Capital.ba

Pošte Srpske ne žele Poštansku štedionicu

17.02.2012. / 8:15

BANJALUKA, Preduzeće “Pošte Srpske” odustalo je od preuzimanja Poštanske štedionice RS pod svoje okrilje zbog ekonomske neopravdanosti tog spajanja, koje im je još prije dvije godine naložila Vlada RS.

Nadzorni odbor “Pošta Srpske” je u informaciji pripremljenoj za predstojeću sjednicu Skupštine akcionara preduzeća kao razloge zbog kojih se protivi pripajanju Poštanske štedionice RS u prvi plan istakao preuzimanje finansijskih gubitaka i radnika tog subjekta.
U dokumentu se navodi da bi “Pošte” kroz proces pripajanja morale preuzeti lanjske gubitke Štedionice do visine kapitala u iznosu od oko milion KM i to bez troškova otpremnina radnicima, uz procjenu da bi do okončanja postupka taj gubitak bio povećan na oko 1,7 miliona KM.
Kao negativnost ističu i potrebno preuzimanje barem polovine od sadašnjih 28 radnika Poštanske štedionice prosječne starosti 52 godine i nepovoljne obrazovne strukture, koji se ne bi mogli adekvatno radno angažovati u tehnološkom procesu rada “Pošta”, što bi, ukazuju, dodatno finansijski otežalo poslovanje preduzeća.
Pored toga, napominju da bi, u slučaju statusne promjene pripajanjem, povjerioci “Pošta” imali pravo da od preduzeća traže namirenje svojih potraživanja, a nesaglasni akcionari otkup svojih akcija tržišne vrijednosti 2,9 miliona KM.
Jasminka Krivokuća, direktor “Pošta Srpske”, i Vlado Prpoš, predstavnik državnog kapitala u tom preduzeću, potvrdili su za “Nezavisne” da je analiza pokazala da bi pripajanje Poštanske štedionice bilo ekonomski neopravdano, navodeći da će o tom stavu upoznati nadležno Ministarstvo finansija RS.
“Ranije se naš interes za pripajanje Poštanske štedionice prvenstveno ogledao u dobijanju njihove zgrade koju smo planirali za sjedište Post banke. Međutim, kako od osnivanja Post banke nema ništa, tako bi cijeli ekonomski teret bruto plata zaposlenih u Štedionici i njen gubitak iz ranijeg perioda prešao na teret ‘Pošte’, što ne bi bilo pametno u sadašnjim vremenima”, kazala je Krivokuća.
Ona, takođe, ukazuje da zaposleni u Poštanskoj štedionici imaju posebne ugovore o radu s propisanom veoma visokom otpremninom, dodajući da postoji i problem neriješenog imovinskih statusa nekretnina tog subjekta.
Direktora Poštanske štedionice RS Radeta Kalabića i predstavnike radnika danas nismo uspjeli dobiti, jer se nisu javljali na telefon u kancelariji. Međutim, Momčilo Švraka, član Nadzornog odbora Štedionice, kazao je da će se o sudbini te institucije, po svemu sudeći, morati odrediti Ministarstvo finansija, odnosno Vlada RS, kao njen većinski vlasnik.
“Lično mislim da bi najbolje bilo da se realizovao zaključak Vlade o pripajanju Poštanske štedionice ‘Poštama’, ali ako to u ‘Poštama’ ne žele, očito će se morati tražiti neko drugo rješenje”, istakao je Švraka.
Sagovornik “Nezavisnih”, koji je želio ostati anoniman, kaže da je likvidacija Poštanske štedionice u novonastalim okolnostima najrealnija opcija, podsjećajući da je Vlada RS to i inicirala 2009. godine, nakon čega je pod pritiskom ljutih radnika te zamrle institucije predložila njeno pripajanje “Poštama”.
Poštanska štedionica RS praktično ne radi još od 2001. godine, otkad joj je Fond PIO uskratio posao podjele penzija, a Agencija za bankarstvo RS oduzela privremenu dozvolu za obavljanje bankarskih poslova. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Pošte Srpske ne žele Poštansku štedionicu

  1. MP

    Šta u svemu ovom ima neobično? Ništa! Ovo je logički kraj najperfidnije kriminalne operacije ikad izvedene na ovim prostorima.Poštanska štedionica AD Banja Luka će konačno u likvidaciju i time će konačno “vuk pojesti macu”.Niko više neće pitati kako je nastala, tjk. gdje je nestala ranija Poštanska štedionica Republike Srpske (formalni pravni prethodnik Poštanske štedionice AD Banja Luka) i sav njen kapital…….zašto je i kako je novi osnivački kapital za PŠ AD BLuka uplaćen fiktivnim novčanim sredstvima….koja uloga u toj operaciji je bila Boška Čeka, kasnije glavnog revizora javnog sektora Republike Srpske….zašto potom nikada nije izvršio reviziju finansijskih izvještaja ove Poštanske štedionice….koliko miliona maraka je nakon oduzimanja dozvole za rad 2003. godine ova Poštanska štedionica naplatila raznih potraživanja ranije Poštanske štedionice Republike Srpske i gdje su završili ti milioni….koliko je i kome otpisano ranijih kredita ranije Poštranske štedionice….koliko imovine na drugi način otuđeno….zašto je ranije od strane Vlade  spriječavano pripajanje ove Štedionice Poštama Srpske, a sada one to pripajanje odbijaju….i..zašto je Tužilaštvo RS odbilo da sprovede bilo kavu istragu vezano za  krađu ranije Poštanske štedionice Republike Srpske  i poslovanje  novostvorene Poštanske štedionice AD Banja Luka……ko je i zašto radnicima  koji faktički od 2003. godine  ništa ne rade  garantovao takvu socijalnu sigurnost i tolike otpremnine za slučaj  prestanka njihovog radnog odnosa…itd.,itd. Sve ovo u Republici Srpskoj  znaju i ptice na grani, pa i svi mediji  koji o tome nikada ništa neće napisati! …Dobro  jutro i laku noć pametni narode!!!!

  2. rajko

    Milutine Pejicu, dobro si ovo napisao. Sigurno da bi ti i vise od ovoga imao reci, kada bi nekoga od istraznih organa interesovalo. Svaka cast na komentaru.