Capital.ba

Poreska uprava: Prikupljeno 2,134 milijarde KM

03.12.2017. / 11:18

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske je za 11 mjeseci ove godine na račun javnih prihoda Srpske prikupila ukupno 2,134 milijarde KM, što je za 154,4 miliona KM ili osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

Iz Poreske ističu da je za 11 mjeseci dostignuta skoro naplata za cijelu prošlu godinu kada je iznosila 2,164 milijarde KM.

Značajan rast zabilježen je u svim segmentima javnih prihoda, direktni porezi i doprinosi rasli su po stopi od osam odsto, a ostali javni prihodi veći su za 10 odsto u odnosu na isti period lani.

Direktni porezi naplaćeni su u iznosu od 428 miliona KM, što je za 30,8 miliona KM ili osam odsto više nego u istom periodu 2016. godine.

Najveći rast ostvaren je kod poreza na dohodak koji je naplaćen u iznosu od 213 miliona KM, što predstavlja povećanje za 17,3 miliona KM ili devet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Porez na dobit iznosio je 179,1 miliona KM ili gotovo 10 miliona KM više, dok je osjetan rast naplate zabilježen i kod prihoda po osnovu poreza na nepokretnosti kojih je prikupljeno 22,8 miliona KM ili 15 odsto više.

Za 11 mjeseci doprinosi su naplaćeni u iznosu od 1,343 milijarde KM, što je za 95 miliona KM ili osam odsto više u odnosu na uporedni period.

Za Fond PIO naplaćeno je 725,4 miliona KM ili 41,7 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćen 521 milion KM, odnosno 46,6 miliona KM više.

Rast od šest odsto zabilježen je i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite ili za Zavod za zapošljavanje od sedam odsto, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom gdje je naplata bila veća za 14 odsto.

Ostali javni prihodi su u posmatranom periodu naplaćeni u iznosu od 349,8 miliona KM, što je za 30,5 miliona KM ili 10 odsto više nego za 11 mjeseci lani.

Najveći rast ostvaren je kod taksi i naknada koje su naplaćene u iznosu od 225,3 miliona KM ili 15 odsto više, dok je po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno 22,9 miliona KM ili 12 odsto više.

Naplaćeni prihodi po osnovu kazni iznosili su 19,2 miliona KM ili 18 odsto više, dok je manja naplata zabilježena kod koncesionih naknada koje su iznosile 32,4 miliona KM, što je za 9,2 miliona KM manje nego u uporednom periodu.

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije u martu prošle godine iznosi naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i način plaćanja smanjeni su, odnosno vraćeni na nivo prije poplava,, što je uticalo na manju naplatu prihoda od koncesionih naknada u ovom periodu.

Kada je riječ o zaostalim obavezama po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti za 11 mjeseci ove godine naplaćeno je 13.497 143 KM, što je smanjenje za 1,38 miliona KM. Na to je uticalo stupanje na snagu Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, koji je u primjeni od 1. januara 2017. godine.

Na području Republike Srpske u periodu januar-novembar registrovana su 1.083 poreska obveznika-pravna lica i 2.802 poreska obveznika-preduzetnika, dok su istovremeno odjavljena 273 poreska obveznika-pravna lica i 1.085 poreskih obveznika-preduzetnika.

Tabelarni prikaz ostvarenja naplate javnih prihoda za period januar-novembar 2017. godine, te poređenje sa naplatom iz istog perioda 2016. godine postavljen je na internet stranici Poreske uprave RS www.poreskaupravars.org.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!