Capital.ba

Pomoći ugostiteljima, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti

03.03.2021. / 15:31

BANJALUKA – Privredna komora Republike Srpske uputila je danas inicijativu Ministarstvu trgovine i turizma u vezi sa izmjenama i dopunama uredbe o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa korona.

foto: komorars.ba

Komora predlaže da se produži trajanje navedene uredbe do kraja 2020. godine, tako da se uplata po osnovu poreza i doprinosa po svakom zaposlenom radniku produži do kraja te godine, odnosno da se omogući takva uplata i za oktobar-decembar iste godine pod uslovom da nije smanjen broj radnika za više od 15 odsto, kada se uporedi broj radnika na dan 30. novembar 2020. godine sa 29. februarom iste godine.

“Ovaj prijedlog podrazumijeva i da su izmireni porezi i doprinosi na platu po svakom zaposlenom radniku prijavljenom na puno radno vrijeme ili preduzetniku na puno radno vrijeme u skladu sa Zakonom o doprinosima i Zakonom o porezu na dohodak, zaključno sa 30. septembrom 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

Predloženom mjerom bi se omogućilo privrednicima obuhvaćenim uredbom da zadrže postojeći nivo zaposlenih i izmire obaveze po osnovu poreza i doprinosa do kraja prošle godine, naročito kada se uzme u obzir činjenica da je upravo u posljednjim mjesecima prošle godine zabilježen dodatni pad dolazaka i noćenja gostiju.

“Na taj način dodatno je otežano poslovanje ugostiteljskih objekata za pružanje smještaja i turističkih agencija”, poručuju iz Komore.

Komora je predložila i da se proširi obuhvat primjene uredbe na privredna društva i dijelove privrednih društva koja aktivno obavljaju ugostiteljske djelatnosti za pružanje smještaja, iako im to nije pretežna djelatnost, ali direktno zapošljavaju radnike kojima je namijenjena podrška definisana tom uredbom.

Određeni broj objekata koji pružaju usluge smještaja i koji su u registru kategorisanih objekata Ministarstva trgovine i turizma posluju kao poslovne jedinice u privrednom subjektu čija pretežna/osnovna djelatnost nije jedna od navedenih djelatnosti i kojima uredbom nije omogućeno ostvarivanje prava za dodjelu sredstava za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona, iako faktički obavljaju predmetne djelatnosti.

Osim objekata iz prethodnog stava, Komora predlaže da se obuhvate i privredni subjekti koji većinu svog prihoda ostvaruju po osnovu hotelskog smještaja na komercijalnoj osnovi koju pružaju za goste koji koriste i zdravstvene usluge.

“Dodavanjem ove djelatnosti u uredbu, opravdano bi se uvrstili u program pomoći i objekti koje pored ugostiteljskih za smještaj pružaju i zdravstvene usluge, a koji su takođe značajno pogođeni pandemijom korona virusa. Navedeni privredni subjekti bi mogli ostvariti pravo na dodjelu sredstva ukoliko su registrovani i za obavljanje djelatnosti 55.10 – Hoteli i sličan smještaj, kao i da upravljaju banjskim područjem na osnovu odluke Vlade shodno Zakonu o banjama”, navode iz Komore.

Privredna komora i njene članice koje pružaju usluge u oblasti turizma i ugostiteljstva od početka podržavaju aktivnosti Vlade usmjerene na pružanje podrške privredi za ublažavanje negativnih uticaja pandemije.

Posebno zadovoljstvo izraženo je na tom planu zbog usvajanja uredbe o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskih gubitaka zbog posljedica pandemije virusa i spremnosti da se obezbijedi finansijska podrška navedenim subjektima za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!