Capital.ba

Podrška u prevazilaženju ekonomskih problema

27.05.2014. / 20:51

peret sorensenSARAJEVO, Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da je Forum za prosperitet i zapošljavanje U BiH uspio da registruje sve nedostatke i probleme ekonomije u BiH i da je EU odlučna da nastavi pružati pomoć da se oni prevaziđu.

“Ovaj forum nije kraj, niti predstavlja početak kraja. Ovo je početak nečega o čemu ćemo nastaviti govoriti i u budućnosti”, rekao je Sorensen, zatvarajući dvodnevni forum, koji je održan u Sarajevu.

Šef Delegacije EU u BiH naglasio je da je na Forumu bilo riječi o prirodnoj nepogodi koja je pogodila BiH, ali i da je diskusija bila fokusirana na set mjera reformi.

Sorensen je istakao da su identifikovani problemi kao što su visoka stopa nezaposlenosti, nizak rast investicija, loš poslovni ambijent zbog korupcije, te nizak stepen socijalne zaštite.

On je naglasio da su učesnici Foruma pokazali odlučnost za svjež početak koji je potreban da bi se aktivirao proces promjena u privredi.

Kada je riječ o setu reformskih mjera, Sorensen je rekao da se najhitnije treba pozabaviti pitanjem oporezivanja rada kako bi se podstaklo zapošljavanje i ojačala konkurentnost, te smanjili troškovi i cijena rada na prosjek EU od 30 odsto.

Sorensen smatra da treba reformisati radno zakonodavstvo koje će omogućiti otvaranje radnih mjesta, te postizanje kolektivnog sporazuma, promovišući inkluziju mlade populacije na tržište rada u BiH.

“Tokom diskusije je naglašena potreba da vlasti poboljšaju konkurentnost, popravljaući indikatore koje koristi Svjetska banka u svojim izvještajima o lakoći poslovanja. Takođe je jasno da BiH ima slab privatni sektor i ima poteškoće u privlačenju investicija, te su potrebena bolja zakonska rješenja i prakse korporativnog upravljanja”, rekao je Sorensen.

Šef Delegacije EU je naglasio da vlasti u BiH moraju hitno početi rad na reformama, stimulisati otvaranje radnih mjesta i povesti borbu protiv korupcije koja “ubija” investicije u BiH.

“Borba protiv korupcije znači jačanje vladavine zakona i duboke reforme javne administracije. EU će obezbijediti pomoć i podršku u procesu jačanja vladavine zakona”, rekao je Sorensen, zaključujući dvodnevni Forum.

On kaže da je tokom skupa bilo diskusije i oko mjera za stvaranje efikasnijeg sistema socijalne zaštite, kako bi ona bila djelotvornija.

“Nastavićemo raditi na definisanju sporazuma za razvoj i ovo nije kraj, jer želimo da vratimo ekonomiju BiH tamo gdje je trebala biti”, poručio je Sorensen.

Generalni direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson ponovio je da će do 18. juna biti zvanično procijenjena šteta koju su prouzrokovale katastrofalne poplave u BiH.

Danijelson je podsjetio da je danas bio u Doboju u Maglaju, gdje je razgovarao sa predstavnicima vlasti ovih lokalnih zajednica, ali i sa entitetskim vlastima, koji su ga upoznali sa razmjerama tragedije u BiH.

“Bio sam svjedok patnje ljudi koji su izgubili svoje voljene i izgubili svu imovinu. Oni se nalaze pred velikim izazovom. Nije bilo nikakvo iznenađenje što smo diskusije fokusirali na pitanja obnove, spašavanja i humanitarne pomoći”, rekao je Danijelson.

On je pohvalio spremnost predstavnika različitih zajednica da rade zajedno i pomažu jedni drugima napominjući, međutim, da postoji i puno toga što se ne vidi na prvi pogled, a ima veze sa razvojem BiH.

“Jasno mi je da nema nikakve kontradikcije s onim što radimo i onoga što će biti prioritet za BiH u narednih godinu dana, a to je rješavanje posljedica katastrofe. Meni je, takođe, jasno da isti momentum i odlučnost koju sam vidio za pružanje pomoći postoji i za rješavanje ključnih problema koji se tiču struktura u BiH”, poručio je Denijelson.

On je naglasio da su upravo ti problemi zaustavljali razvoj i doprinosili nezaposlenosti mladih, te da tu odlučnost i volju za njihovo rješavanje treba iskoristiti u različitim oblasti – od pitanja upravljanja vodama do rješavanja problema korupcije, nezaposlenoti i stvaranja boljeg poslovnog ambijenta.

Danijelson je izrazio nadu da će ta pitanja koja su najbitnija građanima biti u fokusu izborne kampanje.

“Oni koji pobijede na izborima, nadam se da će riješavati probleme i voditi BiH prema napretku u EU. Spremni smo pomoći BiH, jer su ekonomski problemi politika EU i moraju se rješavati”, rekao je Denijelson.

Direktor Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije naglasio je da je suštinsko pitanje kako pokrenuti potencijal za razvoj da bi BiH mogla postati članica EU.

“Proces je primarno politički, ali i ekonomski. Spremni smo razgovarati i davati savjete. Ovaj proces počinje u januaru, kada ćemo pozvati BiH da istupi sa svojim prijedlogom konkretnih rješenja“, rekao je Danijelson, pojašnjavajući da će na osnovu tih prijedloga Evropska komisija dati svoje mišljenje i maksimalno podržati reforme.

Kada je riječ o pomoći u kratkoročnom periodu, Danijelson je rekao da će se sačekati procjena štete od prirodnih katastrofa, na osnovu koje će biti definisana pomoć za BiH. Srna

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!