Capital.ba

Popović nezakonito prodao 50 dunuma gradskog zemljišta

13.11.2012. / 7:25

BANJALUKA, Specijalno tužilaštvo RS privelo je kraju istragu u predmetu nezakonite kupoprodaje oko 50 dunuma zemljišta fabrike “Fruktona”, a izvještaj o tome uskoro će biti podnesen.

Tužilaštvo
Rečeno je to “Glasu Srpske” u Specijalnom tužilaštvu i istaknuto da bi neka rješenja i ugovori iz tog predmeta trebalo da budu poništeni jer su nezakoniti.
– Poslije analize, ustanovljeno je da se radi o prometovanju državnog, odnosno zemljišta RS u Novakovićima kod Prijedorske petlje i u naselju Borik. To zemljište bi trebalo da se vrati u vlasništvo grada – rečeno je u Specijalnom tužilaštvu.
Iz dokumenata, koji su u posjedu “Glasa Srpske”, vidi se da je oko 50 dunuma gradskog zemljišta nezakonito dodijeljeno “Fruktoni”, odnosno većinskom vlasniku Nedeljku Popoviću, koji ga je zatim prodao firmi “Brdo promet” za samo 5,5 miliona KM na ime neisplaćenih dugova koje je “Fruktona” imala prema “Brdo prometu”.
I Popović i “Brdo promet”, stavljajući to zemljište pod hipoteku, digli su kredite kod Hipo Alpe Adrija banke.
Osnov tih nezakonitih kupoprodajnih ugovora su rješenja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, područna jedinica Banjaluka.
Danijela Domazet, u vrijeme dok je bila šef te područne jedinice, izdala je 17. oktobra 2007. godine rješenje, koje je u posjedu “Glasa Srpske”, i prema kome “prestaje državno vlasništvo na građevinskom zemljištu” od oko 15 dunuma u Dervišima, navodeći precizno katastarske čestice, u korist “Fruktone”.
– Placevi su upisani u zamljišno-knjižni izvadak Derviši kao društvena svojina, a privremeno pravo korišćenja ima “Fruktona”. SO Banjaluka je 23. decembra 1974. godine konstatovala da je to zemljište društvena svojina. Prema članu 44. Zakona o građevinskom zemljištu RS od decembra 2006. godine, prestaje državno vlasništvo na građevinskom zemljištu koje nije privedeno namjeni – navela je Domazetova u obrazloženju rješenja.
Hitan postupak
Zanimljivo je i da je Domazetova rješenje donijela po neviđeno hitnom postupku, samo sedam dana poslije zahtjeva Nedeljka Popovića, koji ga je podnio 10. oktobra 2007. godine.
Na osnovu tog i ostalih sličnih rješenja tadašnje banjalučke Područne jedinice RUGIP-a, “Fruktona” i “Brdo promet” su 19. marta sklopili ugovor o prodaji zemljišta, koji je u posjedu “Glasa Srpske”.
Pored tog zemljišta u Dervišima, u taj ugovor o kupoprodaji ušlo je i oko 34 dunuma zemljišta u Novakovićima kod Prijedorske petlje.
– Ugovorne strane su saglasne da kupoprodajna cijena iznosi 5.510.000 KM. Iznos od 4.320.000 KM uplaćen je prije ovjere ugovora po osnovu ugovora o zajmu novca od 25. oktobra 2007. godine i uračunava se u kupoprodajnu cijenu. Iznos od 640.000 maraka kupac je platio na dan ovjere ovog ugovora. Iznos od 550.000 KM kupac će isplatiti u roku od pet dana od dana pribavljanja dokaza o upisu u zemljišne knjige i katastarski operat – stoji u ugovoru.
Pravobranilac RS Slobodan Radulj rekao je “Glasu Srpske” da je Pravobranilaštvo prije godinu i po pokrenulo tužbu za poništenje kupoprodajnog ugovora između “Fruktone” i “Brdo prometa” zbog niza formalno-pravnih propusta.
Stečajni upravnik “Fruktone” Dušan Kovačević kaže da je po otvaranju stečajnog postupka u toj firmi postalo jasno da je riječ o neviđenoj krađi državne imovine.
Sporovi se vode i po tužbi nekoliko vlasnika tih parcela od kojih su one izuzete za vrijeme SFRJ.
Četvrta licitacija za prodaju pokretne imovine “Fruktone” održana je 17. oktobra u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci i na njoj nije bilo zainteresovanih kupaca.
Stečaj
Na licitaciji su bili ponuđeni pogon i oprema, čija je ukupna vrijednost 734.000 maraka. Samo troškovi komunalija u stečajnom postupku iznosiće oko 300.000 maraka, a “Fruktona” radnicima duguje 11 plata, odnosno oko 580.000 KM.
Državni kapital u “Fruktoni” u visini od 51,09 odsto privatizovan je 2003. godine zaključivanjem ugovora o prodaji između Direkcije za privatizaciju RS kao prodavca i “Kreis Trade Industriehandel GmbH Innsbruck” Austrija, čiji je vlasnik Nedeljko Popović, kao kupca, po cijeni od 25.000 maraka.
U novembru 2004. godine “Kreis trade” podiže kredit kod Hipo banke u visini od četiri miliona KM stavljajući “Fruktonu” pod hipoteku.
Problemi u “Fruktoni” počinju u martu 2007. godine zbog neredovnog vraćanja kredita Hipo banci.
“Fruktona” 2008. godine prodaje nepokretnosti, zemljište i građevinske objekte, koji se nalaze u banjalučkom naselju Borik. Kupac nepokretnosti je “Interinvest-Kreis” iz Banjaluke. Cijena nepokretnosti iznosi 10.500.000 KM.
U maju 2010. godine proizvodni pogoni “Fruktone” su ugašeni jer je izgubljena licenca za “pepsi”.
Poreska uprava blokirala je račun fabrike zbog neizmirenog duga koji je dostigao iznos od sedam i po miliona KM. Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je u “Fruktoni” stečajni postupak oktobra 2010. godine.
Prijava
“Glas Srpske” objavio je da je stečajni upravnik “Fruktone” Dušan Kovačević nedavno podnio Okružnom tužilaštvu Banjaluka i krivičnu prijavu protiv N. N. lica zbog otuđenja skoro 4,5 dunuma zemljišta “Fruktone” koje se nalazi kod Prijedorske petlje.
Taj plac nekoliko puta prometovan. Kovačević je rekao da je taj plac na sumnjiv način došao u posjed firme “Brdo promet”. Glas Srpske

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!