Capital.ba

Porez obara potrošnju mesa

04.02.2013. / 8:00

mesoŠTOKHOLM, Švedska uprava za poljoprivredu preporučila je uvođenje poreza na meso kako bi bila smanjena potrošnja, a time i ekološke posljedice proizvodnje mesa.

U Upravi smatraju da bi takva dažbina trebalo da bude uvedena širom Evropske unije.
Eksperti iz švedske vladine službe poručili su da veća konzumacija povrća pozitivno utiče na čovjekovu okolinu i zdravlje, ističući da “dobrovoljne akcije (na planu smanjenja potrošnje mesa) treba da prati državna politika”.

“Potrošači treba da doprinesu održivosti proizvodnje hrane izbjegavanjem mesa koje je najgora namirnica kada je riječ o održivosti. Označavanje (proizvoda) pomoglo bi potrošačima da izberu vrstu mesa čija je proizvodnja održivija”, ističe se u ekspertskom izvještaju “Održiva potrošnja mesa: Šta je to? Kako da stignemo do nje?”.

U Švedskoj upravi smatraju da dobrovoljne akcije potrošača i kompanija vjerovatno neće biti dovoljne za dostizanje utvrđenih ekoloških i klimatskih ciljeva i zato kao moguće rješenje problema predlažu da meso bude posebno oporezovano, ne samo u Švedskoj, već i na nivou EU.
“Ekološka regulativa i ekonomske inicijative poput ekoloških taksi i subvencija jedna su od alternativa. One treba da budu sprovedene na nivou EU, a ne samo na nacionalnom”, navodi se u izvještaju.

“Propisi, ekološki porezi i subvencije mogu da vode u dobrom pravcu. Međutim, ključno je da to bude na međunarodnom nivou ili rizikujemo da proizvodnja bude izmještena negdje gdje je poresko opterećenje manje, a ne tamo gdje je proizvodnja održiva”, istakla je direktor Odsjeka za tržište u
Upravi Gabrijela Kalin dodajući da su se eksperti radeći izvještaj trudili da daju sveobuhvatnu sliku potrošnje mesa.

Švedski poslanik u Evropskom parlamentu i potpredsjednica Poljoprivrednog komiteta u Evropskom parlamentu Marit Paulsen ocijenila je da je izvještaj “pametan i razuman”, ali nije otišla toliko daleko da podrži ideju uvođenja poreza na meso.

“Ja još vjerujem u informacije. U ovom slučaju vjerujem da će ljudi sami odlučiti da postupe ispravno. Počnimo od toga, a zatim pređimo na oštriju regulativu za zaštitu dobrobiti životinja od one koju sada imamo. To će povećati cijene (mesa)”, rekla je Paulsenova.

Ekolozi tvrde da rastuća potrošnja mesa u svijetu, posebno u zemljama koje bilježe brz privredni rast, negativno djeluje na vodu i zemljište i doprinosi povećanju emisije gasova koji izazivaju efekte staklene bašte.

“To (veća potrošnja) zahtijeva trošenje više resursa za proizvodnju mesa nego za proizvodnju povrća, što vodi krčenju tropskih šuma u svijetu”, kazao je Sone Ekman iz Uprave za poljoprivredu.

“Ono što može da se uradi je da budu uvedene različite poreske stope pa bi meso iz čije je proizvodnje emitovano više štetnih gasova u atmosferu bilo više oporezovano”, rekao je Ekman.

Prema prognozama Evropske komisije, potrošnja mesa u EU po stanovniku neće biti mnogo povećana do 2020. godine. Komisija očekuje dalji rast potrošnje piletine i svinjetine i blago smanjenje potrošnje govedine, ovčetine i jagnjetine.
Euractiv.rs

87 kg pojede svaki Šveđanin
50 kg poželjna potrošnja mesa po stanovniku

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!