ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Poreska uprava RS: Za četiri mjeseca 821 milion KM javnih prihoda

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske u prva četiri mjeseca ove godine prikupila je na račun javnih prihoda ukupno 821,3 miliona KM, što je za 46,6 miliona KM ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz Poreske uprave saopšteno je da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda u Srpskoj, te da su u prva četiri mjeseca ove godine direktni porezi naplaćeni u iznosu od 204,1 milion KM, što je za 24,9 miliona KM ili 14 odsto više nego u uporednom periodu.

“U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 111,2 miliona KM, što je za 17,2 miliona KM ili 18 procenata više”, navode u Poreskoj upravi.

Porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 83,3 miliona KM ili osam odsto više, dok je naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila 4,5 miliona KM ili pet procenata više.

“Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u prva četiri mjeseca ove godine naplaćen u iznosu od 5,1 milion KM, što je za 40 procenata više u odnosu na uporedni period”, ističe se u saopštenju.

Kada je riječ o doprinosima, u prva četiri mjeseca ove godine naplaćeni su u iznosu od 467,6 miliona KM, što je za 16,3 miliona KM ili četiri odsto više nego u prva četiri mjeseca 2017. godine.

Za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja naplaćeno je 265,6 miliona KM ili 15,3 miliona KM više, a za Fond zdravstvenog osiguranja 166,9 miliona KM što je na prošlogodišnjem nivou.

“Rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite koja je iznosila 22,5 miliona KM ili 19 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 10,9 miliona KM ili 14 procenata manje”, naveli su u Poreskoj upravi.

Iz Poreske uprave objašnjavaju da je Zakonom o doprinosima, koji je stupio na snagu 1. januara, stopa doprinosa za dječju zaštitu povećana za 0,2 odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto, što je uticalo na stanje prihoda.

Kod ostalih javnih prihoda, u periodu januar-april ove godine, ostvarena je naplata od 138,6 miliona KM, što je za jedan odsto ili 1,1 milion KM manje nego u istom periodu 2017. godine.

“Takse i naknade naplaćene su u iznosu od 78,4 miliona KM, što je za 12,8 miliona KM manje. Glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće `Šume Srpske` u februaru prošle godine uplatilo značajan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta”, napominju u Poreskoj upravi.

U prva četiri mjeseca ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 8,8 miliona KM ili četiri procenta više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili su 6,1 milion KM ili četiri odsto manje.

U saopštenju se navodi da su ostali prihodi naplaćeni u iznosu od 27,3 miliona KM, što je za 9,2 miliona KM više nego u prva četiri mjeseca 2017. godine.

Povećanje je zabilježeno je i kod koncesionih naknada koje su naplaćene u iznosu od 17.910.491 KM, što je za 15 odsto više nego u uporednom periodu.

“Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva četiri mjeseca 2018. godine naplaćene su u iznosu od 11.081.461 KM, što je povećanje za 6,6 miliona KM”, dodaje se u saopštenju.

Iz Poreske uprave podsjećaju da je u periodu januar-april ove godine na području Srpske registrovano 430 poreskih obveznika-pravnih lica i 901 poreski obveznik-preduzetnik, dok je istovremeno odjavljeno 108 poreskih obveznika-pravnih lica i 358 poreskih obveznika-preduzetnika. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+