Capital.ba

Podržan Izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija

27.05.2015. / 19:32

novac2SARAJEVO, Komisija za finansije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je podržala Izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2014. godinu.

Bilo je rasprave o zakonskim mogućnostima i obavezi revidiranja godišnjeg i finansijskog izvještaja Kancelarije za reviziju institucija.

Komisija je usvojila i zaključak kojim je zadužila Kancelariju sekretara Komisije da ispita mogućnost angažovanja nezavisne revizorske kuće za pregled finansijskih izvještaja Kancelarije za reviziju, utvrdi okvirne/tržišne cijene rada nezavisnih revizorskih kuća za pregled finansijskog poslovanja, te da o tome informiše Komisiju do njene naredne sjednice.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je podržan i tromjesečni finansijski izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Komisija se upoznala sa dopisom Kancelarije za reviziju institucija BiH u vezi sa zahtjevom za rješavanje trajnog smještaja ove kancelarije i usvojila zaključak kojim od Savjeta ministara BiH zahtijeva da u narednom periodu, prioritetno i trajno riješi pitanje smještaja Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Komisija je usvojila Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: “Raspodjela i korištenje sredstava tekuće rezerve”, sa preporukama sadržanim unutar tog Izvještaja.

Komisija je, uz Izvještaj, usvojila i zaključak kojim predlaže da Dom naroda zaduži Savjet ministara BiH da u roku od 90 dana izvjesti Komisiju o planiranim i preduzetim aktivnostima na provođenju preporuka iz ovog Izvještaja, te da o preduzetim aktivnostima upoznaju i Kancelariju za reviziju institucija BiH.

Usvojen je i Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi “Smještaj profesionalnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane BiH, sa preporukama sadržanim unutar njega.

Komisija je, uz izvještaj, usvojila i zaključak kojim predlaže da Dom naroda zaduži MO BiH da u roku od 90 dana izvjesti Komisiju o planiranim i preduzetim aktivnostima na provođenju preporuka iz ovog Izvještaja, te da o preduzetim aktivnostima upoznaju i Kancelariju za reviziju institucija BiH.

Komisija je upoznata o Informaciji Kancelarije sekretara o realizaciji zaključaka povodom usvajanja Izvještaja o obavljenoj reviziji učinka o temama “Pretpostavke za efikasan rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije”, “Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH” i “Telekomunikaciona rješenja u institucijama BiH“.

Usvojen je i zaključak kojim se od Savjeta ministara BiH, ministarstava i drugih institucija BiH, koje nisu u cjelosti postupile po zaključcima Doma naroda u vezi sa izvještajima o reviziji učinka, zahtijeva da o planiranim i preduzetim aktivnostima u roku od 40 dana informišu Komisiju putem Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Komisija je zadužila Kancelariju za reviziju institucija BiH da na nekoj od narednih sjednica dostavi Komisiji cjelovitu informaciju u vezi sa provođenjem ovog zaključka.

U okviru rasprave o aktivnostima sedam institucija koje su po revizorskom izvještaju za 2013. godinu imale mišljenje s rezervom, Komisija je raspravljala o mogućnosti posjete tim institucijama.

Zbog kratkog vremena i pristizanja novih revizorskih izvještaja za 2014. godinu, Komisija je usvojila i navedenim institucijama dostavila zaključak kojim zahtijeva da u roku ne dužem od 15 dana, u pisanom obliku, obavijeste Komisiju o aktivnostima koje su preduzele u periodu od usvajanja pojedinačnih zaključaka Komisije po razmatranim revizorskim izvještajima institucija BiH za 2013. godinu zaključno sa 30. majom.

Dostavljene podatke Komisija će uzeti u razmatranje zajedno s izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskom poslovanju institucija BiH za budžetsku 2014. godinu. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!