ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Poreska uprava RS: U prvom tromjesečju prikupljeno 578 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, U prvom tromjesečju ove godine na račun javnih prihoda Republike Srpske prikupljeno je 578 miliona KM, što je za 63,7 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine uz snažan rast prihoda od direktnih poreza, doprinosa, te ostalih javnih prihoda.

U prva tri mjeseca ove godine direktni porezi prikupljeni su u iznosu od 136,9 miliona maraka, što je za 12,1 milion KM ili 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Među direktnim porezima, najveći rast ostvaren je kod poreza na dobit, pri čemu je za 6,7 miliona ili 10 odsto prikupljeno više nego u uporednom periodu.

Znatno su povećani i prihodi od poreza na dohodak, koji su prikupljeni u iznosu od 55,9 miliona maraka, što je za 5,2 miliona KM ili 10 procenata više nego u prva tri mjeseca prošle godine.

U prvom tromjesečju ove godine doprinosi su naplaćeni u iznosu od 328,8 miliona KM, što je za 23,4 miliona maraka ili osam odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Doprinosi za Fond PIO naplaćeni su u iznosu od 183,5 miliona KM ili sedam odsto više, a za Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u iznosu od 120,7 miliona maraka, što je za devet procenata više nego u uporednom periodu.

Naplata doprinosa za Javni fond za dječiju zaštitu iznosila je 13,8 miliona KM, što predstavlja rast od osam odsto.

Kod ostalih javnih prihoda zabilježena je naplata u iznosu od 108,4 miliona maraka, što je za 29,2 miliona KM ili 37 odsto više nego u prva tri mjeseca 2016. godine.

Najveći rast zabilježen je kod prihoda od taksi i naknada kojih je prikupljeno 74,5 miliona KM ili 24,5 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine.

Do tog povećanja došlo je zbog veće uplate naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta-sredstva za razvoj nerazvijenih dijelova opštine ostvarena prodajom šumskih sortimenata.

Ukupno je na ovu vrstu prihoda uplaćeno 17,38 miliona KM, od čega je Javno preduzeće “Šume Srpske” uplatilo 17,37 miliona KM uglavnom po osnovu zaostalih obaveza.

Znatan rast u ovom segmentu javnih prihoda ostvaren je i kod naknada za priređivanje igara na sreću, te kod kazni i to od 20, odnosno 12 procenata.

Naplata prihoda po osnovu koncesionih naknada u prva tri mjeseca ove godine smanjena je za 18 odsto.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, odnosno vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u prvom kvartalu.

Kada je riječ zaostalim obavezama po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prva tri mjeseca ove godine naplaćeno je 3.790.607 KM, što je smanjenje za 996.434 maraka.

Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara.

U prva tri mjeseca ove godine na području Republike Srpske registrovan je 581 poreski obveznik-pravno lice i 650 poreskih obveznika-preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 233 poreska obveznika-pravna lica i 408 poreskih obveznika-preduzetnika, dodaje se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (2)

  • BOBO PRIJEDOR

    Kada je naplaćeno ovoliko poreza, zašto se Vlada stalno zadužuje ?????????????

    • Saša

      Zato što su rate ranije preuzetih kredita porasle mnogo više nego prihodi.To nije jedini razlog.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+