Capital.ba

Podrška Projektu integrisanog lokalnog razvoja

16.10.2012. / 17:14

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske podržala je drugu fazu Projekta integrisanog lokalnog razvoja s ciljem dalje konsolidacije sistema strateškog planiranja na lokalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske.

Na današnjem prvom sastanku Radne grupe za vertikalnu integraciju lokalnog nivoa i procese strateškog planiranja na nivou Srpske istaknuto je da je cilj aktivnosti finansijsko planiranje, odnosno planiranje javnih investicija, a sve u svrhu uspješnije realizacije razvojnih prioriteta jedinica lokalne samouprave i Republike Srpske.

U okviru druge faze projekta, čije je trajanje predviđeno od 2012. do 2015. godine, ovaj projekat ima za cilj i harmonizaciju strateškog planiranja na lokalnom nivou u BiH, kroz rad sa oko 40 jedinica lokalne samouprave, uključujući i opštine iz prethodne faze projekta.

Aktivnosti se organizuju uz podršku Projekta integrisanog lokalnog razvoja kojeg podržavaju Razvojni program ujedinjenih nacija /UNDP/ i Švajcarska organizacija za razvoj i saradnju.

Prema podacima koje je UNDP prikupio u 2007. godini, 102 opštine u BiH imale su važeće razvojne strateške dokumente.

“Od toga 19 razvojnih strategija opštine su kreirale samostalno, dok su 83 opštine razvojne strategije kreirale uz podršku domaćih ili međunarodnih organizacija i institucija, koje su aktivne na polju lokalnog razvoja”, dodaje se u saopštenju.

Radna grupa se bavila i konsultacijama o modalitetima i mehanizmima za unapređenje sistema strateškog planiranja u Srpskoj.

Sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, prisustvali su i predstavnici pet ministarstava Srpske, Republičkog zavoda za statistiku, načelnici opština Mrkonjić Grad i Modriča, te predstavnici grada Banjaluka i opština Prnjavor i Višegrad. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti