obaveze prema dobavljačima, a sve u cilju smanjenja kašnjenja, jer je poznato da se zbog kašnjenja plaćaju kamate“, istakli su u „Poštama“.

Direktor „Pošta“ Jasminka Krivokuća je za CAPITAL rekla da je kredit planiran kao rezervno rješenje u slučaju loše naplate.

„S obzirom da nam naplata zasad ide dobro i da nam budžet plaća redovno ne pada nam na pamet da posežemo za kreditom. Taj kredit smo stavili u plan poslovanja kako, u slučaju potrebe za njim, ne bismo morali ponovo sazivati Skupštinu akcionara, jer to košta“, rekla je Krivokuća.

„Pošte“ imaju viška radnika u kancelarijama

Govoreći o povećanju broja zaposlenih, Krivokuća je rekla da oni posljednjih godina smanjuju broj radnika, a da se ovo povećanje vjerovatno odnosi na radnike koji bi trebali da zamijene one koji idu u penziju.

„Ako nam poštar ide u penziju, moramo nekoga zaposliti prije toga kako bi išao sa njim na teren i upoznao se sa poslovima koje treba da obavlja. Uzimamo i volontere kojima plaćamo samo topli obrok“, istakla je Krivokuća.

Ona je rekla da „Pošte“ u nekim oblastima imaju viška radnika, a da u nekim nemaju dovoljno.

„Možda imamo viška radnika u kancelarijama, ali šalterskih radnika i poštara nema dovoljno. To je posebno izraženo za vrijeme godišnjih odmora, pa ljudi ne mogu koristi godišnji kada žele“, kazala je Krivokuća.

Bivši direktori idu na nova radna mjesta

Govoreći o sedam savjetnika koje ima, Krivokuća je rekla da se radi o bivšim izvršnim direktorima koji su imenovani na tu funkciju kao prelazno rješenje, dok se ne imenuje nova uprava.

„Oni su i dalje radili sve poslove izvršnih direktora, jer tek 1. aprila startuje sa radom nova uprava, odnosno četiri nova izvršna direktora. Svaki izvršni direktor će morati za svog prethodnika da nađe radno mjesto i njima će u roku od mjesec dana prestati mandat savjetnika i vjerovatno će biti raspoređeni na druga radna mjesta“, kazala je Krivokuća.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (3)

  • maksim

    Sazivanje Skupštine “skupo”…. šta ova lupa?

  • maksim

    Izbor direktora i izvršnih direktora je trajao više od godinu dana. Konkurs koji je završen je katastrofalan… Na mjesto ID za pravne poslove dolazi “Stevandićev igrač”, koji je pravo završio na Apeironu, a radno iskustvo ima iz Centra za socijalni rad… on nije dorastao poziciji pomoćnog referenta u pošti

  • petar

    Pa neka Krivokuc otpusti te savjetnike i bivse direktore. Sada ce sigurno svi da ostanu i dalje da rade u Postama RS. A novo imenovani direktor ce samo da se bave tenderima, i partijskim zahtjevima za poslovima i zaposljavanjem. Iskustvo novimenovanih direktora je smijesno do bola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+