Capital.ba

Policajcima 1.000 KM jednokratne pomoći

30.04.2020. / 8:00

BANJALUKA,  Republički štab za vanredne situacije usvojio je juče Zaključak o isplati jednokratne pomoći od 1.000 KM svakom policajcu koji je u otežanim uslovima usljed virusa korona radio od 15. marta do 15. aprila, odnosno koji je u tom periodu radio najmanje tri sedmice.

MUP istražuje policajce

“Predlaže se Fondu solidarnosti za obnovu Srpske da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a imajući u vidu navedene razloge omogući isplatu jednokratne novčane pomoći za svakog policijskog službenika u iznosu od 1.000 KM”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

MUP je zadužen da Fondu dostavi spisak svojih službenika koji ispunjavaju uslove.

Republički štab za vanredne situacije usvojio je i Zaključak o dopuni Zaključka o sprovođenju i organizovanju mjere obaveznog karantina za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj.

U tom zaključku se, između ostalog, naglašava da Republička uprava za inspekcijske poslove neće izdati rješenje o smještaju u karantin za državljane BiH i Srpske i državljane susjednih država koji ulaze ili izlaze iz Republike radi obavljanja poljoprivrednih radova na zemljištu čiji su vlasnici, odnosno posjednici.

Oni su dužni da prilikom ulaska i izlaska iz Srpske nadležnom inspektoru na graničnom prelazu na teritoriji Republike, osim identifikacionog dokumenta predoče dokaz da su vlasnici, odnosno posjednici poljoprivrednog zemljišta čije obrađivanje je razlog za ulazak, odnosno izlazak iz Srpske, navodi se u saopštenju.

Republički štab za vanredne situacije usvojio je Zaključak o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Republike Srpske u dane prvomajskih praznika s ciljem sprečavanja širenja bolesti izazvane novim korona virusom.

Prema ovoj odluci, ograničava se kretanje na teritoriji Srpske od petka 1. maja u 12.00 časova do subote, 2. maja, u 5.00 časova, od subote 2. maja u 12.00 časova do nedjelje 3. maja u 5.00 časova i od nedjelje 3. maja u 12.00 časova do ponedjeljka 4. maja u 5.00 časova,

Ove zabrane se ne odnose na zdravstvene radnike na zadatku, lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć, pripadnike MUP-a Srpske i agencija za sprovođenje zakona i organizacija koja vrše javna ovlašćenja, a koji su na zadatku.

Zabrane se ne odnose i na lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada od mjesta stanovanja do mjesta rada, kao i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje i domaće i strane prevoznike koji vrše prevoz stvari u drumskom saobraćaju uz predočavanje dokaza o vršenju prevoza /potvrda o potrebi kretanja, potvrda o angažovanju vozača, međunarodni tovarni list-CMR, otpremnica, putni nalog/.

Svi dosadašnji zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije dostupni su na portalu Vlade Srpske. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Policajcima 1.000 KM jednokratne pomoći

  1. Ekonomista1

   Koliko jadno, prvo su natjerali radnike u prosvjeti, vodovodima komunalnim preduzećima, šalterski radnici i sl. da dio svojih plata uplate u fond solidarnosti, pa od tog novca daju KM 1,000 radnicima u zdravstvu i policiji. Ljudi koji dobijaju tih KM 1,000 da bar malo imaju svijesti i ličnog dostojanstva odbili bi to svi odreda. Većina radnika koji su uplatili sredstva imaju platu ispod 1000 KM, što znači da su dali KM 30 – 50, znači uzeto od sirotinje. Ispade da je vlast isprosila od sirotinje 1000 maraka policiji i doktorima. Sa druge strane bilo bi pametnije da su novac podijelili radnicima koji ne rade već preko 45 dana (obećano im a nisu još vidjeli novac), jer oni u redovnim uslovima pune budžet i tako obezbjeđuju plate zdravstvu i policiji, da bar malo ublaže krizu.
   Inače velika je vjerovatnoća da će vlast u narednom periodu smanjiti plate svima koji su na platnom spisku države (ljekari, policija, vatrogasci, administracija, …), pa će im tik 1,000 KM biti gorke.

  2. komentator

   Član 10. Zakona o Fondu solidarnosti za obnovu RS – nigdje ne pominje izdvajanja za “u džep” budžetskih korisnika, pa makar oni bili i zadnji u odbrani sistema.

   (1) Sredstva iz člana 8. ovog zakona koriste se za obnovu Republike, odnosno sanaciju štete izazvane
   poplavama u maju 2014. godine nastale na:
   1) stambenim objektima,
   2) privrednim objektima,
   3) energetskim objektima, uključujući i pomoć potrošačima elektrine energije,
   4) poljoprivrednim objektima, opremi, mehanizaciji, usjevima i zasadima,
   5) stočnom fondu,
   6) saobraćajnoj infrastrukturi,
   7) objektima vodosnabdijevanja i kanalizacije,
   8) objektima vodozaštite i hidromelioracionim objektima i
   9) objektima javnih institucija.
   (2) Sanacija stambenih objekata oštećenih poplavama prioritetno se vrši putem dodjele jednokratne
   novčane pomoći u vrijednosti do 5.000 KM po korisniku sredstava.
   (3) Uslove, način, korisnike, postupak, oblik i obim korišćenja sredstava za sanaciju štete iz stava 1. t.
   1) do 9) i stava 2. ovog člana propisuje Vlada svojim aktima, na prijedlog Upravnog odbora Fonda.

  3. veber

   A nezaposlenima, koliko će nezaposlenima dati? Sramota, oni imaju posao, platu ogromu i benificirani staž, idu u penziju sa 53g, a nezaposeni zbog srušene privrede mogu samo da umru u ovoj državi.