ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Poreska uprava RS: Nastavljen rast javnih prihoda

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA,  Poreska uprava Republike Srpske prikupila je za deset mjeseci ove godine 1,95 milijardi KM prihoda, što je za 141 milion KM ili osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Direktni porezi naplaćeni su u iznosu većem od 393 miliona KM, što je za 28,4 miliona KM ili osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

U ovom segmentu prihoda, najveći rast je ostvaren kod poreza na dohodak koji je prikupljen u iznosu od 193,6 miliona KM što je za 15,9 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, dok je po osnovu poreza na dobit naplaćeno 166,2 miliona KM, odnosno za 7,3 miliona KM ili pet odsto više nego u uporednom periodu.

Najveći procentualni rast naplate zabilježen je kod prihoda od poreza na nepokretnosti kojih je za deset mjeseci ove godine naplaćeno 21,2 miliona KM, što je za 4,5 miliona KM ili 27 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Rast naplate od šest odsto zabilježen je i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

Za deset mjeseci ove godine naplaćeno je 1,220 milijardi KM doprinosa, što je za 84,4 miliona KM ili sedam odsto više u odnosu na uporedni period.

Za Fond PIO naplaćeno je 658,7 miliona KM, što je za 36,3 miliona KM više, a za Fond zdravstvenog osiguranja 474,8 miliona KM ili 42,7 miliona KM više.

Solidan rast je od po šest odsto zabilježen je i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite i Zavod za zapošljavanje, dok je naplata prihoda za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom veća za 15 odsto.

Kod ostalih javnih prihoda zabilježena je naplata od 325,6 miliona KM, što je za 31 milion KM ili 11 odsto više nego za deset mjeseci prošle godine.

Najviše prihoda je prikupljeno po osnovu taksi i naknada i to ukupno 210,2 miliona KM ili 16 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno 20,8 miliona KM ili 13 odsto više.

Naplaćeni prihodi po osnovu kazni iznosili su 17,4 miliona KM ili 19 odsto više, dok je manja naplata zabilježena kod koncesionih naknada koje su za deset mjeseci ove godine naplaćene u iznosu od 30,6 miliona KM, što je za 8,5 miliona KM manje nego u uporednom periodu.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine smanjeni su, odnosno vraćeni na nivo prije poplava, iznosi naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada.

Kada su u pitanju zaostale obaveze po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, za deset mjeseci ove godine naplaćeno je 11.175.068 KM, što je manje za 2,85 miliona KM.

Na ovo smanjenje je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara 2017. godine.

Za deset mjeseci ove godine na području Republike Srpske registrovano je 998 poreskih obveznika – pravnih lica i 2.643 poreska obveznika – preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 253 poreska obveznika – pravna lica i 1.002 poreska obveznika – preduzetnika. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+