Capital.ba

Pokrenuta smjena zamjenika pravobranioca u Banjaluci!

12.10.2017. / 15:25

– Zamjenik pravobranioca Borislav Jeličić nije stupio na dužnost u zakonskom roku
– Protiv Jeličića prošle sedmice podignuta optužnica
– Kasipović: Inicijativa ide u Narodnu skupštinu RS

BANJALUKA – Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica dostavio je danas ministru pravde RS Antonu Kasipoviću inicijativu za razrješenje zamjenika pravobranioca RS u sjedištu u Banjaluci Borislava Jeličića protiv kojeg je tužilaštvo početkom mjeseca podiglo optužnicu, eksluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Govedarica je inicijativu za smjenu Jeličića podnio nakon što on u zakonskom roku od mjesec dana nije podnio zahtjev za preuzimanje dužnosti.

Jeličić je 12. septembra položio zakletvu pred predsjednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem i imao je mjesec dana da preuzme funkciju.

Nakon što je položio zakletvu protiv Jeličića je podignuta optužnica koja ga tereti za zloupotrebu položaja, što je vjerovatno i uticalo na njegovu odluku da ne stupi na dužnost.

Govedarica je danas za CAPITAL potvrdio da je ministru pravde dostavio inicijativu za razrješenje Jeličića.

„Danas sam uputio inicijativu za razrješenje zamjenika pravobranioca Borislava Jeličića na njegov zahtjev. Jeličić je naveo da iz ličnih razloga nije u mogućnosti da stupi na dužnost u zakonskom roku“, rekao je Govedarica.

Kasipović: Uputiću inicijativu u NSRS

Ministar pravde RS Antnon Kasipović kaže da je Zakonom o Pravobranilaštvu RS precizirano da se postupak za razrješenje pravobranioca i zamjenika pokreće ako ne stupe na dužnost u roku od 30 dana od dana izbora, a da mogu biti i udaljeni sa dužnosti dok se protiv njih vodi istraga u krivičnom postupku.

„Očekujem inicijativu pravobranioca za razrješene i na osnovu te inicijative ja ću preduzeti ono što je moja nadležnost i uputiti tu inicijativu sa prijedlogom Narodnoj skupštini RS“, kazao je Kasipović prije nekoliko dana za CAPITAL i dodao da bi se ova inicijativa mogla naći na idućoj sjednici NSRS koja je zakazana za 17. oktobar.

On je istakao da je u više navrata razgovarao sa pravobraniocem RS, prije svega, vezi sa daljim poslovima u vezi sa izradom novog zakona o pravobranilaštvu RS.

„Naravno, još jednom smo prošli i kroz odredbe zakona, prije svega zbog novonastale situacije u vezi sa podizanjem optužnice protiv zamjenika pravobranioca“, rekao je Kasipović.

Naglasio je da bez obzira na to što Jeličić nije preuzeo funkciju, sjedište zamjenika pravobranioca u Banjaluci radi normalno.

„Ono nesmetano funkcioniše. Mjere za to ranije je preduzela mjere v.d. pravobranioca Ljiljana Grbić, a i novoizabrani pravobranilac Milimir Govedarica je preduzeo sve mjere da to sjedište nesmetano funkcioniše. Kada je riječ o eventualnom novom konkursu, mislim da je bolje donijeti novi zakon i u skladu sa tim zakonom raspisati konkurs“, kazao je Kasipović.

 Uslovi za razrješenje pravobranioca i zamjenika pravobranioca

Zakonom o Pravobranilaštvu RS propisano je da pravobranilac ili zamjenik pravobrnioca mogu biti razriješeni ako su osuđeni za krivično djelo sa umišljajem na bezuslovnu kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci, ili ako su osuđeni za krivično djelo koje ih čini nepodobnim za vršenje funkcije.

Oni mogu biti razriješeni i ako se utvrdi da nesavjesno obavljaju funkciju, ako se na osnovu nalaza i mišljenja zdravstvene ustanove utvrdi da je zbog zdravstvenog stanja trajno izgubio radnu sposobnost za vršenje funkcije i ako ne stupe na dužnost u zakonom roku predviđenom roku od mjesec dana.

Republičko javno tužilaštvo podiglo je 2. oktobra optužnicu protiv bivšeg zamjenika pravobranioca RS u Banjaluci Mirka Stojčinovića i novoizabranog zamjenika Borislava Jeličića koja ih tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u predmetu „Poljoprivredna škola“.

Stojčinović je optužen da se zajedno sa pomoćnikomJeličićem u predmetu “Poljoprivredna škola” odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje, ne obavještavajući o tome grad Banjaluku, što znači da za takav potez nije imao saglasnost gradskih vlasti.

Jeličić je uhapšen 26. jula, tokom davanja iskaza nakon što je MUP iz Pravobranilaštva izuzeo predmet “Poljoprivredna škola”, ali je ubrzo i pušten.

Gradska uprava Banjaluka je prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište je prodato kompaniji “Bingo”, koju je grad tužio, kao i Poljoprivrednu školu.

“Bingo” je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona KM, a kako ga terete, Stojčinović je, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju. Jeličić je u to vrijeme radio na ovom predmetu.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Pokrenuta smjena zamjenika pravobranioca u Banjaluci!

 1. pitanje

  cemu sluzi ova institucija

 2. ljeto

  ko tu koga obmanjuje.postave pa smjenjuju, a svi znaju šta radi ova institucija.
  G-đa Danijela Novaković nažalost objelodanila je sve.Žena sa karakterom nije mogla podnijeti nezakonite radnje i završila kobno.
  Duško Šnjegota glavni revizor je zbog zloubotreba korištenja tuđeg zemljišta morao dati ostavku.Kuda ide ovo ide , pitanje je dana dokle.

 3. Šokčević Koviljka

  Koji interes građana gospodine Kasipoviću, da želite da se rješi interes građana, zašto ste pustili da se pojedinci bogate. Očiti primjer Vam je Ratarstvo koje je vrijednosti 500 miliona, stečaj se vodi nepunih 10 godina, a radnici ne mogu da dobiju svoja potraživanja od lopova a odgovorno tvrdim da je za to odgovoran sudija Mitho Vukalić, ili ne zna zakone ili se stavio na stranu onih drugih i stečajni upravnik Dušan Kovačević, čovjek koji nosi titulu, doktora ekonomskih nauka, a veze čovjek nema, tek je on priča za sebe. Da ima Zakon, a znam da ima, samo ga pojedinci zloupotrebljavaju, ovom bi se čovjeku proverile diplome. Sramno je da ovakav ne stručan čovjek predaje na fakultetima i vodi stečajeve teške i komplikovane. Znamo mi zašto je to tako, ali isto tako znamo da će sve jednom stići na naplatu.

 4. RADNICI RATARSTVA U STEČAJU

  1. KO NE DOZVOLJAVA DA SE ZAVRŠI STEČAJ U RATARSTVU NOVA TOPOLA?
  2. ZAŠTO SE NE SMJENI STEČAJNI SUDIJA, JER ČOVJEK NIJE DORASTAO OVOM ZADATKU?
  3. KO STOJI IZA STEČAJNOG UPRAVNIKA DUŠANA KOVAČEVIĆA.
  4. ZAŠTO ODGOVORNI NE PROVJERE DIPLOME DUŠANA KOVAČEVIĆA, JAVNA TAJNA DA JE SVE KUPIO OSIM SREDNJE STRUČNE SPREME. MNOGO PUTA SMO PISMENO TRAŽILI OD SVIH MOGUĆIH INSTITUCIJA DA SE PROVJERI ALI BEZ USPJEHA. ČOVJEK IMA PARE I SVE MOGUĆE PODPLAĆUJE.